Színes ételek és italok, melyektől jobban érzed magad
- Dátum: 2024.01.19., 19:05
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- áfonya, antioxidáns, C-vitamin, chili, folsav, gyümölcs, kálium, kapszaicin, kék tea, kelbimbó, lutein, uborka, vérnyomás, zöldség
Azt már sokan kutatták, hogy a színeknek milyen hatalmas jelentősége van az életünkben, de nem csak öltözködésünkben vagy környezetünk élénkítésében fontosak, hanem étkezésünknél is érdemes odafigyelni erre.
Zöldségek és gyümölcsök, az egyik legfontosabb alapjai étkezésünknek, hiszen nem csak kitűnő vitaminforrások, hanem tele vannak ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, rostokkal, melyek egészségünk őrei lehetnek. Minél több színt viszünk az elfogyasztott ételek által az életünkbe annál többet teszünk az egészséges bélflóránk helyes működéséért és ezzel szervezetünk egészséges állapotáért. A zöldségek, mint nevük is utal ré, általában a zöld színnel azonosítjuk, pedig ez azért nem igaz mindegyikükre.
A zöld színű zöldségek egyik legjobbja a kelkáposzta és kelbimbó. Ízüket tekintve megosztóak, mégis ők az egyik legtöbb C-vitamint, K-vitamint, luteint és káliumot tartalmazó zöldségeink. A lutein miatt érdemes megemlíteni a más sokkal közkedveltebb zöld paprikát is. A lutein nagyon fontos a szemet érintő betegségek elkerülésében. Salátáinkba és szendvicseinkbe csempésszünk uborkát, ami segíteni fog a méreganyagok eltávolításában és rengeteg antioxidánst tartalmaznak, sőt, még az ízületi fájdalmak enyhítésében is segíteni fog. Zöld gyümölcsöknél gondoljunk a kivire, hiszen sokkal magasabb a C-vitamin tartalma, mint például a narancsnak. Soroljuk ide az avokádót is, ami ugyan nem tartalmaz túl sok vitamint, ellenben kimutatták, hogy kiváló gyulladáscsökkentő, segít a fájdalmak leküzdésében.
A pirosak a likopinnak és az antocianninak köszönhetik szép színüket melyek igen erős antioxidánsok. A likopin fontos a szív- és érrendszernek és megküzd a fertőző betegségekkel is. Azon termények, amiknek mély, sötét színük van, általánosságban fitonutrienseket tartalmaznak, amik kitűnően támogatják az immunrendszert. Együnk céklát, melynek magas a rost, a kálium, a folsav, a vas és C-vitamin tartalma, ezek mellett pedig igen jól csökkenti a magas vérnyomást.
A magyar konyha közkedveltje a paradicsom, kiváló C-vitamin, kálium és likopin forrás, ez utóbbi védelmet nyújthat a prosztatarák és méhnyakrák ellen, de segít a koleszterinszint csökkentésében. A pirospaprika sem maradhat ki, ebből is az erősebbik fajta vagy akár chili paprika, melyről tudjuk, hogy erősségét a benne található kapszaicinnak köszönheti, aminek sok egészségügyi előnye van, int például a vérnyomás csökkentése.
Hogy ne csak a megszokott színekről beszéljünk, bökjünk rá a kékre és ezzel együtt a kék teára. Színe teljesen természetes, egy pillangóborsó-virágnak köszönheti, ami Dél-Ázsiában honos. Rengeteg antioxidánst és gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz. Ugyanitt ne feledkezzünk meg az áfonyáról sem, ami minden zöldségnél és gyümölcsnél több antioxidáns és antocián taralommal bír. Utóbbi elősegíti a kollagéntermelést, ezáltal erősíti a kapilláris rendszert.
A színes étkezéssel nem csak a jókedvünket, hanem egészségünket is megfelelő szinten tarthatjuk, próbáljuk ki a legkülönbözőbb színű terményeket, ezzel új ízek is kerülhetnek a megszokottak közé.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.