Menü

Az elektromos cigaretta mentális hatásai

„Túladagolta az e-cigit, hetek óta intenzíven fekszik egy tinédzser” - olvasom a neten.

Hetek óta a Heim Pál kórház intenzív osztályán kezelik azt a 17 éves fiatalt, aki illegálisan vásárolt elektromos cigaretta használata miatt került életveszélyes állapotba – írta a hazipatika.com.

A kórházban közel egy hónapja kezelnek egy 17 éves fiatalt, aki egy hétig élet és halál között lebegett, műtüdőre kötve mentették meg az életét. Mint kiderült, a dohánytermék okozta túladagolás következtében szenvedett toxikus tüdőkárosodást. Egyelőre kérdéses, képes lesz-e még valaha teljesen felépülni.

Hétfőn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) arra hívta fel a figyelmet, hogy dohánytermék Magyarországon kizárólag dohányboltokban értékesíthető. Az ízesített elektronikus cigaretta Magyarországon illegális, értékesítése szigorúan tilos.

Az elektromos cigaretta, Elf-Bar káros hatásairól már írtunk korábban weboldalunkon. Hiába ártalmas és bajt okoz, ennek ellenére mégis nagyon népszerű: több millió ember érintett, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a veszélyeit, pláne, hogy összefüggést találtak az e-cigi használata és bizonyos mentális betegségek kialakulása között.

Korábbi cikkeink itt érhetők el:

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2024-05-09/az-elektromos-cigi-karos-hatasai

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2022-07-08/az-elf-bar-karos-hatasai

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2014-09-03/e-cigi-nem-lelepo-hanem-belepo

Még mindig nagyon sokan úgy vélik, az elektromos cigaretta korántsem olyan káros, mint a hagyományos dohányzás, ám ellenkezőleg: rengeteg egészségügyi kockázat rejlik mögötte, ha nem több, mint hagyományos társánál.

Azt eddig is kívülről fújtuk, hogy a különféle dohánytermékek rendkívül káros hatással vannak az egészségünkre, ám egy nemrégiben készült kutatás rávilágított arra, hogy a fizikai károsodás mellett bizony mentális következményekkel is járhat a dohányzás.

Az eredmények azt mutatták, hogy az e-cigi termékeket használók jelentősen nagyobb valószínűséggel küzdenek különféle mentális egészségügyi problémákkal, beleértve a depressziót és a szorongást. A tünetek között voltak olyan jellemzők, mint az alacsonyabb szintű figyelem, rosszabb alvásminőség.

Utóbbi és az elektromos cigaretta használata ördögi kör lehet: cigiznek a szorongás csillapítására, de aztán nem tudnak aludni és „pörögnek”, ami hosszú távon csak tovább ront a helyzeten.

Az e-cigit használók emellett ráadásul magányosabbnak bizonyultak és jelentősen több alkoholt fogyasztottak heti rendszerességgel.

Az e-cigarettázó fiatalok, serdülők fokozott veszélynek vannak kitéve, mivel a felmérések szerint nem a hagyományos cigarettáról térnek át az e-cigarettára, hanem elsőként e-cigarettát használnak és gyorsan erős nikotinfüggőség alakulhat ki náluk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!