Menü

Hogyan segítheti az asztrológia az egészséges életet?

A kínai filozofikus gondolkodásban az öt fázis tana az egész világ működését leírja. Ennek a logikáját alkalmazzák a hagyományos kínai orvoslásban, és a kínai asztrológia rendszerében is.

Az öt fázis (elem) a következő: fa, tűz, föld, fém, víz. Ezek építik fel a világot, így az emberi testet is, de megtalálhatók egy asztrológiai képleten belül.

Kínai asztrológiai képlet felépítése

A négyoszlopos sorselemzés rendszerében nyolc darab szimbólum alkotja egy adott személy képletét. Más néven Ba Zi-nak (ejtsd: páce) is hívják, amely magyarra fordítva nyolc írásjegyet jelent.

Egy kínai horoszkóp ábra egy adott ember születési ideje alapján kerül kiszámításra. A születés éve, a hónapja, a napja, és az órája is két szimbólumot ad hozzá a képlethez. Ezek a szimbólumok valamely fázis (fa, tűz, föld, fém, víz) uralma alá tartoznak.

Nézzünk meg egy példát! 1972. december 17-én 23 órakor született ember képlete a következő: Jang Víz/Patkány évben, Jang Víz/Patkány hónapban, Jang Víz/Ló napon, és Jang Víz/Patkány órában született. A Patkány víz elemű állat, a Ló tűz elemű állat. Ebből látszik, hogy a víz nagyon erős a képletében, található benne egy kevés tűz, a fa, a fém, és a föld viszont hiányzik.

Az öt fázis hatása az emberre

A négyoszlopos sorselemzés filozófiája nagyon hasonlít a kínai orvoslás logikájára. Mindegyik a harmónia és az egyensúly elvén nyugszik, ha az öt elem egyensúlyban van a testünkben, akkor egészségesek vagyunk.

Az előző képletből az látszik, hogy nincs meg az egyensúly, mert a víz nagyon hangsúlyos, néhány elem pedig teljesen hiányzik. Fontos megjegyezni, hogy ez nem jelent automatikusan betegséget, hanem csak hajlamokat jelez. Minden esetben az adott emberen múlik, hogyan dönt a hétköznapokban, és mennyire figyel oda az egészségére.

Ha az öt elem egyensúlyban van egy asztrológiai képletben, attól még szükséges a testtel foglalkozni. Amikor az egyik elem túlsúlyban van, vagy éppen hiányzik, meg lehet tenni a lépéseket az egyensúly fenntartásáért. Az egyes fázisok kölcsönhatásban vannak egymással.

Létezik a tápláló körforgás, ahol a fa táplálja a tüzet, a tűz táplálja a földet, a föld táplálja a fémet, a fém táplálja a vizet, a víz táplálja a fát.

Ezen kívül van egy kontrolláló körforgás, amely az egyensúly fenntartásáért felel. Itt a fa fékezi a földet, a föld fékezi a vizet, a víz fékezi a tüzet, a tűz fékezi a fémet, a fém fékezi a fát.

Fa

A fa fázis uralma alatt áll a máj és az epehólyag. Az érzékszerveket tekintve ide tartozik a szem, a főbb testrészeket nézve az izmok és az inak, a testtájakat figyelembe véve a fej és a nyak.

Ha a fa elem hiányzik egy asztrológiai képletből vagy túlzottan erőteljes, akkor az előbb felsorolt szervekre, testrészekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

Tavasszal kifejezetten fontos a máj és az epehólyag támogatása, mert a tavasz a fa uralma alá tartozó évszak. A tápláló körforgás alapján a víz táplálja a fát, ezért a víz uralma alá tartozó vese erősítése is sokat segít a máj és az epehólyag egészséges működésében.

Tűz

A tűz fázis uralma alatt áll a szív és a vékonybél. Az érzékszerveket tekintve ide tartozik a nyelv, a főbb testrészeket nézve a vér és a véredények, a testtájakat figyelembe véve a váll és a szív környéke.

Ha a tűz elem hiányzik egy asztrológiai képletből vagy túlzottan erőteljes, akkor az előbb felsorolt szervekre, testrészekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

Nyáron kifejezetten fontos a szív és a vékonybél támogatása, mert a nyár a tűz uralma alá tartozó évszak. A tápláló körforgás alapján a fa táplálja a tüzet, ezért a fa uralma alá tartozó máj erősítése is sokat segít a szív és a vékonybél egészséges működésében.

