Menü

Dekorációs ötletek teraszra

A fél életem lakótelepen töltöttem, ahol természetesen az erkélyből próbáltuk kihozni azt a maximumot, ami kellemesen friss hangulatot jelent egy reggelihez vagy délutáni kávéhoz, viszont aki egy gyönyörű teraszon teheti meg mindezt, nagyon szerencsés. Ilyenkor az ember alig várja a tavaszt, hogy megnyissa a „terasz-szezont”.

Terasz szezon. Így fogalmaztam. Találó. Az őszi lombhullásig szinte minden szabad időt szívesen tölt el a családunk kicsi teraszunkon, ahol már helyet kaptak a kerti ülőgarnitúra mellett a szolár lámpák, növények, dekortárgyak, gyertyák.

Egy kert és hozzá egy terasz folyamatos elfoglaltságot ad az embernek őszig, de érdemes dolgozni érte. Egy kellemes hely az otthonunk és a kertünk között, félig a természetben.

Szinte bele lehet szeretni abba a pár négyzetméterbe, gondoljunk csak egy napsütéses reggelire, egy délutáni kávéra, egy esti baráti borozásra, egy hétvégi grillezésre, sőt láttam jakuzzit is egy gyönyörű teraszon nemrég, azóta irigykedem.

A terasz a házunk meghosszabbítása, ezért érdemes feldobni pár trükkel.

Válasszunk a házhoz illő hangulatos bútorzatot, ha kell térelválasztó megoldásokkal, de félig-meddig be is építhetjük.

Nagyon divatba jöttek a rusztikus kerti kiegészítők, a fa, a kő, a tégla, a vázák, cserepek, gyertyák és üvegek. A mediterrán hangulatú terasz föld- és homokszínekkel, növényekkel szinte a nyugalom szigete lehet számunkra.

A kényelem is fontos, hiszen szőnyeggel, puha párnákkal, egy jó könyvet a kezünkbe véve, akár úgy érezhetjük magunkat, mint egy nyaraláson.

Vegyük körbe teraszunkat növényekkel, az ülőalkalmatosságokat díszítsük elegáns és színes textilekkel. Sokaknál láttam kültéri főzősarok kialakítását. Aki szeret a szabadban tárcsán sütni, grillezni, bográcsozni, nekik érdemes beépíteni ezt a helyet is a teraszukba.

Aki megteheti, kiépíthet egy hangulatos, gyönyörű medencét is, kiteljesíti az otthont, a kertet és a teraszt. Ha nincs lehetőségünk medence építésére, egy jakuzzi, vagy spa-hatású kinti kád kialakítása is szolgálhatja a kényelmünket egy fárasztó nap után. Technikailag nem túlságosan nehéz kialakítani.

Azt hiszem egy nyugágy minden szemet gyönyörködtető terasz, vagy kert alapeleme, bár három nyüzsgő gyerek mellett nem hiszem, hogy sokat használnánk, mégis talán egyszer ezt is kiélvezheti még a kisgyerekes szülő is.

Nagyon szeretem a fonott kültéri rattan hatású bútorokat, hatalmas díszpárnákkal micsoda pihentető élményt adnak!

A kültéri (és beltéri) hangulatvilágítás a mániám, nagyon szeretem a lampionokat, szolárlámpákat, azt gondolom a legegyszerűbb teraszt vagy szobát is feldobja. A fűbe is elhelyezhetünk hangulatos lámpákat, nagyon kellemes légkört teremthetünk velük.

Stressz vezetés közben: így csökkenthetjük a feszültséget

Manapság alig akad olyan ember, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne érezné magát stresszesnek. A stressz a 21. század egyik népbetegsége, amely nemcsak az egészségünkre, hanem az autóvezetésre sincs jó hatással.

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?