Menü

Agy, tudatosság, koncentráció

  • Dátum: 2015.02.20., 12:41

Tény, hogy egyáltalán nem egyszerű agyi munkát, kőkemény, tudatos koncentrációt jelent az, hogy az embert ne sodorják el a mindennapi kis csalások a táplálkozásban. Nem egyszerű, de nem is véghezvihetetlen.

Szervezetünk egészsége, testünk karbantartása jelentős részt a saját kezükben van. Mindenki tisztában van a helyes táplálkozás fontosságával, de cselekvésig jóval kevesebben jutnak el. Azok, akik nem adják fel, még ennél is kevesebben vannak.

A célkereszt mindig a fogyáson, a diétán és az izmokon van, pedig nem ezek a legfontosabb dolgok. Egész egyszerűen az egységre kell odafigyelni: ha figyelemmel követjük szervezetünk, testünk jelzéseit, könnyebbé válik a dolgunk.

Például ahogy egyre idősebbek leszünk, változik testünk, de mi az esetek többségében nem vesszük figyelembe e változásokat. Például ugyanannyit eszünk (pedig kevesebbre volna szükség), vagy épp ugyanannyit sportolunk (pedig lehet, hogy ez több annál, mint amit bírunk). Ez csak egy dolog a rengeteg közül.

Fáradékonyak vagyunk, ég a gyomrunk, nincs erő a lábunkba, esetleg gyakori fejfájás kínoz? - már szüntetjük is meg tüneteket, ahogy tudjuk, de az igazi okot ritkán keressük.

A legtöbbünk sokáig azt sem veszi észre, hogy nem érzi jól magát a bőrében, valami gond van a táplálkozás, vagy a mozgás(hiány) terén. Mások azt mondják, nem hajlandóak ennyit tenni a cél érdekében. Ez téves gondolkodás, a testtudatosság nem olyan dolog, amelyet figyelmen kívül lehet hagyni. Megpróbálhatjuk, de alulmaradunk, ez biztos.

Még egyszer: itt nem a kidolgozott izmokról és a karcsú alakról van szó, hanem egyszerűen az értelmetlen és egészségtelen túlsúly kialakulása elleni tudatos tenni akarásról.

Fotó:
pixabay.com

Mentális Egészség Hónap

A mentális egészség hónap egy jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a mentális egészség fontosságára. Szeretném bemutatni az önsegítés és az „én idő” jelentőségét, illetve azt, hogy oda kell figyelni a minket körülvevő embertársaink mentális jóllétére is.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Szuperérzékenység, te mit tudsz róla?

Volt már olyan, hogy zavart egy bizonyos ruhadarab anyaga és nem tudtad elviselni magadon? Vagy esetleg egy film annyira felzaklatott, hogy elsírtad magad? Gondoltál már arra, hogy szuperérzékenység állhat a háttérben?

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.