Menü

Magyar nő lett a világ legnehezebb futóversenyének bajnoka

Hallott már a Spartathlonról? Ettől még akkor is elmegy a kedve, ha szeret futni! Vagy mégsem? Már azoknak is tisztelet jár, akik maratont, félmaratont futnak. Pedig mindez gyerekjátéknak tűnik a Spartathlonhoz képest. Több, mint egy teljes napon át kell futni, szintidőket tartani, melegben, magas páratartalom mellett, hegyen-völgyön át, sokszor sötét erdei szakaszokon, akár 1200 méteres magasságot is leküzdve. A táv már akkor is fárasztó, ha térképen nézzük, hát még ha belegondolunk, hogy milyen lehet lefutni 245 kilométert? Igen, jól olvasta: kettőszáznegyvenötöt. Ehhez már elhivatottság kell, ugye? Ezen tények mellett nem csoda, ha büszkék vagyunk arra, hogy a magyar Lubics Szilvia már harmadszor nyerte a versenyt, de idén a női rekordot is megdöntötte.

A minimum időtartam 36 óra, Szilvia idén kevesebb, mint 27 óra alatt teljesítette az emberfeletti távot. Döbbenetes időket javított egyébként a saját eredményein is minden indulásakor: először 38 percet, majd kb. egy-egy órákat minden alkalommal! A kifogások, sztereotípiák megdőlnek, amikor kiderül, hogy a hölgy egyébként három fiúgyermeket nevel, a Spartathlonon pedig férje bíztatja őt, és várja a frissítőpontokon, hogy motiválja a következő szakaszokon.

Ezen a versenyen még a jutalom sem motiválja az embert, ugyanis nincs pénzjutalom, vagy egyéb díjak, hanem minden beérkező ugyanazt kapja, amolyan görögösen: olajág koszorút, emlékérmet, és egy tál vizet az Evrotasz folyó vizéből. Azt azért tudni kell, hogy az indulók közül kevesen érnek célba: a kíméletlen körülmények és feltételek, szigorú szintidők jelentősen selejtezik a mezőnyt.

Bár itthon is vannak ultramaraton versenyek, ezek a körülmények azért igencsak emberpróbálóak. A magyarok kitartását mutatja, hogy a Athén és Spárta között 1983 óta megrendezett mezőnyben a hazai férfiak is képviseltetik magukat. Idén Vajda Zoltán volt érte el a legjobb magyar eredményt, és a 24. helyen végzett a 30 órás időeredményével. Itt kell megemlíteni Bogár Jánost, aki a Spartathlon történelmében a legjobb 25 legjobb között szerepel a 24 óra 15 perces eredményével, valamint Lőw Andrást, aki már tizenhétszer teljesítette a versenyt, sorozatban pedig tizenötször!

Gratulálunk minden indulónak!

Fotó:
pixabay.com

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.

Gyerek edzőcipőben

Az nem kérdés, hogy minden gyereknek jót tesz, ha sportol valamit. Ha lehet, próbáljon ki többféle sportágat, hiszen így tud választani közülük. Hogy miért fontos többféle sportágat kipróbálni? Erre kerestük a válaszokat a cikkben.

5 tipp, hogy mit kezdj a szabadidőddel

Az élet folyamatos tanulás. Tanulás akkor, ha egy képzést szeretnénk elvégezni, és tanulás akkor is, ha önmagunkkal kapcsolatos feladataink vannak. Ugyanígy néhányunknak tanácsra lehet szüksége, ha arról van szó, mit kezdjen a temérdek szabadidejével. Nem mindenkinek a rohanó életmód a legnagyobb ellensége.

Ugrókötelezés télen-nyáron

Hajlamosak vagyunk télen néhány plusz kilót felszedni, hiszen a vastag öltözék alatt úgysem látszik. A tavasz érkeztekor azonban fogjuk a fejünket, hogy a sztreccs trikók nem úgy állnak rajtunk, ahogy azt elképzeltük. Szerencsére télen is tehetünk valamit az ellen, hogy a tavasz beköszöntése ne csak aggódnivalót hozzon az életünkbe.