Menü

Fekete pöttyök az orron, de nem mitesszer, mi az?

Sok embert érint az a probléma, hogy az arcán kisebb-nagyobb pórusok eltömődnek. Sokan ezeket mitesszernek hiszik, sokféle ártalmas módszerrel próbálnak megszabadulni tőlük. Nos, ezek azért nem szűnnek meg, mert makacsabbak, mint a mitesszerek. Ezek a sebaceous filamentek.

A sebaceous filament (továbbiakban SF) eléggé hasonlít a mitesszerekre, azonban tetejük általában nem fekete, hanem szürkés vagy barnás. Sokkal ellenállóbak, mint a mitesszerek, sokkal nehezebben lehet tőlük megszabadulni. Nyomkodás után sem tűnnek el, sőt a nyomkodás hatására fel is sérülhet a bőrfelszín, így saját magunknak okozhatunk hegeket. Eltűnni sosem fognak, de a pórusok méretét csökkenthetjük, az eltömődést pedig halványíthatjuk.

Honnan tudod, hogy mitesszered vagy SF-ed van? Egyrészt a pórusok színéből. Fekete vagy inkább szürkés. Vagy ha végig simítod az érintett felületet, akkor a mitesszerek kitüremkednek, az SF-ek pedig egyenletesek a bőrfelszínen. Mindkettő eltömődött pórus igazából. Viszont miért tömődnek el a pórusok? Ez lehet genetikai vagy hormonális ok, de ennek hatására túlzott faggyútermelődés jelentkezik az érintettnél. Alapjáraton a pórus fala folyamatosan hámlik, ez azonban nem megy mindig hibamentesen, hiszen a hámlás összetapadhat és eltömődhet a pórus. Azért lesz sötét színű, mert a sok zsír és az elhalt hámsejtek együttese levegő és fény hatására oxidálódni kezd.

Hogyan válhatsz meg tőlük? Ha használtál eddig bőrradírt, azt gyorsan felejtsd el! Lehet, hogy rövid távon pozitív eredményt tapasztaltál, azonban hosszú távon többet árt, mint használ. Azért, mert a benne lévő „radírozó szemcsék” erős hatás során képesek a bőrt felsérteni és mikrosérüléseket okozni. Ezeket a sérüléseket néhány szer és krém csípheti. Ehelyett szerezz be egy BHA solution-t, ami zsírban oldódó sav, ezért képes a pórusokba hatolni és kifejteni hatását. Az elhalt hámokat a BHA is képes eltávolítani.

Must have dolgok (avagy kencék, amiket mindenképpen szerezz be): BHA, ez ugye a szalicilsavas hámlasztó. Olajos lemosó. Ha zsíros bőröd van, talán megijedhetsz, hogy ettől még jobban az lesz. Nos, ne ijedj meg tőle! Alkalmazz dupla lemosást: először töröld át az arcod egy olajos lemosóval (ez lehet akár egy sima babaolaj is) utána ezt mosd le egy vizes, habos alapú lemosóval! Csodát fog tenni! Hetente egyszer masszírozd be az olajat a bőrödbe kb. 15 percen keresztül, ez egy igazi spa élmény! Az agyagos maszkról se feledkezzünk meg, ilyet bio boltban találhatsz porként. Egy kis tálba teszel ki, vízzel elkevered és felviszed egy ecsettel az érintett területre. 15 perc után mosd le, és csak heti egyszer szükséges.

Plusz tanács: a dermatológiában innovatív megoldás lett a niacinamid és a retinol. A niacinamid segít a faggyútermelés normalizálásában. A niacinamid és a BHA jó barátok, együttes erővel nagyon hatékonyak a probléma megszüntetésében. A retinolt sokan úgy ismerik, hogy ránctalanító hatóanyag. Ez igaz is, de újabban rájöttek, hogy képes felvenni a harcot a mitesszerek és az SF ellen.

Ha hámlasztót használsz, fényvédőt (min. 30 SPF) minden reggel kenj fel az arcodra, mert a hámlasztó miatt fényérzékennyé válik az arcbőr.

Nagypál Anna

Bőrápolás, életkornak megfelelően

Abban azt hiszem mindenki egyetért, hogy a bőrünk megfelelő ápolása, hidratálása minden életkorban fontos, azonban – ahogy a különböző koroknak megfelelően készülnek a kozmetikumok is – nem mindegy, milyen módon végezzük az életkorunknak megfelelő bőrápolást.

Az alultápláltság, mint étkezési zavar

Napjaink leggyakrabban előforduló népbetegsége az elhízás, szinte a csapból is az folyik hogyan fogyjunk le, legyünk fittebbek, vagy éppen vékonyabbak. Azonban keveset hallani a legalább ennyire komoly zavarról, az alultápláltságról.

Kar edzés: A legjobb gyakorlatok nőknek és férfiaknak

A kar edzés az egyik legkedveltebb mind közül, de nem mindenki körében. Rengeteg nő fél attól, hogy egyik pillanatról a másikra nagy, férfias karja lesz. A tévhitek helyett tisztázzuk miről is szól a lógó kar eltüntetése, hogy néz ki egy kar edzésterv és melyek a legjobb karizom erősítő gyakorlatok.

Koronavírus: 6 post-Covid tünet, amit kezelni kell

Amikor már azt hinnénk, meggyógyultunk, következik a post-Covid szakasz.

Fogfehérítés házilag

Mindannyian rajongunk a csillogó-villogó, hófehér fogakért. Megkoronázza a mosolyunkat és a vörös rúzs is csak azzal mutat jól. Meg a rózsaszín. Meg őszintén, mindegyik! Megmutatunk pár praktikát, ami egyszerűbb és olcsóbb, mint a fogorvos vagy a gyakran fájdalmas fogfehérítési eljárások, nem mellesleg valamennyi kíméletesebb is.