Menü

Válságos állapotban - Akeem Adams, a Ferencváros védője továbbra is életveszélyben van

Mint tudjuk, a média már napokkal ezelőtt beszámolt arról, hogy múlt hét szerdán, a délutáni edzést követő este, Akeem Adams, a Ferencváros védője otthonában rosszul lett és súlyos infarktust kapott.

A kilencszeres trinidadi válogatott Adams a nyáron igazolt a Ferencvárosba. Az FTC csütörtök délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a védő – aki vasárnap pályára lépett az Újpest elleni győztes rangadón – szerdán az esti órákban rosszul lett és kórházba szállították.

Orosz Pál az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója is megerősítette, hogy az esetnek semmiféle előjele nem volt, Adamsen is elvégezték az összes, FIFA-protokoll szerinti kardio-vizsgálatot, ugyanúgy, mint az összes többi labdarúgón, és mindegyik negatív eredményt hozott. Előzetesen semmiféle jele nem volt problémának, teljességgel végigcsinálta a felkészülést, végigjátszotta a mérkőzéseket. Ám szerda este a budapesti lakásában rosszul lett, de annyi lélekjelenléte meg ereje volt, hogy felhívta az FTC egyik munkatársát. Adams és még számos zöld-fehér játékos a pálya melletti lakóparkban lakik, így a társak közül Otten, Jenner, Ionescu mentek át és mellette maradtak addig, míg oda nem ért a mentő. A mentőben, még magánál volt, de aztán elaltatták.

A játékos ezt követően több életmentő műtéten s átesett, ám az addigi problémák miatt jelentős a szövetelhalás következett be a szívizomban, így műszívre csatlakoztatták, hogy keringése stabilizálódjon, s egyéb károsodás ne következzen be. Keringését tehát mesterségesen tartják fenn, azóta altatásban van, de továbbra is súlyos az állapota.

Később az FTC sportvezetője megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint Adams családjában korábban is előfordult már szívelégtelenség miatti korai haláleset. Méghozzá a labdarúgó édesapja negyvenévesen hasonlóan kardiovaszkuláris probléma miatt halálozott el. A játékos szerződéskötése előtt a FIFA-protokoll szerinti orvosi vizsgálatnál rákérdeztek arra, volt-e a játékos családjában bármilyen egészségügyi probléma, ám a kérdésre Adams negatív választ adott. Mindenesetre a Ferencvárosnál reménykednek abban, hogy a játékos teljes értékű életet élő emberként térhetne vissza, bár a profi pályafutást mindenképp fel kell adnia. Addig azonban még hatalmas küzdelem vár rá, és az orvosokra is.

 A vezérigazgató a sajnálatos eseményeket a csütörtöki edzés előtt tudatta a csapattal, melynek tagjait mélyen megrendítették a hírek. A történtek ellenére a Ferencváros edzett, sőt szombaton lejátszotta soron következő bajnoki mérkőzését – bár a mérkőzéshalasztás mellőzése, meglehetős érzéketlenségre vall az MLSZ részéről – a Puskás Akadémia ellen, s 3 – 1 –es vereséget szenvedett. A játékosok teljesítménye láttán megállapítható, hogy többségük nem tudott a mérkőzésre koncentrálni, ami jelen helyzetben érthető, ám az MLSZ-t nem nagyon dicsérhetjük amiatt, hogy ez az eredmény valószínűleg a bajnokság végkimenetelét is jelentősen befolyásolhatja majd.

Közben a csapat vezetősége sajtóközleményt jelentetett meg, melyben a Ferencváros várja a véradókat a Karolina útra, az Országos Vérellátó Szolgálat budapesti központjába, mert Adamsnek a folyamatos műtéti beavatkozások miatt vérre van szüksége. A Ferencvárosi Torna Club, valamint az orvosok kérnek mindenkit, akinek lehetősége van, az látogasson el az Országos Vérellátó Szolgáltató budapesti vagy vidéki központjaiba, ahol  véradásra, a hét bármelyik napján van lehetőség. Kérik a véradókat, hogy személyi igazolványukat, lakcímkártyájukat és TAJ-kártyát is vigyék magukkal.

Fotó:
sxc.hu

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.