Menü

Férfi ciklus

Hölgyeim! Nem csak mi küzdünk szervezetünk ciklikus, hormonális változásaival, hanem a férfiak is, csak ők valószínűleg erről mit sem tudnak, pedig sok mindenre magyarázatot adhat egészségük szempontjából is, ha ismerik testük periodikus változásait.

A férfiak ciklusa sokkal hosszabb ideig tart, mint a nőké. A nők szervezete átlagosan 28 naponta újjászületik, míg a pasiknak 74 napjuk van erre.

Mivel a férfinép nem igazán figyeli úgy a mindennapjait befolyásoló tényezőket, mint az ellenkező nem, így sokszor ki sem derül, hogy az éppen aktuális falánkságot, alvászavart, ingerlékenységet és fáradtságot akár egy a nőknél megfogalmazott PMS tünet is lehet. Ezt a jelenséget már egy kutatócsoport meg is nevezte, IMS, vagyis Irritable Male Syndrome-nak, azaz irritábilis férfi szindrómának hívja. Már az ötvenes években is kutatták, hogy a férfiak hormonális változása mennyire ismétlődő, milyen tüneteke okoz és rájöttek arra, hogy a férfiak ugyanúgy szenvednek a tünetektől, mint a hölgyek, csak eddig nem tudták, hogy mi az oka.

Modernkori vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy ez a hormonváltozás képes egy kisebb depresszív állapotot is előidézni (lásd: nőkre ilyenkor használják a házisárkány, hisztis és hárpia a szavakat), pedig ennek már van kezelési módszere nyomelem pótlással és vitamin szedéssel.

A legnagyobb problémát az erősebbik nem esetében a cink hiánya okozhatja, nem csak az előbb leírt tüneteket hozhatja elő, hanem akár libidócsökkenést is. Cinkre fel!

Jöhet a kérdés, miért kéne ezt követni bárkinek is?

Nos, nagyon is fontos a babatervezés szempontjából például. A meddő pároknál 50 százalékban a férfiaknál kell keresni a problémát, melynek hátterében a már említett tápanyag hiány áll, de ne aggódjunk, helyes étkezéssel és táplálék kiegészítőkkel remekül lehet orvosolni a problémát. Fontos, hogy a pótlás ne csak egyszeri legyen, hanem ismétlődjön, rutinná váljon, hiszen így épül be a legjobban a szervezetbe a hiányzó elem. az orvosok szerint ahhoz, hogy a férfiaknál javuljon a helyzet, legalább három hónapos kúra ajánlott.

Mi a helyzet a hormonok szintjének változásával?

Az urak szervezte körülbelül tízszer annyi tesztoszteront tartalmaz, mint a hölgyeké. Ez a hormon hatással van a szőrzet növekedésére, segít az izom építésben, befolyásolj a libidót és szerepet játszik az általános fizikai és mentális állapotok szinten tartásában. A tesztoszteron szint nem csak havonta, de naponta és hetente is ingadozik. A napi ritmus szerint reggel csúcsponton van, estére pedig lecsökken. Kimutatták már azt is, hogy a pasik arc szőrzete vasárnap nő a legtöbbet, míg a hét közepén a legkevesebbet. Ennek magyarázata az, hogy általában a szexuális együttlétek a hétvégére esnek a legtöbbször, ezáltal a tesztoszteron szint megugrik és növekedésre serkenti a szőrzetet.

Igen is fontos, hogy a férfiak hormonváltozásaira és ciklusára is odafigyeljünk, mert nem csak egészségügyi problémákat kerülhetünk el, hanem képesek lehetünk mellettük állni a nehezebb napokon, ahogy minden gavallér tesz a párja kedvéért.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!