Menü

A gluténmentes étkezés 4 elképesztő előnye

A lisztérzékenység egy autóimmun emésztési rendellenesség, ami hihetetlen módon felgyorsította a változásokat az étkezési szokásainkban. Az érzékenységben szenvedők alkalmazzák a gluténmentes diétát.

A betegségben szenvedők, illetve a gluténérzékenyek körében már elterjedt a gluténmentes diéta, azonban azoknak is érdemes kísérletet tenni az étkezési szokásainak megváltoztatására, akik nem érintettek ebben a betegségben. De mivel helyettesítsük a glutént, ha már egyszer megszabadultunk tőle? Például quinoával, hajdinával, gluténmentes liszttel, friss termékekkel, és sok-sok kreativitással. A helyi üzletek polcain rengeteg különböző gluténmentes alternatívát találunk, különböző liszteket, kenyeret, illetve más snackeket.

Akkor is remek előnyei vannak a gluténmentes diétának, ha nem szenvedsz lisztérzékenységtől. De legfőképp annak van rengeteg előnye, ha az étkezéseidet mentesíted az erősen feldolgozott élelmiszerektől, amelyek a legtöbb vásárló kosarában megtalálhatóak országszerte. Ha tisztábban étkezünk, friss alapanyagokat felhasználva, és tudatos döntéseket hozva arról, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, úgy nagy változásokat tudunk elérni.

Talán itt az ideje elhagynod a glutént, ha eddig még nem tetted.

1. Antioxidánsokban és vitaminokban gazdag étrend

Ha a gluténmentes étkezés szabályait követve a hagyományos snackeket kiiktatjuk az étrendünkből, akkor próbáljuk ki helyettük a friss gyümölcsöket és zöldségeket, mint egészséges vitamindús harapnivalókat, amik tele vannak antioxidánssal! A szervezetünk hálásabb, ha egy zacskó chips helyett friss termékeket veszünk magunkhoz, hiszen így több esszenciális vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutunk, ami az immunrendszerünket is erősíti.

2. A téli zsírpárnákat könnyebben leadjuk

A glutén a lisztben, a rozsban és az árpában és nagyon sok előre csomagolt termékben is megtalálható. Éppen ezért a gluténmentes diéta másik előnye az lehet, hogy valószínűleg veszthetsz a tested téli „szigetelőanyagából”, amit még az anyukádnál szedtél magadra. Ha elkerülöd ezeket a feldolgozott és nem túl tápláló élelmiszereket, és finom gluténmentes alternatívákkal helyettesíted őket, amelyek frissebbek, akkor megszabadulhatsz a felesleges keményítőtől, illetve a derekadra rakódott feleslegtől is.

3. Kellemetlen szelek

Bocsássatok meg, hogy ezzel hozakodtam elő, de ezen az emésztési zavaron segíthet, ha eltűnteted a glutént az étkezéseidből. A lisztérzékenység miatt a vékonybelekből nem szívódik fel a tápanyag és a bélbolyhok lelapulhatnak. Ez az emésztést nehezebbé teszi, főleg ha glutént tartalmazó ételt fogyasztottál. Csökkentheted a görcsöket, a gázokat, a puffadást és a hasmenést, ha a glutént más alternatívákra cseréled.

4. Több energiád lesz

Az emésztésre visszatérve, az a sok vitamin és ásványianyag, amit a szervezetedbe juttatsz nem tud felszívódni, ha az egészséges ételeket gluténnal párosítod. Ez alultápláltsághoz vezethet, illetve hiányt szenvedsz majd olyan fontos vitaminokban, amelyek növelhetik az energiaszintedet. Ezen felül a vérszegénység is okozhatja, hogy fáradtnak érzed magad; lisztérzékenység esetén a vas nem szívódik fel. Ez és a vitaminhiány is okozhatja, hogy kimerültnek érzed magad. Próbáld ki a gluténmentes étkezést és meglátjuk, hogy kell-e még az a reggeli kávé!

Szóval a liszt kilőve. Tudod már, hogy mivel helyettesítsd? Quinoa, rizs és más ősi gabonafélék, hogy csak párat említsek a végtelen alternatívák közül, amelyek gluténmentesek.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.