Menü

Konyhakert készítés, mint egészséges hobbi

A konyhakert egy olyan kis kert vagy kertrész, amiben magunk nevelünk különböző zöldségeket, gyümölcsöket vagy éppen fűszer- és gyógynövényeket. Nem kell, hogy kertes házban éljünk, belekezdhetünk akár egy kis erkélyen, vagy egy nagyobb balkonládával is. A természetes és friss termések mellett más előnye is van a konyhakertnek. Az egyik legjobb élmény azt látni, hogy a gondozás és táplálás meghozza az eredményét, a munkák beérett.

Azonban mielőtt teljesen belemerülnénk a gondolatba, ezt a kertet meg kell tervezni, hiszen nem lehet csak úgy bármikor bármit vetni. Nézzük meg, milyen növényeket érdemes a konyhakertünk részévé tenni. Az egyszerűség kedvéért vegyünk egy olyan kertet, amit akár egy erkélyen is meg lehet valósítani, hiszen sokan élünk városban.

A gyümölcsfák gyakran részei ezeknek a kerteknek, azonban ezt most a fentebb említett okokból kihagyjuk. A szőlő jó ötlet lehet, mivel felfuttathatjuk valamilyen rácsra, keretre, így kevés helyet foglal, azonban fontos a pontos tervezés.

Kihagyhatatlan eleme a konyhakertnek a retek, zöldborsó, cukkini, zöldbab, cékla, csemegekukorica, tojásgyümölcs, illetve a paprika és a paradicsom. Na nem kell megijedni, nem kötelező egyszerre mindent ültetni, bár a legtöbbször akármennyire is leszűkítjük a választékot, túl kicsinek bizonyul majd a terület. Ha egy kis különlegességre vágyunk, ott van például az ananászcseresznye, vagy a kevésbé különleges, de ilyen kertekben annál ritkábban előforduló bimbós kel vagy leveles kel. Fűszernövények közül gyakori választás a bazsalikom, menta, gyógynövények közül pedig a kamilla, illetve a körömvirág, mivel ezeket viszonylag egyszerű termeszteni. Ha még soha nem csináltunk hasonlót, érdemes a könnyen kezelhető növényekkel kezdeni, mint például a paradicsom, a bab vagy a paprika, kiegészítve a már említett fűszer- és gyógynövényekkel.

Egy érdekes tipp: ha ügyesen párosítod a növényeket, könnyebben kerülheted el a kártevőket. Bizony, nem csak a nagyobb kerteket fenyegeti ez a veszély. Ha például a burgonyabogarakat szeretnéd távol tartani, ültess tormát. Ha a paradicsomokat szeretnéd megóvni a levéltetvektől, jó választás lehet a sarkantyúvirág, mivel ez nem csak a tetveket, hanem a hangyákat és a csigákat is távol tartja a zöldségektől

A legtöbb zöldséget már februárban el lehet vetni, de mindenképpen tájékozódjunk az adott növény igényeiről, mielőtt belekezdünk. A vetőmagok csomagolásán feltüntetik általában a szükséges információkat, de nyugodtan nézzünk utána különböző szakkönyvekben vagy az interneten. A paradicsomot például vetőmagról márciustól ültethetjük, ha viszont rögtön palántát veszünk, azokat májustól tudjuk megvásárolni, azonban itt figyeljünk a késői fagyokra, nehogy túl korán érjen véget kertészeti pályafutásunk. Alapvetően nem bonyolult kezelni, napfényes helyet kedvel és a rendszeres öntözést.

A paprika egy fokkal kényesebb. Szintén márciustól vethetjük el a magokat, azonban nem árt a vetés előtt vízbe áztatni pár órára. Csírázás után, amihez egyébként nagyon sok fény és elég meleg kell, május közepe-vége felé lehet kiültetni, persze szintén csak a késői fagyok után. A paprika is rendszeres öntözést kíván, azonban figyelni kell, nehogy túlöntözzük, mivel arra is érzékeny.

Fontos előre tudnunk, hogy ez egy rendszeres munkát és tanulást igénylő hobbi, amihez jó adag türelem is kell, viszont annál inkább élvezzük a végén munkánk gyümölcsét vagy éppen zöldségét.

Karácsonyi szimbólumok

Az életünk, lelkünk, lakásunk decemberben ünnepi díszben várja a karácsonyt. Az otthonunk, a kert, a lakás, a szobák, az ablakok, a fenyőfa, a ruházatunk, a munkahelyünk és a legtöbb üzlet, bevásárlóközpont is karácsonyi pompával ragyog. Vajon ismerjük, hogy ezek a szimbólumok, díszek, dekorációk milyen jelentéssel bírnak?

Tűzveszély a lakásban! Mitől lehet veszélyes az advent?

Minden évben több tucat lakástűz ad munkát a tűzoltóknak ünnepekkor. A legtöbb tűz adventi koszorúkból és karácsonyfákból keletkezik, de hasonlóképpen veszélyesek az óvatlanul elhelyezett karácsonyi dekorációk is.

Ehető vadnövények nyomában

Hazánk növényvilága az éghajlati és domborzati adottságainak köszönhetően, nagyon változatos és fajtákban gazdag. Napjainkban ezeknek csak töredékével találkozhatunk a bio- és reforméletmód boltok polcain, ilyenek a vad gyümölcsökből készült lekvárok, szörpök.

Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül

Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül, de nemcsak a karácsony jellegzetes csemegéje, hanem az ősz és a tél elengedhetetlen étele. A papírba csomagolt forró, sült gesztenye illata szinte aromaterápiaként hat az emberre az adventi vásárok forgatagában, természetesen egy bögre illatos forralt borral együtt.

Mit kell tudni a jojobáról?

A Jojoba egy erős évelő örökzöld fás cserje, mely 4-4,5 m magasra nő meg. Hosszú gyökerei (akár 10-12m) és ehető gyümölcse van. Hosszú gyökereinek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen körülmények között életben képes maradni, azonban elsősorban a száraz, kopár területeken érzi jól magát. A Jojoba Arizonában, Dél-Kaliforniában és Mexikóban őshonos.