Menü

Nagyon hosszú Schumacher kómája

Már több mint négy hete van kómában Michael Schumacher. Pontos állapotáról a külvilág csak találgatni tud, az biztos, hogy ilyen hosszú kóma komoly bajt feltételez.

A volt Forma 1-es pilóta december 29-én szenvedett súlyos síbalesetet Franciaországban. Schumacher viselt sisakot, de a fejét olyan erővel ütötte be egy sziklába, hogy életmentő kezelésre szorult. Az orvosok több műtét is elvégeztek, ezek nagy részéről folyamatosan tájékoztatták a közvéleményt, azonban az utóbbi hetekben kevés információ szivárgott ki a kórház falai közül.

A szakemberek, akik persze csak találgatni tudnak, szerint ennyi kómában töltött idő azt jelenti, hogy komoly a baj. A mesterséges altatás időtartama annál jobb, minél rövidebb, hiszen a napokkal növekednek a kockázatok. Arról sem tudni egyébként pontosat, hogy a volt pilótát mesterségesen altatják, vagy még nem ébredt fel.

A későbbi felépülés elsősorban attól függ, hogy hol, és milyen mértékben érte az agyat a károsodás. A legrosszabb helyzetben kevés az esély a javulásra, viszont előfordulhat jóval kedvezőbb kimenetel is. Schumacher esélyeit növelheti, hogy remek fizikummal rendelkezik.

Michael Schumacher két pálya között, nem kijelölt területen esett el. Többen felvetették a síterep üzemeltetőjének felelősségét, ám úgy tűnik, hogy ez nem áll meg.

Világszerte rengetegen szorítanak a sztár felépüléséért, hatalmas az érdeklődés, és emiatt az is nyilvánvaló, hogy rengeteg fals hír kering a balesetről és a sérült állapotáról.

Fotó:
wikipédia

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.

Gyerek edzőcipőben

Az nem kérdés, hogy minden gyereknek jót tesz, ha sportol valamit. Ha lehet, próbáljon ki többféle sportágat, hiszen így tud választani közülük. Hogy miért fontos többféle sportágat kipróbálni? Erre kerestük a válaszokat a cikkben.

5 tipp, hogy mit kezdj a szabadidőddel

Az élet folyamatos tanulás. Tanulás akkor, ha egy képzést szeretnénk elvégezni, és tanulás akkor is, ha önmagunkkal kapcsolatos feladataink vannak. Ugyanígy néhányunknak tanácsra lehet szüksége, ha arról van szó, mit kezdjen a temérdek szabadidejével. Nem mindenkinek a rohanó életmód a legnagyobb ellensége.