Föld

A föld fázis uralma alatt áll a lép és a gyomor. Az érzékszerveket tekintve ide tartozik a száj, a főbb testrészeket nézve az izmok húsosabb részei (ami az izomtónus kialakításáért felel), a testtájakat figyelembe véve a mellkas és a has.

Ha a föld elem hiányzik egy asztrológiai képletből vagy túlzottan erőteljes, akkor az előbb felsorolt szervekre, testrészekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

Nyár végén, ősz elején kifejezetten fontos a lép és a gyomor támogatása, mert a nyár vége, ősz eleje a föld uralma alá tartozó időszak. A tápláló körforgás alapján a tűz táplálja a földet, ezért a tűz uralma alá tartozó szív erősítése is sokat segít a lép és a gyomor egészséges működésében.

Fém

A fém fázis uralma alatt áll a tüdő és a vastagbél. Az érzékszerveket tekintve ide tartozik az orr, a főbb testrészeket nézve a bőr és a szőr, a testtájakat figyelembe véve a köldök környéke és a fenék területe.

Ha a fém elem hiányzik egy asztrológiai képletből vagy túlzottan erőteljes, akkor az előbb felsorolt szervekre, testrészekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

Ősszel kifejezetten fontos a tüdő és a vastagbél támogatása, mert az ősz a fém uralma alá tartozó évszak. A tápláló körforgás alapján a föld táplálja a fémet, ezért a föld uralma alá tartozó lép és gyomor erősítése is sokat segít a tüdő egészséges működésében.

Víz

A víz fázis uralma alatt áll a vese és a húgyhólyag. Az érzékszerveket tekintve ide tartozik a fül, a főbb testrészeket nézve a csontok, a testtájakat figyelembe véve a lábak és a lábszár.

Ha a víz elem hiányzik egy asztrológiai képletből vagy túlzottan erőteljes, akkor az előbb felsorolt szervekre, testrészekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

Télen kifejezetten fontos a vese és a húgyhólyag támogatása, mert a tél a víz uralma alá tartozó évszak. A tápláló körforgás alapján a fém táplálja a vizet, ezért a fém uralma alá tartozó tüdő erősítése is sokat segít a vese és a húgyhólyag egészséges működésében.

A felelősség fontossága az asztrológusok részéről

Az előbb felsorolt összefüggések kiindulópontnak tekinthetők, és alapelveket határoznak meg. Mindig az adott személyen múlik, hogyan használja az életében az öt fázis összefüggéseit.

Ebből következik, hogy előre nem lehet megjósolni egy betegséget, legfeljebb az arra való hajlam látható egy asztrológiai képletből. Egy asztrológus nem állíthat biztosat a jövővel kapcsolatban, mert mindenki rendelkezik szabad akarattal, és képes alakítani a saját jövőjét.

Amit még nagyon fontos megjegyezni: egy asztrológus nem diagnosztizálhat, erre csak egy orvos lehet feljogosítva!

Mit tegyünk villámláskor?

Földünkön naponta nagyjából 45 ezer zivatar és 8 millió villám fordul elő. Az évi hárommilliárd villámcsapás nagyjából háromezer ember életét oltja ki, házakat gyújt fel, és erdőtüzeket okoz. Mit tegyünk, ha villámlik? Ez a fő kérdés és téma mai cikkünkben.

Tippek a vizsgadrukk leküzdéséhez

A vizsgadrukk az az érzés, amivel előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során. Legyen az egy KRESZ-vizsga vagy egy matematika érettségi. Különbözőek vagyunk abban, hogy mennyire izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hatékony energetizáló gyógynövény

Fáradt és lehangolt? Sajnos nem léteznek varázslatok, amelyektől egy pillanat alatt felfrissülünk. Léteznek azonban természetes gyógynövények, amelyek fellendítik az energiaszintjeinket. Adjunk erőt a testünknek ezzel a tíz növénnyel, hogy leküzdhesse az ilyen lehangolt pillanatokat!

Strandolás – Hol, hogyan és mennyiért?

A jó idő eljövetelével egyre többen mehetnek strandolni és napozni akár fürdőkbe, akár a Balatonhoz, vagy éppen más hazai vizekhez is. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Ezzel pedig együtt járnak az olyan problémák, mint a hova is menjünk kérdéskör, leégés, hol mit lehet az “úszkáláson” kívül csinálni, drága élelmiszerek a vízparton. Ebben a cikkben azt próbálom megnézni, hogy hol lehet érdemes strandolni, másrészt milyen alapvető problémákkal kell szembenéznünk, mikor strandolásra adjuk a fejünket.

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?