Menü

Színes ételek és italok, melyektől jobban érzed magad

Azt már sokan kutatták, hogy a színeknek milyen hatalmas jelentősége van az életünkben, de nem csak öltözködésünkben vagy környezetünk élénkítésében fontosak, hanem étkezésünknél is érdemes odafigyelni erre.

Zöldségek és gyümölcsök, az egyik legfontosabb alapjai étkezésünknek, hiszen nem csak kitűnő vitaminforrások, hanem tele vannak ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, rostokkal, melyek egészségünk őrei lehetnek. Minél több színt viszünk az elfogyasztott ételek által az életünkbe annál többet teszünk az egészséges bélflóránk helyes működéséért és ezzel szervezetünk egészséges állapotáért. A zöldségek, mint nevük is utal ré, általában a zöld színnel azonosítjuk, pedig ez azért nem igaz mindegyikükre.

A zöld színű zöldségek egyik legjobbja a kelkáposzta és kelbimbó. Ízüket tekintve megosztóak, mégis ők az egyik legtöbb C-vitamint, K-vitamint, luteint és káliumot tartalmazó zöldségeink. A lutein miatt érdemes megemlíteni a más sokkal közkedveltebb zöld paprikát is. A lutein nagyon fontos a szemet érintő betegségek elkerülésében. Salátáinkba és szendvicseinkbe csempésszünk uborkát, ami segíteni fog a méreganyagok eltávolításában és rengeteg antioxidánst tartalmaznak, sőt, még az ízületi fájdalmak enyhítésében is segíteni fog. Zöld gyümölcsöknél gondoljunk a kivire, hiszen sokkal magasabb a C-vitamin tartalma, mint például a narancsnak. Soroljuk ide az avokádót is, ami ugyan nem tartalmaz túl sok vitamint, ellenben kimutatták, hogy kiváló gyulladáscsökkentő, segít a fájdalmak leküzdésében.

A pirosak a likopinnak és az antocianninak köszönhetik szép színüket melyek igen erős antioxidánsok. A likopin fontos a szív- és érrendszernek és megküzd a fertőző betegségekkel is. Azon termények, amiknek mély, sötét színük van, általánosságban fitonutrienseket tartalmaznak, amik kitűnően támogatják az immunrendszert. Együnk céklát, melynek magas a rost, a kálium, a folsav, a vas és C-vitamin tartalma, ezek mellett pedig igen jól csökkenti a magas vérnyomást.

A magyar konyha közkedveltje a paradicsom, kiváló C-vitamin, kálium és likopin forrás, ez utóbbi védelmet nyújthat a prosztatarák és méhnyakrák ellen, de segít a koleszterinszint csökkentésében. A pirospaprika sem maradhat ki, ebből is az erősebbik fajta vagy akár chili paprika, melyről tudjuk, hogy erősségét a benne található kapszaicinnak köszönheti, aminek sok egészségügyi előnye van, int például a vérnyomás csökkentése.

Hogy ne csak a megszokott színekről beszéljünk, bökjünk rá a kékre és ezzel együtt a kék teára. Színe teljesen természetes, egy pillangóborsó-virágnak köszönheti, ami Dél-Ázsiában honos. Rengeteg antioxidánst és gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz. Ugyanitt ne feledkezzünk meg az áfonyáról sem, ami minden zöldségnél és gyümölcsnél több antioxidáns és antocián taralommal bír. Utóbbi elősegíti a kollagéntermelést, ezáltal erősíti a kapilláris rendszert.

A színes étkezéssel nem csak a jókedvünket, hanem egészségünket is megfelelő szinten tarthatjuk, próbáljuk ki a legkülönbözőbb színű terményeket, ezzel új ízek is kerülhetnek a megszokottak közé.

Az ideális fehérjebevitel

Egyre gyakrabban találkozhatunk az áruházak polcain extra fehérjét tartalmazó termékekkel, azonban tényleg szükséges ezeknek fogyasztása az átlagemberek számára? Vizsgáljuk meg mi is a különbség egy átlag felnőtt és egy sportoló napi fehérjebevitele között.

Milyen a jó és a rossz koleszterin?

A dohányzás és a magas vérnyomás mellett a magas koleszterinszint is a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, ám hallani jó és rossz koleszterinről. Milyen a jó és a rossz koleszterin?

Egészségesek az izotóniás italok?

Az izotóniás italokat (más néven sportitalokat) általában sportolók fogyasztják az edzések előtt, alatt, illetve a testmozgás végeztével. Vajon egészségesek ezek az italok? Miért van szükség ezekre?

A vas szerepe a szervezetben

A vas, mint ásványi anyag esszenciális része szervezetünk működésének, hiszen ez segít megfelelő mennyiségű oxigént juttatni a létfenntartáshoz szükséges szerveinkhez. Emiatt oda kell figyelnünk rá, hogy változatosan táplálkozzunk, és amennyiben vashiány tüneteit tapasztaljuk magunkon sürgősen orvoshoz forduljunk.

Sütemények a téli hidegben

Az igazán hideg januári estéken nincs jobb dolog annál, mint egy szelet isteni finom, illatos süteménnyel ücsörögni otthon. Szerintem már mindenkivel előfordult, hogy a hűvös téli estéken úgy éreztük, képtelenek vagyunk ellenállni a finomabbnál finomabb falatoknak. Az alábbi cikkben néhány téli sütemény receptet nézhetünk meg.