Menü

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Az allergia tömegeket érint Magyarországon, becslések szerint minden negyedik ember szenved tőle.

Cikkünkben a légúti allergiára térnénk ki, mely jellemzően náthás tüneteket jelent és általában a pollenek okozzák, de kiválthatnak ilyen problémát állati szőrök és házi poratka is.

A tünetek komolyan megnehezítik a mindennapjainkat, emellett komoly szövődményekkel is járhatnak, ezért fontos a mielőbbi kivizsgálása, pláne akkor, ha már a megelőző években is voltak tüneteink. A kezelést az orvosi utasításoknak megfelelően elkezdeni vagy folytatni, ebben allergológus szakember segíthet.

Az allergiás tünetek kellemetlenek és megzavarják a normális hétköznapjainkat. Az állandó orrcsavarás, tüsszögés kimeríti az embert és alvásproblémákhoz, kimerültséghez vezethet. Tapasztalatból írom, hogy ha a bedugult orrtól nem kapunk rendesen levegőt, akkor nem élvezhetjük az illatokat és ízeket. A kivörösödött szem pedig viszket, könnyezik, ég és természetesen pont dörzsölni lenne tilos, ám én ezt sosem tudom sokáig megállni.

Az allergiás tünetek három lépésben enyhíthetők:

Kerüljük az allergéneket, amennyire csak lehet! Ez természetesen nem mindig lehetséges.
Válasszunk gyógyszeres kezelést a tünetek enyhítésére!
Egyeztessünk orvosunkkal az immunterápia lehetőségéről!

A nem kezelt vagy nem jól kezelt allergia szövődményekkel járhat!

Az allergiavizsgálatról már írtunk korábban oldalunkon, érdemes egy kattintással belenézni az ott fellelhető információkba:

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2023-07-20/vigyazat-jon-a-parlagfuszezon

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2023-05-26/natha-vagy-szenanatha

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2023-04-16/torokfajas-vagy-allergia-mutatjuk-a-kulonbseget

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2023-04-05/a-kezeletlen-allergia-veszelyei

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2023-03-31/a-tavaszi-allergiak-elkerulhetetlenje-a-pollenallergia

Az allergiateszt bőrteszttel és vérvétellel történik, melyek után állapítja meg a diagnózist az orvos és állítja össze a megfelelő kezelést.

A tüneti gyógyszerek között szerepel antihisztamin, orrspray, szemcsepp, a nem gyógyszeres módszerek között pedig említhető az immunterápia is, különböző teák, orrsprayk, homeopátiás szerek és egyéb alternatív megoldások.

Az orvosi kontroll azoknak is fontos, akik már szednek gyógyszert, hiszen a korábbi évek kezelési módszerein, adagoláson elképzelhető, hogy változtatni kell. Figyeljünk oda az allergiára és éljünk teljes életet!

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.