Menü

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

A felesleges orrváladék észrevétlenül távozik, a torok irányába lecsorog. Irritáció vagy gyulladás következtében több orrváladék termelődhet, emiatt orrfolyás jelentkezhet. Ez történik nátha, megfázás esetén is, ám ha tartósan jelentkezik, mindenképp javasolt orvoshoz menni.

Az orrfolyás a szénanátha tipikus tünete. Pollenek, háziállat, penész is kiválthatja a tüneteket. Ha az orrfolyás mellett orrdugulás, szem-, orr-, és torokviszketés és tüsszögés is panaszt okoz, és a tünetek heteken vagy hónapokon át is jelentkeznek - főleg ha évről évre visszatérően ugyan abban az időszakban, vagy évszaktól függetlenül ugyan azon a helyen, ugyan olyan körülmények közt - akkor valószínű, hogy ez áll a háttérben.

Egy egyszerű megfázás is okozhat orrfolyást. Télen a vírusok, nyáron a klímahasználat miatt. A nátha miatt jelentkező orrfolyás általában 6 nap alatt elmúlik, kísérheti enyhe láz, rossz közérzet, fejfájás, fáradtság, torokfájás is. Orrfolyás ellen ilyen esetben a nátha kezelése segít: nyálkahártya lohasztó orrspray, bőséges folyadékfogyasztás és pihenés, esetleg tüneti szerek a torok-, vagy fejfájás ellen.

Az orrsövény a jobb és bal orrüreget választja el egymástól. Habár teljes mértékben senkinél sem teljesen egyenes, orrsövényferdülésről akkor beszélünk, ha az egyik oldal irányába vagy S alakban elferdült. Ha ez a görbület nagyobb mértékű, akkor gátolt orrlégzés, visszatérő arcüreggyulladás és tartós orrfolyás is jelentkezhet. Ha ez áll a háttérben, orrfolyás ellen az orrsövényferdülés műtéti kezelése jelent megoldást.

Bizonyos gyógyszerek, gyulladáscsökkentők, nyugtatók, antidepresszánsok és magas vérnyomás elleni szerek - szedése kapcsán is jelentkezhet mellékhatásként orrfolyás. Ilyen esetben az orrfolyás ellen a gyógyszer cseréje – orvossal egyeztetve - jelent megoldást.

Az orrpolip egyik tünete lehet a gyakori orrfolyás. A tartós orrnyálkahártya-gyulladás miatt megjelenő kinövések, duzzanatok az orrban sokáig csak enyhe tüneteket okoznak. Idővel azonban, ahogy egyre nagyobb teret foglalnak el az orrüregben, tartós orrdugulást és szaglásvesztést is előidézhetnek. Ha orrpolip okozza az orrfolyást, akkor a fül-orr-gégész szteroid orrspray használatát vagy műtétet fog javasolni.

Orrfolyás ellen kevesebb orrspray-vel?

Ha nem ismerjük a tartós orrfolyás okát, akkor ne a nátha esetén használt orrspray legyen a megoldást. Fül-orr-gégészeti kivizsgálást követően a megfelelő, hosszútávon is biztonságos készítményeket kaphatunk orrfolyás ellen.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.