Menü

Minden, amit tudni kell a kollagénről

Tudtad, hogy van egy ragasztó, amely együtt tartja a tested? Ami nélkül a bőr száraz és vékony lenne, a körmök törékenyek lennének, az izmok nem tudnának növekedni, és a csontok is rendkívül sérülékenyek lennének.

A kollagén a szervezetben a leggyakrabban előforduló fehérje, és számos szövethez, köztük a bőrhöz, az izmokhoz, a csontokhoz, az inakhoz, az agyhoz és a szívhez ad formát, erőt és épséget.

Mi az a kollagén – collagen?

A kollagén (collagen) a „kólla” görög szóból származik, ami „ragasztót” és a francia-gène-t jelent, ami „valamit termel”. Más szóval, a kollagén „ragasztó-termelő” fehérje.

Szükséges a szervezetben minden szövetet formálásához és gyógyításához. Ez az oka annak, hogy a leggyakoribb fehérjénk – a szervezetben lévő teljes fehérje 30% – a kollagén.

A kollagén egy fontos szerkezetben koncentrálódik: az extracelluláris mátrix vagy az ECM. Az ECM az a réteg, amely támogatja a sejteket a test minden egyes szövetében.

Úgy kell ezt elképzelni, hogy az ECM olyan, mint egy háló, amely az összes sejtet együtt tartja, és támogatja a funkcióikat.

(Ha már jól ismered a kollagént és inkább kollagén kiegészítőket keresel, ne keress tovább, ezek a legkedveltebbek.)

Száraz tömegben a kollagén képezi:

A sclera -k 90% -a (a szem fehér része)

Az inak 80% -a

A bőr 70-80% -a

A porc 60% -a

A csontok 30% -a

1–10% -a izomtömeg

Láthatod, hogy micsoda jelentőséggel bír a kollagén a szervezeted számára. A probléma pedig az, hogy kollagént közvetlenül az élelmiszerekből nehezen tudunk bevinni (csak koncentrált formában a kiegészítőkből), így a szervezetnek meg kell termelnie.

Elősegíti az izmok növekedését és regenerációját.

Mint fehérje, a kollagén létfontosságú az izmok növekedéséhez és regenerálódásához. Kimutatták, hogy a kollagén kiegészítés:

Növeli az izomerőt

Hatékonyabbá teszi az edzéseket

Támogatja az izom regenerálódását

Segít az izomrendszeri betegségek megelőzésében

Az egyik tanulmány megállapította, hogy a kollagén-kiegészítés állóképességi edzésekkel kombinálva növelte a zsírmentes izomtömeget és az izomerőt, miközben csökkenti a zsírtartalmat.

Hogyan képződik a kollagén a szervezetben? – kollagén termelés

A kollagén is egy fehérje, így az építőkövei az aminosavak.

A szervezet képes a kollagént előállítani, miután az étkezési aminosavakat fehérje-gazdag ételekből, például csirke, tejtermékből és húsból lebontja.

A C-vitamin is szükséges a kollagén szintéziséhez. Segíti a kollagénképző aminosavak összekapcsolását.

Melyiket érdemes fogyasztanod? Jó lehet a zselatin kollagén helyett?

A zselatin ideális, ha mindennapi életviteledben növelni szeretnéd az aminosavak bevitelét – amint azt fentebb láttuk, a kollagén építőelemek kiváló forrása – de a hidrolizált kollagén sokkal jobb választás, ha a cél az, hogy gyorsabban és könnyebben növeld a kollagén szintet.

Összességében elmondható, hogy a kollagén-kiegészítés megakadályozza a korai öregedés jeleit a bőr szilárd és hidratált tartásával.

Szerző: Udvari Fanni

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.