Menü

Elhunyt a Forma-1-es pilóta

Hónapokig tartó kóma után, július 17-én elhunyt Jules Bianchi Forma 1-es autóversenyző, aki tavaly októberben szenvedett végzetes balesetet. Mi okozta a 25 éves pilóta halálát és mi a különbség Bianchi és Schumacher sérülése között?

Tavaly októberben a fél világ kapott a szívéhez, amikor Jules Bianchi kisodródott a Japán Nagydíjon. Elsőre látszott, hogy komoly sérülésről van szó, a baleset hihetetlenül szerencsétlen volt, hiszen Bianchi egy korábban kiesett autót mentő daruskocsinak csapódott. Óriási erővel. 

Sajnos a sokkoló pillanatok után sem jöttek megnyugtató hírek, a versenyző állapotát ugyan stabilizálták, az orvosok semmi jóval nem kecsegtettek. Mint utóbb kiderült, az is csoda volt, hogy magát a balesetet túlélte, ugyanis a hirtelen lassulástól akkora erőhatásnak volt kitéve, ami óriási károkat okozott a szervezetében. Agya úgynevezett diffúz axionális sérülést szenvedett, kiterjedt területen, s ebből az esetek jelentős százalékában nincs visszaút. Ez a fajta károsodás az agy olyan területét érinti, amely létfontosságú, fontos részek között szűnik meg véglegesen a kapcsolat, és az elme tudattalanná válik.

Bianchi sérülését sokan hasonlították össze Michael Schumacher sérülésével (a Forma 1-es német szupersztár már visszavonulása után egy sípályán szenvedett súlyos balesetet), a kettő között azonban nagy különbség, hogy utóbbi esetében az agy egy kisebb részét érintette a behatás,károsodás.

A fiatal Forma-1-es autóversenyző szülei jelentették be, hogy az októberben balesetet szenvedett fiúk pénteken elhunyt a nizzai kórházban.

Képünk illusztráció.
Fotó:
Pixabay.com

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.