Menü

Jelentése van – a tulipán

  • Dátum: 2013.05.03., 16:20

Amióta ismerjük, valamiért egyszerűen megigézi az embert. Ez magyarázza azt a rengeteg érzelmet, amely végigkíséri viszonylag rövid történettét.

Anyák napja alkalmával, mint az egyik legnépszerűbb ajándék, ismét előtérbe kerül mindenütt, azonban a tulipán több mint egyszerű virág, szimbólum, érték, jel, amely bizonyos helyeken igazi függőséget képes okozni.

A túlnyomó többségben Közép-Ázsiából származó növény török közvetítéssel jutott el Európába, először a 16 században említik, a muzulmán hódítók már kísérleteztek vele és különleges változatait fejlesztették ki. Ezek szinte berobbantak kontinensünk köztudatába, legalábbis a tehetősek szintjén. A 17. században aztán már szélesebb körben is elterjedt, török hódítással összefüggésben komoly volt a népszerűsége Magyarországon, Nyugat-Európában pedig Németalföld volt a fő „fogyasztó”.

A tulipán Ázsia mellett Észak-Afrikában és Európában is őshonos, ám a már említett ember alkotta változatok (a különböző színkombinációkat egy vírussal érik el) voltak azok, amelyek hódítottak. Olyannyira, hogy a legkülönlegesebb virághagymák olykor csillagászati összegekért keltek el, ha nem túloznak a korabeli források, sokan több hektárnyi föld, vagy egy egész állatcsorda értékét fizették érte. Akadnak olyanok, akik szerint e mánia (van hivatalos neve: tulpománia) képes volt tőzsdekrachot okozni, pontosabban, amikor a virághagymák ára hirtelen leesett, például a holland gazdaság komoly károkat szenvedett.

A tulpomániának persze még koránt sincs vége, sőt, a növény a világ szinte minden szegletében kiemelten kedvelt.  Ma már csaknem 4 ezer faját nemesítették ki és a kék kivételével szinte minden színben, rendkívül változatos formákban megtalálható. Egy ilyen népszerű növény természetesen a művészeteket sem hagyta érintetlenül, hihetetlenül sok alkotásnak tárgy és ihletője. Általában a nőiességet, a szerelmet és az erotikát szimbolizálja, de akad vallási, nemzeti és filozófiai értelmezése is.

A tulipán tehát sokkal több a látványnál és az illatnál, elég csak körbenézni kicsit a világban, motívuma szinte mindenütt megtalálható. Kétségkívül jelent valamit az emberiség számára, és ez örökre kiemeli az átlagvirágok köréből.

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.