Menü

Vállalkozni vagy alkalmazottnak lenni?

Vállalkozó vagy alkalmazott – Hogyan lehet biztos jövőképem? Gyakran halljuk, hogy jó lenne vállalkozni valamivel, és függetlennek lenni a főnöktől, vezetőktől. Valamint, hogy az üzletemberek jól keresnek. A valóságban azonban ez a kép sokkal árnyaltabb. De mi is az alapvető különbség a kettő között? Egyéni szinten mely választás lehet jobb?

Az alkalmazotti lét könnyebb

Az egyszerű válasz, hogy alkalmazottként biztos és kiszámítható jövedelmed van, míg vállalkozóként a munkád értéke mellett fontos szerepet játszik a szerencse és az ügyfelektől, üzleti partnerektől való függés. A mai világban egy dolog állandó: a változás. Egy cég kötelékében dolgozni ma már egyáltalán nem azt jelenti, hogy hosszú távon tudsz a munkahelyeddel tervezni, viszont fizetést kapsz érte. Ezzel szemben a tudatosan és következetesen épülő saját vállalkozás, hosszú távon sokkal kiszámíthatóbb jövőképet adhat, csak kérdés, hogy mennyi idő alatt. Örök kérdés, hogy mivel foglalkozzunk, vagy legyen az emberi szellemi foglalkoztatott, és akkor alvállalkozóként több helyre is dolgozhat, de ezen a téren is meg kell találni a tökéletes opciót.

Vállalkozói lét előnyei és hátrányai

A havi bevétel a saját teljesítményeddel arányos, aminek nincs felső korlátja.
A napi időbeosztását úgy alakíthatja ki az ember, ami az életviteléhez leginkább illeszkedik és a vállalkozás részére megfelelő.
Az adott ember felelős a pénzügyi és az adózási folyamatok megfelelő működtetéséért.
Ő határozhatja meg mikor és hány napra megy szabadságra.
A nehézségek mellett az elért sikerek is az egyén leleményességétől, energiájától, és bátorságától függnek.
A vállalkozás mellett is élhető életet lehet kialakítani, és be lehet építeni a hétköznapokba a sportot, vagy azt a tevékenységet, ami testileg és lelkileg feltölt.
Nem kell mindig napközben dolgozni. Dinamikusabb időbeosztásban élheti a mindennapjait az egyén.
Magunk tervezzük a munkafolyamatokat. Viszont lehet, hogy napi szinten 12-16 órát dolgozik egy-egy ember.
A vállalkozói lét stresszes, ami kihat a környezetünkre is.
A sikeres üzlet biztos jövőkép, amivel az egyén látja önmagát és a cégét is 4-5 év múlva.
A vállalkozás értéket teremthet a család és más emberek számára is, aminek a vezetését is átvehetik a jövőben az egyénhez közel álló emberek.
Az egyéni vállalkozó szabadabb, mint az alkalmazott. Több helyről van bevétele, otthonról dolgozhat, nagyobb szakmai hálót épít ki, mint egy olyan ember, aki csak egy cégnek dolgozik.

Dolgozni az óriásnak

Alkalmazottként kiszámítható fix havi jövedelemmel rendelkezel.
Meghatározott munkaidőben dolgozol, ami átlagosan napi 8-10 órát jelent.
A munka helyhez kötött, vagy a vállalat által fenntartott irodából, vagy otthonról csinálod a dolgokat.
A cég elvégzi helyettem az adóbevallást és a bérszámfejtést.
A szabadságolást előre egyeztetni kell a munkatársakkal, főnökkel a meghatározott keret figyelembevételével.
Alkalmazottként a havi jövedelmed áll rendelkezésre, hogy megteremtsd a biztos anyagi hátteret a család és önmagad számára.
A sikerek elismerése a főnöktől is függ, és a vezetőségen múlhat.
Az irodai munka olykor monoton és nincs helye saját ötleteknek.
A munka mellett fix. szabadidőd van, ezt viszont az ott történő dolgok befolyásolják.
A vezetői utasítás segítség is lehet a mindennapokban, különösen egy pályakezdőnek.
A jövőbeli terveket mindig felülírhatja egy-egy vezetői, vállalati döntés.

Összegzésként a vezetői utasítástól való függetlenség sok ember számára egy pozitív dolog, viszont van akinek éppenhogy szükséges egy főnök jelenléte, aki segíti a munkánkat. Teherként nyomhat bennünket a vállalkozással járó stressz, de fontos, hogy mindig higgyünk a céljainkban, abban, hogy igenis képesek vagyunk megcsinálni azt, amire már oly régóta várunk! Hosszú távon pedig egy vállalkozás sikeresebb lehet, mint alkalmazottként dolgozni.

A munkavállalói felmondás okai

A próbaidő alatti felmondásnak több indikátora is lehet, melyekre kiemelt figyelmet kell fordítania a cégeknek annak érdekében, hogy akár félévnyi szinte felesleges munkától kímélhesse meg magát. Fontos megjegyezni, hogy ebben a cikkben csak a munkavállalói oldalt vesszük figyelembe.

Rossz szokások, amik károsan hatnak az agyunkra

Ki ne szeretne minden nap friss és üde gondolkodással állni az életéhez, legyen az munka, magánélet, vagy bármi más. Íme pár tipp, miket érdemes elkerülni a nap folyamán.

Elérhetetlen gyermekpszichiátriai ellátás

Sokszor halljuk a pszichológus, pszichiáter szavakat. Viszont bele sem gondolunk, hogy a pszichiátriának van egy kimondott gyerekekkel foglalkozó ága. Milyen problémákat kell kezelniük az itt dolgozó orvosoknak, ki kivel áll kapcsolatban, és milyen kezelési formákat alkalmaznak? Az alábbi cikkben a gyermekpszichiáterek munkájáról tudhatunk meg többet.

Mit jelent az idegen nyelvi szorongás?

Beszélem a nyelvet, csak épp megszólalni nem merek – valahol itt kezdődik az idegen nyelvi szorongás.

Hálószoba kényelmesen és stílusosan!

Ha az Önök számára is fontos a hálószoba berendezése, akkor hozok pár ötletet, hogyan lehet kényelmes és stílusos!