Sütemények a téli hidegben
- Dátum: 2025.01.31., 18:06
- Szabó Máté
- képek: pexels.com
- kuglóf, pite, sütemény, tél
Az igazán hideg januári estéken nincs jobb dolog annál, mint egy szelet isteni finom, illatos süteménnyel ücsörögni otthon. Szerintem már mindenkivel előfordult, hogy a hűvös téli estéken úgy éreztük, képtelenek vagyunk ellenállni a finomabbnál finomabb falatoknak. Az alábbi cikkben néhány téli sütemény receptet nézhetünk meg.
Almás pite
A pite tésztához:
20 dkg vaj
1 csomag sütőpor
15 dkg porcukor
1 db tojás
1 ek víz
A töltelékhez:
1.5 kg alma
1 db citrom
3 dkg vaj
10 dkg barna cukor
1 tk őrölt fahéj
5 dkg darált keksz
Elkészítés:
Az almás pite tésztájához a vajat kis kockákra vágjuk és elmorzsoljuk a liszttel, a sütőporral, a porcukorral, majd hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha túlságosan morzsálódik, adunk hozzá 1-2 evőkanál jéghideg vizet. Folpackba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A töltelékhez meghámozzuk az almát, apró kockákra vágjuk, ráreszeljük a citrom héját, rányomjuk a levét, hogy ne barnuljon meg. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, majd 3-4 perc alatt folyamatos keverés mellett megpároljuk rajta az almakockákat. Hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat és a darált kekszet is, majd hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. A sütőt 180 fokra melegítjük fel. A piteforma alját kibéleljük sütőpapírral.
A pihentetett tészta 2/3-át lisztezett munkafelületen kör alakúra nyújtjuk, és a piteformába helyezzük úgy, hogy az oldalára is jusson. A tölteléket a tésztával kibélelt formába öntjük. A pitét 180 fokos sütőben 40 percig sütjük, míg szép aranybarna színt kap. A kisült süteményt a formával együtt rácsra helyezzük és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.
Márványos kuglóf
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
15 dkg puha vaj
15 dkg cukor
3 db tojás
2 dl tej
3 ek kakaópor
5 dkg cukor
vaj és liszt a formához
20 dkg étcsokoládé
3 ek vaj
Elkészítés
A márványos kuglóf elkészítéséhez a lisztet a robotgép keverőtáljába öntjük, hozzáadjuk a sütőport és a sót. Beledobjuk a puha vajat, a cukrot, majd elkezdjük összekeverni a gép segítségével. Ezután beletesszük egyesével a tojásokat és a tejet is. A kész tésztát elfelezzük.
Összekeverünk 3 evőkanál kakaóport, 5 dkg cukorral és 4 evőkanál meleg vízzel, aztán hagyjuk hűlni, majd keverjük az egyik tésztához. A kuglóf formát kivajazzuk és kilisztezzük. Ezután egy merőkanállal felváltva belekanalazzuk a két tésztából a formába, majd késsel mintásra keverjük. 175 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, olvasztott csokoládét csorgatunk rá.
Kevert narancsos sütemény
Hozzávalók:
15 dkg vaj
25 dkg cukor
4 db tojás
4 db narancs
25 dkg liszt
1 tk sütőpor
Elkészítés:
A vajat és a cukrot elkezdjük kihabosítani egy kézi mixerrel. Hozzáadjuk egyenként a tojássárgájákat és beledolgozzuk. Hozzáadjuk a narancslevet és a narancshéjat, ezt is összedolgozzuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és 3-4 adagban hozzáadjuk a tojásos masszához. A fehérjét kemény habbá verjük és hozzáforgatjuk. Egy sütőpapíros tepsi aljára narancs szeleteket helyezünk és erre öntjük a tészta masszát. 180 fokon 35-45 percig sütjük. Kifordítjuk egy deszkára és óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. Hagyjuk kihűlni, majd fogyasztható is.
Meggyes-mákos pite
Hozzávalók:
250 g finomliszt
120 g vaj
2 ek joghurt
1 db tojássárgája
1 csipet só
1 ek porcukor
A meggyréteghez:
200 g fagyasztott meggy vagy befőtt
100 ml víz
1 tk friss citromlé
1 csipet őrölt fahéj
2 ek porcukor
1 ek keményítő (opcionális)
1 db tojás
A mákréteghez:
150 g darált mák
1 tk vanília aroma
80 g kristálycukor
100 ml víz
50 ml tej
1 db narancs
Elkészítés:
A meggyes-mákos pite tésztájához elmorzsoljuk a vajat a lisztben, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. 1/3-2/3 arányban kettéosztjuk a tésztát, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük, amíg a töltelékeket elkészítjük. A meggyréteghez a gyümölcsöt, a vizet, a citromlevet, a fahéjat és a porcukrot összekeverjük egy lábasban, közepes lángon felforraljuk, majd ha teljesen kiolvadt a gyümölcs, besűrítjük.
Néhány percet hagyjuk hűlni, aztán belekeverjük a felvert tojást és hűtjük. A mákréteghez a mákot, a vaníliát, a cukrot, a vizet és a tejet összekeverjük egy kotlában, és közepes lángon 7-8 percig főzzük, majd belefacsarjuk a narancs levét. Elzárjuk és hagyjuk kihűlni ezt is.
A nagyobb tésztát egy picivel nagyobbra nyújtjuk, mint a forma átmérője, hogy legyen pereme, belesimítjuk a sütőformába, levágjuk a túllógó széleket, megszurkáljuk villával, majd kibéleljük zsírpapírral és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütjük. Az elkészült tészta aljára rakjuk a mákréteget, erre jöhet a meggy, majd rárakjuk a kisebb tésztát. 180 fokon 35 percet sütjük. Hagyjuk kihűlni és szeletelhetjük is a meggyes-mákos piténket.
