Az astragalus gyökér előnyei
- Dátum: 2023.06.23., 06:33
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com, pixabay.com
- allergia, antioxidáns, astragalus gyökér, immunrendszer, növény, öregedésgàtló, szív
Az astragalus gyökér egy a kínai természetgyógyászatban alkalmazott gyógynövény. Kínai csüdfű, baktövis vagy huang qi néven is ismert. Csodanövényként tartják számon, ezt az is bizonyítja, hogy több ezer éve használják hatásosan gyógyszerként és természetes étrend-kiegészítőként.
Az astragalus – más néven Huang Qi, kínai csűdfű vagy baktövis- Mongóliában és Északkelet-Kínában őshonos. A gyökereit használják, amelyből különféle táplálékkiegészítők készülnek, beleszámítva a folyékony kivonatokat, kapszulákat, porokat és teákat. Kórházi körülmények között olykor injekcióként vagy intravénásán is beadható. A gyökér számos bioaktív növényi vegyületet tartalmaz, amelyekről feltételezik, hogy felelősek a növény lehetséges egészségügyi előnyeiért.
Ezek többek között hozzájárulhatnak az immunrendszer megerősítéséhez, a gyulladás csökkentéséhez, ráadásul méregtelenítő hatásúak, ezért a baktövis valódi szuperélelmiszer. Noha több mint 2000 astragalus faj létezik, leginkább csak kettőt használnak a táplálékkiegészítőkben – az Astragalus membranaceust és az Astragalus mongholicust.
Öregedésgátló tulajdonság
Ez az astragalus gyökér legnépszerűbb tulajdonsága, mivel mindenki szeretne sokáig fiatal maradni. Segíti az öregedés jeleinek csökkentését az arcon, segít a szövetek növekedésében és megelőzi a krónikus betegségek tüneteit. A ráncok szaporodásával és az életkor növekedésével ez a gyógynövény rendkívül hasznos lehet.
A szezonális allergia ellen
Egyre több ember hajlamos valamilyen fajta allergiára, és ez nagyon kellemetlen tud lenni. Az astragalus gyökér kivonat óriási megkönnyebbülést jelenthet az allergiások számára a szezonális tünetekkel szemben. Bár az astragalus nem gyógyítja meg az asztmát vagy az allergiát, rendkívül sokat segít és elviselhetőbbé teszi a tüneteit az emberek számára.
Csökkenti a stresszt
A szorongás és a krónikus stressz káros hatással lehet egészségünkre, ezért érdemes figyelmet szentelni ezeknek a problémáknak. Az astragalus segít fizika és szellemi stressz hatásainak csökkentésében. Azoknak, akik hangulatingadozásoktól és állandó idegi feszültségtől szenvednek, az astragalus gyökér megoldást nyújthat.
Segítség az alvásproblémák elleni harcban
Ha nehezen alszik el, vagy nem alussza át az éjszakát az astragalus gyökér rendszeres fogyasztásával megoldódhatnak a problémái. Az egészségi állapot, az anyagcsere és a hormonális egyensúly javításával az astragalus segíthet a nyugodt alvás megvalósításában.
Egészséges szív
Az astragalusban gyökérben levő növényi vegyületek hatékony antioxidánsok, amelyek segítenek az artériát ért károk csökkentésében. Az astragalus segíthet a szív működésének szabályozásában is.
Javítja az immunrendszer működését
Az astragalust több, mint ezer éve használják az immunrendszer javítására. Megvédi az immunrendszert a nagyobb támadásoktól, erősebbé teszi az idegen anyagokkal szemben.
Természetes antibiotikumként hat, így növelheti a vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Tele van antioxidánsokkal, amik megvédik a sejteket a szabadgyökök okozta károktól. Autoimmun betegség esetén nem ajánlott a fogyasztása.
A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?
A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.
Miért egészséges több halat fogyasztani?
Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.
Koffein hatása nyáron a szervezetünkre
A felnőtt népesség nagy része fogyaszt valamilyen formában koffeint. Ennek a legkedveltebb módja a kávézás, azonban ezt is túlzásba lehet vinni. Ennek a negatív hatásairól és megelőzéséről olvashatunk ebben a cikkben!
Mindent a Koshu szőlőről
Szőlőművelés szempontjából Japán nem a legmegfelelőbb hely, hiszen a nyár túlságosan forró és csapadékos, a talaj minősége pedig gyatra, így eddig a bor nem igazán volt az ottani kulinária része. Mégis, nagyjából 100 km-re Tokiótól, a Yamanashi Prefektúrában lévő Kofu medencében a gyümölcstermelés mellett mostanában valami újdonság is van születőben, ugyanis itt vetették meg lábukat a szigetország első borászatai kb. 150 évvel ezelőtt.
Mikor vagyunk dehidratáltak?
A dehidratáció lényegében röviden azt jelenti, hogy kevesebb vizet viszünk be, mint amennyit veszít a szerveztünk. A nem megfelelő folyadékbevitel egyik legszembetűnőibbe jele, ha száraz a bőrünk, mert annak nedvességtartalma vízfogyasztáshoz kötött.