Menü

Az elektromos cigaretta mentális hatásai

„Túladagolta az e-cigit, hetek óta intenzíven fekszik egy tinédzser” - olvasom a neten.

Hetek óta a Heim Pál kórház intenzív osztályán kezelik azt a 17 éves fiatalt, aki illegálisan vásárolt elektromos cigaretta használata miatt került életveszélyes állapotba – írta a hazipatika.com.

A kórházban közel egy hónapja kezelnek egy 17 éves fiatalt, aki egy hétig élet és halál között lebegett, műtüdőre kötve mentették meg az életét. Mint kiderült, a dohánytermék okozta túladagolás következtében szenvedett toxikus tüdőkárosodást. Egyelőre kérdéses, képes lesz-e még valaha teljesen felépülni.

Hétfőn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) arra hívta fel a figyelmet, hogy dohánytermék Magyarországon kizárólag dohányboltokban értékesíthető. Az ízesített elektronikus cigaretta Magyarországon illegális, értékesítése szigorúan tilos.

Az elektromos cigaretta, Elf-Bar káros hatásairól már írtunk korábban weboldalunkon. Hiába ártalmas és bajt okoz, ennek ellenére mégis nagyon népszerű: több millió ember érintett, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a veszélyeit, pláne, hogy összefüggést találtak az e-cigi használata és bizonyos mentális betegségek kialakulása között.

Korábbi cikkeink itt érhetők el:

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2024-05-09/az-elektromos-cigi-karos-hatasai

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2022-07-08/az-elf-bar-karos-hatasai

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2014-09-03/e-cigi-nem-lelepo-hanem-belepo

Még mindig nagyon sokan úgy vélik, az elektromos cigaretta korántsem olyan káros, mint a hagyományos dohányzás, ám ellenkezőleg: rengeteg egészségügyi kockázat rejlik mögötte, ha nem több, mint hagyományos társánál.

Azt eddig is kívülről fújtuk, hogy a különféle dohánytermékek rendkívül káros hatással vannak az egészségünkre, ám egy nemrégiben készült kutatás rávilágított arra, hogy a fizikai károsodás mellett bizony mentális következményekkel is járhat a dohányzás.

Az eredmények azt mutatták, hogy az e-cigi termékeket használók jelentősen nagyobb valószínűséggel küzdenek különféle mentális egészségügyi problémákkal, beleértve a depressziót és a szorongást. A tünetek között voltak olyan jellemzők, mint az alacsonyabb szintű figyelem, rosszabb alvásminőség.

Utóbbi és az elektromos cigaretta használata ördögi kör lehet: cigiznek a szorongás csillapítására, de aztán nem tudnak aludni és „pörögnek”, ami hosszú távon csak tovább ront a helyzeten.

Az e-cigit használók emellett ráadásul magányosabbnak bizonyultak és jelentősen több alkoholt fogyasztottak heti rendszerességgel.

Az e-cigarettázó fiatalok, serdülők fokozott veszélynek vannak kitéve, mivel a felmérések szerint nem a hagyományos cigarettáról térnek át az e-cigarettára, hanem elsőként e-cigarettát használnak és gyorsan erős nikotinfüggőség alakulhat ki náluk.

Laboreredmények, amelyek a máj működésére utalnak

A májfunkció kivizsgálásához a vérképben egyes enzimek, fehérjék és az epefesték vizsgálata történik meg leggyakrabban, ezek tartományon túli értékét több betegség, vírusfertőzés, a túlzott alkoholfogyasztás és a rendszeres gyógyszerszedés is befolyásolhatja különböző mértékben. A vizsgálathoz éhgyomor szükséges, és alkoholt sem szabad fogyasztani az azt megelőző 24 órában.

Mindent az ösztrogén dominanciáról

Nőknél (és férfiaknál is) egészségügyi problémákat jelenthet a szervezetünk túl magas ösztrogén szintje. Nagyon megijedhetünk először, ha az orvosunk ezzel diagnosztizál minket, mivel elmondják, hogy az általános egészségünket is károsíthatja. De nem kell annyira megijednünk azért! Szerencsére orvosi kezeléssel és életmódbeli változásokkal sok esetben csökkenthetjük az ösztrogén-szintet, illetve kezelhetjük a mellékhatásait. A kulcsfontosságú, hogy megfelelően tájékozottak legyünk a témában.

Nyugtató gyógynövények stressz, szorongás ellen

Átérzem a stresszes napokat. Sokszor hiába a jótanács, „ne idegeskedj”, „ne vedd fel” „ne vedd magadra” „engedd el” „ne izgulj ezen” – bizony, aki stresszes helyzetben van, annak nem olyan egyszerű ezt csettintésre másként érezni.

A szájüregi egészség fenntartása fogszabályozás segítségével

A fogszabályozás nemcsak esztétikai szempontból hoz jelentős változást a páciensek életében, hanem fontos szerepet játszik a szájüregi egészség fenntartásában is. Cikkünkben bemutatjuk, mi mindenben segíthet, ha a szabálytalan fogsort korrigálják.

Ezért jó a délutáni szieszta

Azt eddig is tudtuk, hogy a délutáni alvás, szieszta: kifejezetten jót tehet az egészségnek, de ezt most már a tudomány is alátámasztja. szakemberek szerint elég hetente egy-két alkalommal szunyókálni délután, hogy csökkentsük a szívroham és a stroke rizikóját.