Menü

Gyerekkel a kórházban

Legszívesebben azt a címet adnám, hogy „segítség, mit vigyek a kórházba gyerekkel” vagy hasonlót, ugyanis váratlanul kerültem Ákos fiammal - vakbélgyanúval - a szomszédos város kórházába, s a hirtelen bepakolásom következményeként sok fontos dolog maradt otthon. Ez a laptop mondjuk pont nem, s természetesen nemcsak a cikk miatt jön most jól, hanem nagyfiam unaloműzőként nézi rajta a futballmeccseket a kórteremben. Én azonban a listát szeretném most megírni, hogy legközelebb rutinosabb legyek. Tessék a listát elmenteni, később jól jöhet.

Azt hiszem nem kell leírjam az első és legfontosabbat: legyünk a gyermekünk mellett a kórházban! Kamaszfiamat sem hagynám soha egyedül, így még őt is elkísértem és maradok vele, mert anyukaként ez a legfontosabb dolgom. A szülő támogató jelenléte a gyógyulás alapfeltétele.

A gyerekek egyébként meglátásom szerint „jó” betegek, jól vészelik át a kórházi létet, túlteszik magukat a nehézségeken, gyorsan gyógyulnak, ebben azonban a szülőnek is van szerepe.

1-2 éves kicsiknél mindenképp elengedhetetlen a szülő támogató jelenléte. Véleményem szerint segít a napirend kialakítása, még a kórházban is. A megszokott rutinok, a vacsora utáni tusolás, meseolvasás, esti kakaó ivás, összebújás. Ezt az otthoni rutint, kialakult szokásrendszert egy kórházban is próbáljuk meg tartani, ad egy biztos keretet az időtlen, végtelennek tűnő napoknak.

A kisebbeknek játékokat, mesekönyvet, színezőt, nagyobb gyerekeknek pedig tabletet, telefont, könyvet vihetünk be, ezen videóhívást is meg tudunk valósítani a családdal, barátokkal.

A telefon és a tablet fontos figyelemelterelő eszközök, s azt az érzést adhatják gyermekünknek, hogy nem maradnak ki mindenből, csetelhetnek a barátokkal, értesülhetnek a fontos eseményekről, történésekről.

Kicsiknek a mesekönyv, színező, puzzle, kártya, társas, színes ceruza, zsírkréta is hasznos, és nem foglal sok helyet. A kedvenc játékát, plüsseit, alvókendőt semmiképp se felejtsük otthon!

A kórházi lista pedig a következőkből álljon: időjárásnak megfelelő ruházat, de nyáron is legyen melegebb ruhadarab is a táskában, esetleg fürdőköntös, pólók, pizsama, váltásfehérnemű, papucs. Kicsiknek babaápolási kellékek, krémek, pelenka, cumisüveg, tápszer.

Szükségesek a saját gyógyszerek, melyről természetesen a kezelőorvost tájékoztatni kell.

Evőeszközök, pohár, tányér, (én utóbbit otthonfelejtettem és tálcát sem hoztam, ez most hiba) jól jön a szalvéta, konyharuha is.

Zsebkendőt, wc papírt is kell vinni magunkkal a kórházba és ásványvizet, némi nassolni valót.

Tisztálkodó szereket, telefontöltőt, tabletet, laptopot, valamint azok töltőjét is, hiszen lemerült okoskütyükkel nem fogunk tudni mit kezdeni.

Ha minden megvan, nézzük át még egyszer a lista alapján a táskát, így biztosan semmi fontos nem marad otthon. Mindenkinek mielőbbi gyógyulást és jó egészséget kívánok! a tálcát/tányért pedig legközelebb nem felejtem otthon.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.