Menü

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Az allergia tömegeket érint Magyarországon, becslések szerint minden negyedik ember szenved tőle.

Cikkünkben a légúti allergiára térnénk ki, mely jellemzően náthás tüneteket jelent és általában a pollenek okozzák, de kiválthatnak ilyen problémát állati szőrök és házi poratka is.

A tünetek komolyan megnehezítik a mindennapjainkat, emellett komoly szövődményekkel is járhatnak, ezért fontos a mielőbbi kivizsgálása, pláne akkor, ha már a megelőző években is voltak tüneteink. A kezelést az orvosi utasításoknak megfelelően elkezdeni vagy folytatni, ebben allergológus szakember segíthet.

Az allergiás tünetek kellemetlenek és megzavarják a normális hétköznapjainkat. Az állandó orrcsavarás, tüsszögés kimeríti az embert és alvásproblémákhoz, kimerültséghez vezethet. Tapasztalatból írom, hogy ha a bedugult orrtól nem kapunk rendesen levegőt, akkor nem élvezhetjük az illatokat és ízeket. A kivörösödött szem pedig viszket, könnyezik, ég és természetesen pont dörzsölni lenne tilos, ám én ezt sosem tudom sokáig megállni.

Az allergiás tünetek három lépésben enyhíthetők:

Kerüljük az allergéneket, amennyire csak lehet! Ez természetesen nem mindig lehetséges.
Válasszunk gyógyszeres kezelést a tünetek enyhítésére!
Egyeztessünk orvosunkkal az immunterápia lehetőségéről!

A nem kezelt vagy nem jól kezelt allergia szövődményekkel járhat!

Az allergiavizsgálatról már írtunk korábban oldalunkon, érdemes egy kattintással belenézni az ott fellelhető információkba:

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2023-07-20/vigyazat-jon-a-parlagfuszezon

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2023-05-26/natha-vagy-szenanatha

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2023-04-16/torokfajas-vagy-allergia-mutatjuk-a-kulonbseget

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2023-04-05/a-kezeletlen-allergia-veszelyei

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2023-03-31/a-tavaszi-allergiak-elkerulhetetlenje-a-pollenallergia

Az allergiateszt bőrteszttel és vérvétellel történik, melyek után állapítja meg a diagnózist az orvos és állítja össze a megfelelő kezelést.

A tüneti gyógyszerek között szerepel antihisztamin, orrspray, szemcsepp, a nem gyógyszeres módszerek között pedig említhető az immunterápia is, különböző teák, orrsprayk, homeopátiás szerek és egyéb alternatív megoldások.

Az orvosi kontroll azoknak is fontos, akik már szednek gyógyszert, hiszen a korábbi évek kezelési módszerein, adagoláson elképzelhető, hogy változtatni kell. Figyeljünk oda az allergiára és éljünk teljes életet!

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.