Menü

Színes ételek és italok, melyektől jobban érzed magad

Azt már sokan kutatták, hogy a színeknek milyen hatalmas jelentősége van az életünkben, de nem csak öltözködésünkben vagy környezetünk élénkítésében fontosak, hanem étkezésünknél is érdemes odafigyelni erre.

Zöldségek és gyümölcsök, az egyik legfontosabb alapjai étkezésünknek, hiszen nem csak kitűnő vitaminforrások, hanem tele vannak ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, rostokkal, melyek egészségünk őrei lehetnek. Minél több színt viszünk az elfogyasztott ételek által az életünkbe annál többet teszünk az egészséges bélflóránk helyes működéséért és ezzel szervezetünk egészséges állapotáért. A zöldségek, mint nevük is utal ré, általában a zöld színnel azonosítjuk, pedig ez azért nem igaz mindegyikükre.

A zöld színű zöldségek egyik legjobbja a kelkáposzta és kelbimbó. Ízüket tekintve megosztóak, mégis ők az egyik legtöbb C-vitamint, K-vitamint, luteint és káliumot tartalmazó zöldségeink. A lutein miatt érdemes megemlíteni a más sokkal közkedveltebb zöld paprikát is. A lutein nagyon fontos a szemet érintő betegségek elkerülésében. Salátáinkba és szendvicseinkbe csempésszünk uborkát, ami segíteni fog a méreganyagok eltávolításában és rengeteg antioxidánst tartalmaznak, sőt, még az ízületi fájdalmak enyhítésében is segíteni fog. Zöld gyümölcsöknél gondoljunk a kivire, hiszen sokkal magasabb a C-vitamin tartalma, mint például a narancsnak. Soroljuk ide az avokádót is, ami ugyan nem tartalmaz túl sok vitamint, ellenben kimutatták, hogy kiváló gyulladáscsökkentő, segít a fájdalmak leküzdésében.

A pirosak a likopinnak és az antocianninak köszönhetik szép színüket melyek igen erős antioxidánsok. A likopin fontos a szív- és érrendszernek és megküzd a fertőző betegségekkel is. Azon termények, amiknek mély, sötét színük van, általánosságban fitonutrienseket tartalmaznak, amik kitűnően támogatják az immunrendszert. Együnk céklát, melynek magas a rost, a kálium, a folsav, a vas és C-vitamin tartalma, ezek mellett pedig igen jól csökkenti a magas vérnyomást.

A magyar konyha közkedveltje a paradicsom, kiváló C-vitamin, kálium és likopin forrás, ez utóbbi védelmet nyújthat a prosztatarák és méhnyakrák ellen, de segít a koleszterinszint csökkentésében. A pirospaprika sem maradhat ki, ebből is az erősebbik fajta vagy akár chili paprika, melyről tudjuk, hogy erősségét a benne található kapszaicinnak köszönheti, aminek sok egészségügyi előnye van, int például a vérnyomás csökkentése.

Hogy ne csak a megszokott színekről beszéljünk, bökjünk rá a kékre és ezzel együtt a kék teára. Színe teljesen természetes, egy pillangóborsó-virágnak köszönheti, ami Dél-Ázsiában honos. Rengeteg antioxidánst és gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz. Ugyanitt ne feledkezzünk meg az áfonyáról sem, ami minden zöldségnél és gyümölcsnél több antioxidáns és antocián taralommal bír. Utóbbi elősegíti a kollagéntermelést, ezáltal erősíti a kapilláris rendszert.

A színes étkezéssel nem csak a jókedvünket, hanem egészségünket is megfelelő szinten tarthatjuk, próbáljuk ki a legkülönbözőbb színű terményeket, ezzel új ízek is kerülhetnek a megszokottak közé.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.