Menü

Egy jól működő mozaikcsalád alappillérei

A mozaikcsalád egy olyan életközösség, amelyet egy szülő és gyerekei, valamint egy másik ellenkező nemű felnőtt alkotnak, amely felnőtt esetleg szintén hozhatja saját gyermekeit a családba. Lényeges, hogy van legalább egy olyan felnőtt, akinek a gyerek(ek) a saját biológiai gyermeke(i) és ez(ek) a gyerek(ek) a másik felnőttnek nem biológiai gyermeke(i).

Ha harmonikus mozaikcsaládban szeretnénk élni, akkor érdemes figyelmet és energiát fordítanunk arra, hogy jobban megismerjük a mozaikcsalád működésének dinamikáját, sajátos buktatóit, nehézségeit és örömeit. Mert igen, nem csupán nehézséget, hanem sok örömet is átélhetünk mozaikcsaládunkban.

A legnehezebb terhet róhatja a családra, hogy a tagok egy része (vagy akár mindegyike) a közelebbi vagy távolabbi múltban átélt egy jelentős krízist, s egy fontos személy elvesztését vagy eltávolodását. Amíg a veszteségeket nem sikerül feldolgozni, addig ezek rányomhatják bélyegüket az új család életére is. Emellett a kudarcélmény (elrontott házasság) átalakulhat egy állandó félelemmé, hogy vajon ezúttal sikerül-e egyben tartani a családot, s ez a kapcsolatok minőségét alapvetően meghatározhatja, akár távolságtartóvá, akár túl szoros, merev kötéssé alakítva azokat.

A legfontosabb lépés az összecsiszolódás során, hogy a pár kialakítsa saját alrendszerének határait; legyen olyan időszak, amit csak kettesben töltenek, be lehessen zárni a hálószobaajtót, megbeszéljék egymás között a gyerekekkel kapcsolatos ügyeket. Emellett elkezd kialakulni a pótszülő-gyerek kapcsolat is; ehhez fontos, hogy az édes szülő tudjon háttérbe húzódni, és teret adni az ő interakciójuknak (például akkor, amikor egy vita során a mostohaszülő a gyerek oldalára áll).

Majd kialakul a kölcsönös bizalom és intimitás a családtagok között. Ebben az időszakban a pár már jól működik együtt a gyerekekkel kapcsolatos feladatokban, az alrendszerek világos, tiszta határokat kapnak, a mostohaszülő-gyerek kapcsolat egy őszinte, hiteles szintre lép. A pár a korábbi konfliktusos időszakok után végre egymás szövetségesévé és segítőjévé válik, a problémákat már együttes erővel tudják megoldani. A folyamat végére kialakul a közös identitás, a családtagok jól érzik magukat szerepeikben, és megfelelő erőforrásokkal rendelkeznek a felmerülő problémákkal való megküzdéshez. Kialakul a biztos kötődés, s a családi működés többé nem igényel állandó készenléti állapotot a tagoktól, hanem egy biztonságos bázissá válik.

Tanács a mozaikcsaládos anyának

Tölts minőségi időt a gyerekekkel. Néha szervezz külön programot a gyerekeiddel, amin nem feltétlenül vesz részt a pótszülő. Ebből érezni fogják, hogy az új családi felállás nem azt jelenti, hogy ők hátrébb szorulnának a szívedben.
Használd a nevét. Ne várd azt a gyerekeidtől, hogy a pótszülőt apának hívják, ne akarj belőle apukát kreálni a számukra. Az a rossz hírünk van, hogy sosem lesz az, de ez egyáltalán nem baj, mert a legjobb barátjuk és szövetségesük még lehet az életben.
Rendezd át a dolgokat. A legtöbb esetben anyához költözik az új partner, így a környezet a pótszülő számára teljesen ismeretlen. Ezért érdemes egy új otthont teremteni, ami közös családi fészek lehet mindenkinek.

A házasságod ugyanolyan fontos. Ne told háttérbe a pótapát. A gyermekeid előtt nyilvánvalóvá kell tenned, hogy az új családtag milyen szerepben van melletted.

Egy mozaikcsaládnak tehát kezdettől fogva számos nehézséggel kell szembenéznie, s valódi családdá alakulása során egy hosszabb, kihívásokkal teli utat kell végigjárnia.

Kétszáz maraton!

42,195 km. Ennyi egy maratoni táv. Egyet is nehéz és küzdelmes lefutni, nemhogy kétszázat. Kele Géza futónagykövet ennyit teljesített eddig, s a történet folytatódik. Bár elfoglalt és mindig úton van, mégis volt rám néhány perce, nekem pedig öröm és motiváló volt Gézával beszélgetni. Vajon mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen eredményt tudhasson maga mögött?

Takarítási trükkök

Nem kezdhetem azzal, hogy takarítani senki sem szeret, hiszen ez nem is igaz, azonban akár szereti valaki ezt a fajta házimunkát, akár nem, a következő tippek és trükkök kipróbálásra érdemesek, megkönnyítik a dolgunkat, s mivel takarítani úgyis kell, ha már csináljuk, csináljuk praktikusan, gyorsan, könnyen, ügyesen.

Őszi selejtezés

Az ősz folyamán sokak számára eljön az idő, mikor ki kell dobálni a felesleges dolgokat. Ez legfőképp amiatt nehéz, mert a dolgok többsége, legyen az ruha, dísztárgy, könyv, haldokló szobanövény vagy bármi más a szívünkhöz nő, és nem akarunk tőle megválni.

Feszültségoldó fűszerek, amik minden háztartásban ott vannak

Bizonyára mindenki emlékszik a mesében szereplő boszorkányra és javasasszonyra, de említhetném a füves embert is, aki különböző hatást gyakorolt az emberekre bizonyos növények segítségével.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.