Tökfélék jótékony hatása
- Dátum: 2025.06.28., 16:56
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- antioxidáns, cukkini, emésztés, érrendszer, tök, uborka, vérnyomás, vitamin
A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
A tök, mint fogyasztható élelmiszernövény igencsak megosztó, mivel nem sokan kedvelik, pedig sokféleképpen elkészthető és szervezetünk számára jókény hatással bír. A tök egynyári növény, kertekben könnyen termeszthető. A tökfélék közé soroljuk többek között a dinnyét, a sütőtököt, a főzőtököt és a cukkinit, de még az uborkát is.
Közös jellemzőjük, hogy héjuk vastagabb, keményebb, míg belsőjük puha, sokmagvas és sok vizet tartalmaz. Levelük egészen nagyra is megnőhet, sokszor úgymond szőrösek, és maga a növény nagyon szereti a meleg időjárást. Nem minden faja ehető, ezeket szokták használni ősszel dísztökként, halloweenkor pedig faragásra. Na, de nem csak érdekes a kinézetük, hanem fogyasztható fajtái nagyon egészégesek is.
A legismertebb tökféle az uborka, a magyar konyhában sokszor találkozunk vele saláta formájában. Az uborka antioxidánsokat, gyulladáscsökkentő anyagokat és vitaminokat tartalmaz, mégpedig A-, C-, és K-vitamint, valamint kalciumot. Frissen és savanyítva is rendkívül jól ízesíthető, könnyen tartósítható és fagyasztható. A következő a sorban a főzőtök, melynek magjai sok fehérjét és esszenciális zsírsavat tartalmaznak, húsa pedig cinkben, szelénben, mangánban, rézben, aminosavakban és káliumban gazdag.
Fogyasztása segít a magas vérnyomás csökkentésében és jótékony hatással bír a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Magas rosttartalma segíti a megfelelő emésztést és jól csökkenti az éhségérzetet, ezért rendkívül ajánlott diétázók és fogyókúrázók számára. Vastag héját lehántva, húsát kockázva finom levesalap, reszelve pedig főzelék, de akár tökfasírtnak is kiváló. Gyalulva jól eláll a fagyasztóban, így az év bármely szakában fogyasztható. A cukkiniról se feledkezzünk meg. Kiváló vitamin. és ásványianyag forrás, gazdag B-vitaminokban, C- és K-vitaminban, folsavban, magnéziumban, nátriumban, vasban, mangánban, rézben és káliumban is.
Nem csak a gyomrunk és bélrendszerünk lesz hálás, ha esszük, hanem az agyunk is, hiszen segíti a nyugodta, pihentető alvást. Nagy mértékű fogyasztása enyhe hashajtó hatású lehet, de ehhez igen csak sokat kell megenni belőle. A cukkinit nyersen nem igazán tesszük az asztalra, de párolhatjuk, süthetjük, főzhetjük, fűszerezve a grillrácsra is nyugodtan rádobhatjuk. Végül érkezik a sorba a sütőtök, amiben sok A-, C- és E-vitamin, karotin, magnézium, vas és antioxidánsa van. Nevében is rejlik elkészítése, sütve köretnek vagy magában, utána pürésítve levesnek, vagy babaételnek is kiváló. Szemünk és szívünk is meg fogja köszönni, ha sokat eszünk belőle.
A tökfélék a nyár közepétől ősz végéig szedhetők frissen, könnyeb tartósíthatók, szervezetünk számára fontos vitaminokat és áványi anyagokat tartalmaznak.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.