Menü

Férfi ciklus

Hölgyeim! Nem csak mi küzdünk szervezetünk ciklikus, hormonális változásaival, hanem a férfiak is, csak ők valószínűleg erről mit sem tudnak, pedig sok mindenre magyarázatot adhat egészségük szempontjából is, ha ismerik testük periodikus változásait.

A férfiak ciklusa sokkal hosszabb ideig tart, mint a nőké. A nők szervezete átlagosan 28 naponta újjászületik, míg a pasiknak 74 napjuk van erre.

Mivel a férfinép nem igazán figyeli úgy a mindennapjait befolyásoló tényezőket, mint az ellenkező nem, így sokszor ki sem derül, hogy az éppen aktuális falánkságot, alvászavart, ingerlékenységet és fáradtságot akár egy a nőknél megfogalmazott PMS tünet is lehet. Ezt a jelenséget már egy kutatócsoport meg is nevezte, IMS, vagyis Irritable Male Syndrome-nak, azaz irritábilis férfi szindrómának hívja. Már az ötvenes években is kutatták, hogy a férfiak hormonális változása mennyire ismétlődő, milyen tüneteke okoz és rájöttek arra, hogy a férfiak ugyanúgy szenvednek a tünetektől, mint a hölgyek, csak eddig nem tudták, hogy mi az oka.

Modernkori vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy ez a hormonváltozás képes egy kisebb depresszív állapotot is előidézni (lásd: nőkre ilyenkor használják a házisárkány, hisztis és hárpia a szavakat), pedig ennek már van kezelési módszere nyomelem pótlással és vitamin szedéssel.

A legnagyobb problémát az erősebbik nem esetében a cink hiánya okozhatja, nem csak az előbb leírt tüneteket hozhatja elő, hanem akár libidócsökkenést is. Cinkre fel!

Jöhet a kérdés, miért kéne ezt követni bárkinek is?

Nos, nagyon is fontos a babatervezés szempontjából például. A meddő pároknál 50 százalékban a férfiaknál kell keresni a problémát, melynek hátterében a már említett tápanyag hiány áll, de ne aggódjunk, helyes étkezéssel és táplálék kiegészítőkkel remekül lehet orvosolni a problémát. Fontos, hogy a pótlás ne csak egyszeri legyen, hanem ismétlődjön, rutinná váljon, hiszen így épül be a legjobban a szervezetbe a hiányzó elem. az orvosok szerint ahhoz, hogy a férfiaknál javuljon a helyzet, legalább három hónapos kúra ajánlott.

Mi a helyzet a hormonok szintjének változásával?

Az urak szervezte körülbelül tízszer annyi tesztoszteront tartalmaz, mint a hölgyeké. Ez a hormon hatással van a szőrzet növekedésére, segít az izom építésben, befolyásolj a libidót és szerepet játszik az általános fizikai és mentális állapotok szinten tartásában. A tesztoszteron szint nem csak havonta, de naponta és hetente is ingadozik. A napi ritmus szerint reggel csúcsponton van, estére pedig lecsökken. Kimutatták már azt is, hogy a pasik arc szőrzete vasárnap nő a legtöbbet, míg a hét közepén a legkevesebbet. Ennek magyarázata az, hogy általában a szexuális együttlétek a hétvégére esnek a legtöbbször, ezáltal a tesztoszteron szint megugrik és növekedésre serkenti a szőrzetet.

Igen is fontos, hogy a férfiak hormonváltozásaira és ciklusára is odafigyeljünk, mert nem csak egészségügyi problémákat kerülhetünk el, hanem képesek lehetünk mellettük állni a nehezebb napokon, ahogy minden gavallér tesz a párja kedvéért.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.