Menü

A gluténmentes étkezés 4 elképesztő előnye

A lisztérzékenység egy autóimmun emésztési rendellenesség, ami hihetetlen módon felgyorsította a változásokat az étkezési szokásainkban. Az érzékenységben szenvedők alkalmazzák a gluténmentes diétát.

A betegségben szenvedők, illetve a gluténérzékenyek körében már elterjedt a gluténmentes diéta, azonban azoknak is érdemes kísérletet tenni az étkezési szokásainak megváltoztatására, akik nem érintettek ebben a betegségben. De mivel helyettesítsük a glutént, ha már egyszer megszabadultunk tőle? Például quinoával, hajdinával, gluténmentes liszttel, friss termékekkel, és sok-sok kreativitással. A helyi üzletek polcain rengeteg különböző gluténmentes alternatívát találunk, különböző liszteket, kenyeret, illetve más snackeket.

Akkor is remek előnyei vannak a gluténmentes diétának, ha nem szenvedsz lisztérzékenységtől. De legfőképp annak van rengeteg előnye, ha az étkezéseidet mentesíted az erősen feldolgozott élelmiszerektől, amelyek a legtöbb vásárló kosarában megtalálhatóak országszerte. Ha tisztábban étkezünk, friss alapanyagokat felhasználva, és tudatos döntéseket hozva arról, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, úgy nagy változásokat tudunk elérni.

Talán itt az ideje elhagynod a glutént, ha eddig még nem tetted.

1. Antioxidánsokban és vitaminokban gazdag étrend

Ha a gluténmentes étkezés szabályait követve a hagyományos snackeket kiiktatjuk az étrendünkből, akkor próbáljuk ki helyettük a friss gyümölcsöket és zöldségeket, mint egészséges vitamindús harapnivalókat, amik tele vannak antioxidánssal! A szervezetünk hálásabb, ha egy zacskó chips helyett friss termékeket veszünk magunkhoz, hiszen így több esszenciális vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutunk, ami az immunrendszerünket is erősíti.

2. A téli zsírpárnákat könnyebben leadjuk

A glutén a lisztben, a rozsban és az árpában és nagyon sok előre csomagolt termékben is megtalálható. Éppen ezért a gluténmentes diéta másik előnye az lehet, hogy valószínűleg veszthetsz a tested téli „szigetelőanyagából”, amit még az anyukádnál szedtél magadra. Ha elkerülöd ezeket a feldolgozott és nem túl tápláló élelmiszereket, és finom gluténmentes alternatívákkal helyettesíted őket, amelyek frissebbek, akkor megszabadulhatsz a felesleges keményítőtől, illetve a derekadra rakódott feleslegtől is.

3. Kellemetlen szelek

Bocsássatok meg, hogy ezzel hozakodtam elő, de ezen az emésztési zavaron segíthet, ha eltűnteted a glutént az étkezéseidből. A lisztérzékenység miatt a vékonybelekből nem szívódik fel a tápanyag és a bélbolyhok lelapulhatnak. Ez az emésztést nehezebbé teszi, főleg ha glutént tartalmazó ételt fogyasztottál. Csökkentheted a görcsöket, a gázokat, a puffadást és a hasmenést, ha a glutént más alternatívákra cseréled.

4. Több energiád lesz

Az emésztésre visszatérve, az a sok vitamin és ásványianyag, amit a szervezetedbe juttatsz nem tud felszívódni, ha az egészséges ételeket gluténnal párosítod. Ez alultápláltsághoz vezethet, illetve hiányt szenvedsz majd olyan fontos vitaminokban, amelyek növelhetik az energiaszintedet. Ezen felül a vérszegénység is okozhatja, hogy fáradtnak érzed magad; lisztérzékenység esetén a vas nem szívódik fel. Ez és a vitaminhiány is okozhatja, hogy kimerültnek érzed magad. Próbáld ki a gluténmentes étkezést és meglátjuk, hogy kell-e még az a reggeli kávé!

Szóval a liszt kilőve. Tudod már, hogy mivel helyettesítsd? Quinoa, rizs és más ősi gabonafélék, hogy csak párat említsek a végtelen alternatívák közül, amelyek gluténmentesek.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.