Menü

Ételek, amelyek segítenek a koncentrálásban

Ahogy öregszünk, a testünk és ezáltal az agyunk is egyre idősebb lesz. A jó hír viszont, hogy beépíthetünk bizonyos ételeket az étrendünkbe, amelyek segíthetnek agyunk jobb egészségének megőrzésében. Ezáltal tovább jó maradhat a memóriánk, és agyunk működése is megfelelő lesz.

A koffein például éberebbé tesz minket. Így fogyaszthatunk kávét vagy csokoládét, jobban fogunk tudni koncentrálni. Hátránya, hogy a hatás csak rövidtávú. Figyelnünk kell a mennyiségre is, hiszen ha túl sok koffeint fogyasztunk, nyugtalannak fogjuk érezni magunkat.

A cukor az agy leginkább preferált üzemanyaga. Nem a szacharóz, hanem a tiszta glükóz. Ezért érdemes például frissen facsart gyümölcslevekből is fogyasztani egy pohárral, ami löketet adhat a memóriának, a mentális képességeknek. Azonban alaposan nézzük meg mit veszünk, és kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó termékeket!

A reggeli bizonyos embereknél csodákra lehet képes. Egyes kutatások szerint azok a diákok, akik reggeliznek, jobban teljesítenek. A legjobb, ha ilyenkor teljes kiőrlésű gabonát, tejtermékeket, illetve gyümölcsöket fogyasztunk. A mértéktartás ebben az esetben is elengedhetetlen, hiszen ha már reggel túlesszük magunkat, nem leszünk képesek koncentrálni.

Mit tudunk a halfogyasztásról? Azt, hogy agyunk egészségének megőrzéséért ez az egyik legjobb választás! A halas fogások omega-3 zsírsavakban rendkívül gazdagok, ez pedig agyunk számára kulcsfontosságú. A halfogyasztás csökkenti a stroke és a demencia kialakulásának kockázatát. Fogyasszunk legalább heti kétszer halat!

Bár nem gondolom, hogy egészségünk megőrzéséhez feltétlenül szükségünk van távoli országokból érkező termékekre, az avokádót itt kénytelen vagyok megemlíteni, mert annyira pozitív tulajdonságokkal bír. Segít megelőzni a szívbetegségeket, és csökkenti a „rossz koleszterin” szintjét. Habár az avokádó elég zsíros, ez a „nyugodtan ehető, jó zsír” kategóriába tartozik, és így az egészséges véráramlás fenntartásához is hozzájárul, ami pedig testünk összes szervének normális működéséhez elengedhetetlen.

A feketeáfonyára szintén tekinthetünk csodaszerként. Kutatások igazolják, hogy ez az ízletes gyümölcs csökkenti az Alzheimer-kór, illetve a demencia okozta tüneteket, valamint a szabadgyökök okozta agyi károsodások mértékét. Patkánykísérletekben többek között azt is kimutatták, hogy az idősödő állatok izomfunkcióját növelte.

Ám ezenkívül is vannak még dolgok, tevékenységek, amelyek segíthetnek a jobb koncentráció elérésben:

Aludjunk eleget!
Meditáljunk, relaxáljunk, hogy kiürítsük a fejünket!
Igyunk elég folyadékot!
Eddzünk, sétáljunk, mozogjunk!

Fontos, hogy az étkezéseknél mindig odafigyeljünk, miből és mennyit fogyasztunk. Ha túl keveset eszünk, nem lesz elég energiánk, ha túl sokat, akkor pedig túl sokat használ fel a szervezetünk az emésztésre, és azért nem leszünk képesek megfelelően fókuszálni a feladatokra.

Fort Molnár Henriett

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.