Pudingos-almás kevert süti
Hozzávalók:
125 g liszt
125 g langyos vaj
60 g cukor
40 ml tej
2 db tojás
1/2 csomag sütőpor
1/2 csomag vaníliás cukor
A pudingos tésztához:
2 ek vaníliás pudingpor
3 db tojás
2 ek tejföl
2 dl tej
2 ek mandulalikőr (opcionális)
1/2 csomag vaníliás cukor
Töltelék:
3 db nagy alma
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból először alacsony, majd magas fokozaton egy habos, krémes masszát keverek ki. Egy kiolajozott piteformába kenem a tészta 2/3-át. Meghámozom az almákat, másfelet a tésztára szeletelek. A pudingos masszát egyneműre kikeverem, az alma tetejére öntöm. Kiskanállal rászaggatom a maradék 1/3 tésztát, rászórom az összevágott maradék almát. Nagyjából 30-35 percig kell sütni. Eközben szépen fel fog jönni a pudingos-tojásos tészta, ez hűlés közben majd kicsit össze fog esni. Fahéjas porcukorral megszórva igazán finom.
Csokikrémmel töltött fánk
Hozzávalók:
270 ml tej
50 g kristálycukor
1 csomag szárított élesztő
450 g finomliszt
1 db tojás
60 g vaj
olaj a sütéshez
A töltelékhez:
20 g keményítő (opcionális)
30 g holland kakaópor
300 ml tej
3 db tojássárgája
100 g kristálycukor
170 g étcsokoládé
150 ml hideg habtejszín
Elkészítés:
Egy mérőpohárban elkeverjük a langyos tejet egy evőkanál cukorral, az élesztővel és hagyjuk, hogy 5-6 perc alatt felfusson. Egy dagasztógép táljába tesszük a lisztet a sóval, a tojással, az élesztős tejjel és a maradék cukorral együtt, majd alacsony fokozaton elkezdjük összedolgozni. Ha nincs dagasztógépünk, akkor marad a kézzel gyúrás. Apránként hozzáadjuk a vajat is, és a folyamat végén egy szép fényes, kissé ragacsos tésztát kell kapnunk. Ezt egy kiolajozott edénybe helyezzük. Letakarjuk egy konyharuhával, és melegebb helyen hagyjuk, hogy szépen a duplájára keljen.
A krémhez elkeverjük a keményítőt és a kakaóport 50 ml tejjel. Egy lábasba öntjük a maradék tejet, hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot és felforraljuk, majd beletördeljük az étcsokit és kézi habverővel addig keverjük, amíg feloldódik. Hozzáöntjük a kakaóporos keveréket, közepesen lángon, folytonos kevergetés mellett besűrítjük, aztán kihűtjük. A tejszínt habbá verjük és két részletben hozzáforgatjuk a kihűlt főzött krémhez, majd egy habzsákba töltjük a csokikrémet.
A megkelt fánktésztát lisztezett felületre borítjuk és sodrófával ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Egy 9 cm átmérőjű kiszúróformával köröket szaggatunk a tésztából, a leeső részeket újragyúrjuk, ismét kinyújtjuk és még szúrunk ki belőle fánkokat. Egy lábasban bő olajat melegítünk. Figyeljünk arra, hogy az olaj hőmérséklete 160-170 fok között legyen végig, így fogjuk tudni tökéletesre sütni a fánkokat. Egyszerre kettő fánkot dobunk a forró olajba, és oldalanként 1,5-2 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A megsült darabokat egy papírtörlővel bélelt tepsibe vagy tálba szedjük, ami felszívja a felesleges olajat. Mikor elkészült az összes fánk, legalább 20 percet hagyjuk őket hűlni, ezután a jöhet a töltés. A habzsák végét beleszúrjuk a fánk oldalába és megtöltjük egy jó adag krémmel, ha nincs habzsákunk, akkor marad az evőkanál. A megtöltött fánkok tetejét meghintjük porcukorral, aztán már fogyaszthatjuk is őket!
Mit jelent és hogyan kezelhető a cukorfüggőség?
A cukorfüggőség népbetegség, a szervezet működéséhez szükséges mennyiség megtalálható a gabonákban, a zöldségekben, a gyümölcsökben, vagy a szervezet maga is előállítja. Mégis többet fogyasztunk a kelleténél, ami hosszú távon ártalmas lehet. A megoldás a mértékletesség és az elhatározás.
Energia koffein nélkül
Ismerős a mozdulat, amikor reggel kikelünk az ágyból és kapcsoljuk a kávéfőzőt? Szeretnénk felébredni, energikussá válni, hogy lenyomjuk a napot, pedig ehhez nem mindig kell koffein.
A tél csodaszere!
Sokan ismerik a gyömbért, mint fűszert, a téli időszak kedvelt alapanyagát, azt is tudják, hogy mennyi jótékony hatása van az emberi szervezetre. A gyömbér az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatású fűszernövény. Lássuk, milyen pozitív egészségügyi hatásai lehetnek.
Laktóz intoleranciáról fontos tudnivalók
A laktóz intolerancia genetikai tesztje egy hasznos eszköz a tejcukor emésztésére való képesség felmérésére. A teszt segítségével meg lehet állapítani, hogy egy személy genetikailag hajlamos-e laktóz intoleranciára, és hogy várhatóan meg fog-e jelenni ez az állapot az életkor előrehaladtával
A vitaminok túladagolásának veszélyei
Gyakorlatilag bármilyen vitamint, étrend-kiegészítőt szeretnénk szedni, ajánlott utánajárnunk, valóban szükségünk van-e rá, és ha igen, mekkora mennyiségben, sőt még az is számíthat, pontosan mikor és mivel vesszük be.