Menü

Marad a birkózás az Olimpia műsorán!

Jacques Rogge, NOB-elnöke, a NOB Buenos Aires-i ülésén vasárnap kora este bejelentette: a birkózás marad az olimpia programjában 2020-ban is. A szavazás alkalmával a birkózás 49, a baseball/softballt 24, a fallabda 22 voksot kapott, így a tradicionális sportág döntő fölénnyel maradhat az ötkarikás játékok műsorán.

A 25 sportág, mely már korábban biztos volt: atlétika, evezés, tollaslabda, kosárlabda, ökölvívás, kajak-kenu, kerékpár, lovassport, vívás, labdarúgás, torna, súlyemelés, kézilabda, gyeplabda, cselgáncs, vízes sportágak, öttusa, taekwondo, tenisz, asztalitenisz, sportlövészet, íjászat, triatlon, vitorlázás és röplabda. Buenos Airesben a NOB szavazásának eredményeként 26. sportág a birkózás.

"Nagy érdeklődés kíséri a 125. NOB-ülést. Szinte minden nemzeti olimpiai bizottság képviselői - köztük elnökök, főtitkárok, nemzetközi szervezetek vezetői - jelen vannak, akár 2-3  fős delegációt alkotva. Borkai Zsolt MOB-elnökkel közösen, többekkel beszélgettünk az elmúlt napokban, benne volt a levegőben, hogy marad a birkózás az olimpia műsorán. Beszélgettünk a japánokkal is, ők például Ázsia-szerte lobbiztak a sportágért. Jó barátom a háromszoros olimpiai bajnok orosz birkózó, Alekszandr Karelin, aki ugyan Törökországot, Isztambult tartotta befutónak 2020-ra, de a birkózás győzelmében biztos volt. Érdekes momentuma volt a szombat estének, amikor elindultunk haza a szállodánkba Borkai elnök úrral, egyidőben érkeztünk egy taxihoz két japánnal, végül együtt ültünk be, és meghívtuk a győzteseket, mi fizettük a számlát..." - tájékoztatott Buenos Airesből Szabó Bence, a MOB főtitkára. 

Módos Péter, London olimpiai bronzérmese, aki szeptember 20-án lép szőnyegre a budapesti vébén: "Budapesten, a vébé előtti pihenőnapon, szűk családi körben voltam vasárnap késő délután, amikor egy újságíró felhívott és elmondta a jó hírt. Hála Istennek, győzött az igazság! Az olimpiai eszme csorbult volna, ha nem marad a programban a sportág. Olyan lenne, mintha egy autóból kiszednék a motort. Nem is értem, hogyan fordulhatott ez meg néhányak fejében..."

Lőrincz Tamás, London ezüstérmese, aki szeptember 22-én fog mérkőzni: "Épp a szüleimnél voltam, egy közösségi oldalt lapozgattam. A döntés után nem sokkal már olvastam a bejegyzést. Bíztam a birkózás műsorban maradásában, nem tudtam elképzelni, hogy ne így legyen. Ilyen összefogás után, amit az elmúlt hónapokban a nemzetek, földrészek mutattak, nem is lehetett volna másképp! Ott a helyünk az olimpián, mindíg is ott volt, és ott leszünk, most már tudjuk, Tokióban is!" 

„Véleményem szerint sportágunk nem érdemelte meg, hogy ilyen sötét felhők gyűljenek fölé, de mindig is azt hangoztattam, hogy ez egy küzdősport, amely meg fog harcolni az olimpiai helyéért” - mondta az MTI-nek Hegedüs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, aki a döntésről szóló híreket együtt várta többek között Struhács György kötöttfogású és Gulyás István szabadfogású szövetségi kapitánnyal, illetve Gáspár Tamással és Maróthy Istvánnal, a szövetség igazgatójával és szakmai alelnökével. „Nagyon nehéz volt számunkra ez a pár hónap, és nagyon megviselt személy szerint engem is. Természetesen nagyon boldog vagyok a mai döntés után” - tette hozzá. „Különösen örömteli ez a döntés, mivel néhány nap múlva kezdődik Budapesten a világbajnokság, amelyre Schmitt Pálon keresztül meghívtam a NOB leendő elnökét, és nagyon örülnénk neki, ha ez lenne az első sportesemény, amelyen megjelenik” - magyarázta Hegedüs Csaba.

Nenad Lalovic, a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke a FILA honlapján köszönetét fejezte ki a NOB minden egyes tagjának, aki a birkózás megmentésére szavazott, továbbá a birkózóknak, sportvezetőknek, szurkolóknak, rajongóknak, akik szerte a világon azért tettek, hogy az olimpia műsorán maradjon a sporág. A sportvezető ugyanakkor elismerését és csodálatát fejezte ki fallabda és a baseball/softball sportágak képviselőinek, jól szervezett kampányukért, prezentációjukért. Lalovic, mint elmondta, a FILA kampánya az elmúlt időszakban jelentősen átalakította a világ egyik legrégebbi sportágát, mely komoly reformokon ment keresztül, többek közt innovatív szabálymódosítás és súlycsoporbevezetés terén. 

A birkózás 1896-tól az első újkori olimpia óta szerepel az olimpiák műsorán, 1900-ban nem rendeztek egyedül a sportágban versenyeket. A magyar sportolók az olimpiák történetében összesen 19 arany-, 16 ezüst- és 19 bronzérmet nyertek.

Forrás:
MOB-MTI, FILA

Fotó:
facebook.com/keepolympicwrestling

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.