Menü

Ne dobd ki az almahéjat

Az alma Magyarország legelterjedtebb gyümölcse, mondhatni az egyik legolcsóbb is a piacon, sokféle vitamint tartalmaz, íze pedig süteményeiket bármikor feldobja. Mivel héját nem mindig használjuk fel, így erre adok néhány tippet.

Az alma héja az egyik legértékesebb a gyümölcsben, hiszen e legnagyobb rosttartalma a héjban van, ez segíti az emésztést, és támogatja a szív- és érrendszer helyes működését. A rost csökkenti az éhségérzetet, ezért fogyókúráknál előszeretettel használják, bár gyümölcscukor tartalma magas lehet, így ebben az esetben kellő odafigyeléssel fogyasszuk. Tele van vitaminokkal, mint A-, C-vitamin, jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással bír. Ezen vitaminok legnagyobb része közvetlenül a héj alatt található, amit hámozás közben eltávolítunk. Gazdag flavonoidokban is, ami segít az oxidatív stressz leküzdésében és erősíti az ízületeket.

Na de mire használjuk fel?

Főzzünk teát belőle. Hámozás után terítsük ki egy sütőpapírra és hagyjuk megszáradni. Később forró vízben áztatva, ízesítve, remek teát készíthetünk, ami nem csak finom, hanem jó a megfázásos tünetek enyhítésére.

Készíthetünk házi almaecetet is, amit egyáltalán nem nehéz elkészíteni, csak almahéj, cukor, víz és egy zárható üveg kell. Az üveg alját béleljük ki vastagon, olyan 4-5 cm magasan héjjal és kanalazva öntsünk fel vízzel. Minden tízedik kanál vízhez adjunk egy kanál cukrot is. Tegyük napis helyre, majd nagyjából tíz nap múlva szűrjük le, és már kész is. Takaríthatunk vele, ihatjuk hígítva, vagy használhatjuk salátaöntetnek is.

A reggeli lekvár is készülhet ebből, az almadzsem nagyon finom pirítóssal. Amit érdemes megjegyezni még, hogy a héj tele van pektinnel, ezért szuper sűrítőanyag lekvárokhoz. Lábasba tesszük, felöltjük annyi vízzel, ami ellepi, egyszer forraljuk és utána kisebb lángon még, többszöri kevergetés mellett 30 percig főzzük. Ezután szűrjük át egy másik edénybe, majd a szűrűn jól nyomkodjuk ki a megmarad héjakat, elég sok levet ereszt még. Ezt a leszűrt levet tegyük fel újra főzni, ízesítsük mézzel, esetleg fahéjjal és a folyamatos keverés mellett sűrűsödésig főzzük. Ellenőrizhetjük az állagát úgy, hogy kiveszünk egy kanálnyit egy tányérra, csíkot húzunk a közepére, és ha nem folyik szét, akkor mehet üvegekbe, fejre fordítva hagyjuk kihűlni, és már sorakozhatnak is a kamrapolcon.

Szépségápolásban is felhasználható, kellemes arcpakolásként is megállja a helyét. Pakolásként, a húsos felével az arcunkra helyezve frissíti bőrünket, összehúzza a pórusokat, gyulladáscsökkentő hatása révén segít a kellemetlen bőrproblémák leküzdésében. Arra figyeljünk, hogy túl sokáig ne hagyjuk bőrünkön, maximum 20-25 percig, mivel savassága ártalmas is lehet. Utána mindig mossuk le bő vízzel a bőrünket.

Sok hasznos dolog landol a kukánkban, pedig egészséges és olcsó termékeket készíthetünk házilag belőlük, ilyen az almahéj is. Használjunk fel mindent, ezzel segíthetjük akár az őszi-téli időszakban immunrendszerünk működését is.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.