Menü

Ételek, amelyek segítenek a koncentrálásban

Ahogy öregszünk, a testünk és ezáltal az agyunk is egyre idősebb lesz. A jó hír viszont, hogy beépíthetünk bizonyos ételeket az étrendünkbe, amelyek segíthetnek agyunk jobb egészségének megőrzésében. Ezáltal tovább jó maradhat a memóriánk, és agyunk működése is megfelelő lesz.

A koffein például éberebbé tesz minket. Így fogyaszthatunk kávét vagy csokoládét, jobban fogunk tudni koncentrálni. Hátránya, hogy a hatás csak rövidtávú. Figyelnünk kell a mennyiségre is, hiszen ha túl sok koffeint fogyasztunk, nyugtalannak fogjuk érezni magunkat.

A cukor az agy leginkább preferált üzemanyaga. Nem a szacharóz, hanem a tiszta glükóz. Ezért érdemes például frissen facsart gyümölcslevekből is fogyasztani egy pohárral, ami löketet adhat a memóriának, a mentális képességeknek. Azonban alaposan nézzük meg mit veszünk, és kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó termékeket!

A reggeli bizonyos embereknél csodákra lehet képes. Egyes kutatások szerint azok a diákok, akik reggeliznek, jobban teljesítenek. A legjobb, ha ilyenkor teljes kiőrlésű gabonát, tejtermékeket, illetve gyümölcsöket fogyasztunk. A mértéktartás ebben az esetben is elengedhetetlen, hiszen ha már reggel túlesszük magunkat, nem leszünk képesek koncentrálni.

Mit tudunk a halfogyasztásról? Azt, hogy agyunk egészségének megőrzéséért ez az egyik legjobb választás! A halas fogások omega-3 zsírsavakban rendkívül gazdagok, ez pedig agyunk számára kulcsfontosságú. A halfogyasztás csökkenti a stroke és a demencia kialakulásának kockázatát. Fogyasszunk legalább heti kétszer halat!

Bár nem gondolom, hogy egészségünk megőrzéséhez feltétlenül szükségünk van távoli országokból érkező termékekre, az avokádót itt kénytelen vagyok megemlíteni, mert annyira pozitív tulajdonságokkal bír. Segít megelőzni a szívbetegségeket, és csökkenti a „rossz koleszterin” szintjét. Habár az avokádó elég zsíros, ez a „nyugodtan ehető, jó zsír” kategóriába tartozik, és így az egészséges véráramlás fenntartásához is hozzájárul, ami pedig testünk összes szervének normális működéséhez elengedhetetlen.

A feketeáfonyára szintén tekinthetünk csodaszerként. Kutatások igazolják, hogy ez az ízletes gyümölcs csökkenti az Alzheimer-kór, illetve a demencia okozta tüneteket, valamint a szabadgyökök okozta agyi károsodások mértékét. Patkánykísérletekben többek között azt is kimutatták, hogy az idősödő állatok izomfunkcióját növelte.

Ám ezenkívül is vannak még dolgok, tevékenységek, amelyek segíthetnek a jobb koncentráció elérésben:

Aludjunk eleget!
Meditáljunk, relaxáljunk, hogy kiürítsük a fejünket!
Igyunk elég folyadékot!
Eddzünk, sétáljunk, mozogjunk!

Fontos, hogy az étkezéseknél mindig odafigyeljünk, miből és mennyit fogyasztunk. Ha túl keveset eszünk, nem lesz elég energiánk, ha túl sokat, akkor pedig túl sokat használ fel a szervezetünk az emésztésre, és azért nem leszünk képesek megfelelően fókuszálni a feladatokra.

Fort Molnár Henriett

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.