Menü

Boszorkány mogyoró – varázslat a bőrödnek

Megannyi csodanövény vesz minket körül, aki nem foglalkozik vele napi szinten, nem is tudja, hogy mennyi mindenre használhatóak. Egészségünk őrei, betegségeink elűzői, lelkünk erősítői. A boszorkány mogyoró egy kevésbé ismert, de annál hasznosabb növény.

Ez a növény egy Észak-Amerikában őshonos, varázs mogyorónak is nevezett fa, nevét a hamamelis görög szó után kapta, aminek jelentése az, hogy magában érő gyümölcs. Különlegessége abban rejlik, hogy a növény gyümölcsei a virágzás előtt érnek be. Sokféle mágikus hatást tulajdonítanak neki, németül Witch Hazel-nek nevezik, jóslórúdként használták ágait. Egészségügyi hatásait tekintik inkább csodaszernek, évszázadokra visszamenőleg ismerik jótékony hatását.

A varázs mogyorónak a kérgét és leveleit használják fel első sorban, ami érdekesség ebben, hogy eltérő összetevőkkel rendelkeznek. Csodaereje a benne található tanninoknak, flavonoidoknak és illóolajoknak köszönhető. A kéregben található több tannin és a levelekben az illóolajok. Nem is gondolnánk, hogy már az amerikai őslakosok is használták gyógyírként, többek között bőr különböző gyulladásos megbetegedéseire, de nézzük, hogy mire is jó még ez nekünk.

Említettem már a gyulladáscsökkentő hatását. Elsősorban a bőr problémáinak kezelésére vethető be, napégés, pattanások, ekcéma kezelésére alkalmas, és még a viszketést is enyhíteni fogja. Érzékeny bőrű babáknál a pelekakiütést is kezelhetjük ezt tartalmazó krémekkel. Érdemes rá gondolni akkor is, amikor hámsérülést szenvedünk, kiváló sebgyógyító, vérzéscsillapító, sokféle kenőcs tartalmazza. A fájdalomcsillapító hatása sem elhanyagolható, ezért zúzódások és rándulások fájdalomcsillapítására is alkalmas.

Nem csak a hámsérüléseket, hanem a nyálkahártya sérüléseit, gyulladásait is jól kezeli, gondoljunk itt a szájüregre. Gargalizáljunk vele, a benne található tanninok leküzdik a gyulladást, segítik az afta gyógyulását is, de a fogíny és a fogak gyulladása is remekül kezelhető vele. Csersav tartalma antioxidánsokban bővelkedik, amik megvédik a bőrt a napsugárzástól és a szennyezett levegőtől. Azon embereknek, akiknek zsírosodásra hajlamos a bőrük, az alapos arctisztítás után érdemes „boszimogyival” is átmosni a bőrüket, nem csak leszedi a maradék sminket és felesleges olajokat, hanem összehúzza a pórusokat, azáltal kevesebb bőrgyulladás alakulhat ki.

Nem csak az arc bőrénél segít, hanem azoknak is, akik visszérrel vagy aranyérrel küzdenek. Rebesgetik, hogy enyhe hasmenés esetén segíthet, de ezt használat előtt mindig beszéljük meg orvosunkkal. Mellékhatásai bőrön használva nem nagyon vannak, ám érdemes odafigyelni a betegtájékoztatóban feltűntetett bőrirritációkra, hiszen érzékenység bármikor előfordulhat. Belsőleges használatakor figyelni kell arra, hogy irritálhatja a gyomrot, akadályozza bizonyos vitaminok felszívódását, mindenképpen mérlegelni kell, hogy érdemes e szájon át alkalmazni.

A boszorkánymogyoró egy különleges fa, ami nem csak arról híres, hogy télen is képes a virágzásra, hanem kérgében és leveleiben található gyógyerőjéről is, mellyen bőrünknek nagyon sokat segíthetünk a gyulladások és sérülések kezelésében.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.