Menü

Férfi ciklus

Hölgyeim! Nem csak mi küzdünk szervezetünk ciklikus, hormonális változásaival, hanem a férfiak is, csak ők valószínűleg erről mit sem tudnak, pedig sok mindenre magyarázatot adhat egészségük szempontjából is, ha ismerik testük periodikus változásait.

A férfiak ciklusa sokkal hosszabb ideig tart, mint a nőké. A nők szervezete átlagosan 28 naponta újjászületik, míg a pasiknak 74 napjuk van erre.

Mivel a férfinép nem igazán figyeli úgy a mindennapjait befolyásoló tényezőket, mint az ellenkező nem, így sokszor ki sem derül, hogy az éppen aktuális falánkságot, alvászavart, ingerlékenységet és fáradtságot akár egy a nőknél megfogalmazott PMS tünet is lehet. Ezt a jelenséget már egy kutatócsoport meg is nevezte, IMS, vagyis Irritable Male Syndrome-nak, azaz irritábilis férfi szindrómának hívja. Már az ötvenes években is kutatták, hogy a férfiak hormonális változása mennyire ismétlődő, milyen tüneteke okoz és rájöttek arra, hogy a férfiak ugyanúgy szenvednek a tünetektől, mint a hölgyek, csak eddig nem tudták, hogy mi az oka.

Modernkori vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy ez a hormonváltozás képes egy kisebb depresszív állapotot is előidézni (lásd: nőkre ilyenkor használják a házisárkány, hisztis és hárpia a szavakat), pedig ennek már van kezelési módszere nyomelem pótlással és vitamin szedéssel.

A legnagyobb problémát az erősebbik nem esetében a cink hiánya okozhatja, nem csak az előbb leírt tüneteket hozhatja elő, hanem akár libidócsökkenést is. Cinkre fel!

Jöhet a kérdés, miért kéne ezt követni bárkinek is?

Nos, nagyon is fontos a babatervezés szempontjából például. A meddő pároknál 50 százalékban a férfiaknál kell keresni a problémát, melynek hátterében a már említett tápanyag hiány áll, de ne aggódjunk, helyes étkezéssel és táplálék kiegészítőkkel remekül lehet orvosolni a problémát. Fontos, hogy a pótlás ne csak egyszeri legyen, hanem ismétlődjön, rutinná váljon, hiszen így épül be a legjobban a szervezetbe a hiányzó elem. az orvosok szerint ahhoz, hogy a férfiaknál javuljon a helyzet, legalább három hónapos kúra ajánlott.

Mi a helyzet a hormonok szintjének változásával?

Az urak szervezte körülbelül tízszer annyi tesztoszteront tartalmaz, mint a hölgyeké. Ez a hormon hatással van a szőrzet növekedésére, segít az izom építésben, befolyásolj a libidót és szerepet játszik az általános fizikai és mentális állapotok szinten tartásában. A tesztoszteron szint nem csak havonta, de naponta és hetente is ingadozik. A napi ritmus szerint reggel csúcsponton van, estére pedig lecsökken. Kimutatták már azt is, hogy a pasik arc szőrzete vasárnap nő a legtöbbet, míg a hét közepén a legkevesebbet. Ennek magyarázata az, hogy általában a szexuális együttlétek a hétvégére esnek a legtöbbször, ezáltal a tesztoszteron szint megugrik és növekedésre serkenti a szőrzetet.

Igen is fontos, hogy a férfiak hormonváltozásaira és ciklusára is odafigyeljünk, mert nem csak egészségügyi problémákat kerülhetünk el, hanem képesek lehetünk mellettük állni a nehezebb napokon, ahogy minden gavallér tesz a párja kedvéért.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?