A fekete a jobb
- Dátum: 2014.03.24., 19:51
- fekete retek, gyógyászat, köhögés, megfázás, nátha, Retek
A csúnya és finom állítás analógiáján haladva sokszor bizony a csúnya és egészséges kijelentés is igaz. A fekete retek esősorban a megfázás ellen jó.
Emberi természetünkből adódik, hogy a kívülről szépet egészségesnek is gondoljuk, főképp akkor, ha az egész folyamat tudat alatt játszódik le. Ebből adódóan nyilvánvaló, hogy a csúnya akkor rossz és egészségtelen. Mindez természetesen egyáltalán nem igaz.
Itt van mindjárt a fekete retek, amely szép piros testvéreivel ellentétben egyáltalán nem kívánatos, viszont azoknál egészségesebb. Felsorolni is hosszú, mi az, amelyre jótékony hatással van az érdekes ízű, csípős fekete retek fogyasztása. Máj, epeproblémák, emésztési gondok esetén érdemes használni, de a megfázás, nátha tüneteinek enyhítésében, példásul a köhögés csökkentésében is sikerrel alkalmazható. Gyomorhurutban és gyomorfekélyben szenvedőknek viszont nem igazán ajánlott, sőt, tiltott a fogyasztása.
Rengeteg vitamin van benne, elsősorban C, és B. Vas, magnézium, foszfor, kalcium és niacin tartalma ismert. Baktérium és gombaölő hatású.
Természetesen a nép gyógyászat is jól ismeri, az emésztésjavítás mellett, epekőképződés ellen és féreghajtásra ajánlották elsősorban. Gyógyító hatását nagyon régóta ismerik, már az ókori Egyiptomban is alkalmazták.
Fogyasztását hetente egyszer ajánlják, lehetőleg este, hogy az vitaminok, ásványi anyagok minél hatékonyabban felszívódjank.
Fotó:
wikipédia
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.