Ételallergia és ami mögötte van
Az ételallergiások száma folyamatosan nő, a felnőttek körülbelül 2 százaléka, a gyermekek körülbelül 6 százaléka ételallergiás. Sok embernek van viszont intoleranciája, mert rosszul tolerál bizonyos ételeket, ez nem keverendő azonban a valódi ételallergiával.
Talán mégis allergia?
Az allergiával kapcsolatos tévhitek között az egyik leggyakoribb, hogy ha valaki nem allergiás, akkor már nem is lehet. Sajnos az allergia életünk során bármikor kialakulhat, illetve nagyon változatos tünetek jellemzik.
Az ételallergia és tünetei
Az ételallergia esetén az emberi szervezet, úgy reagál bizonyos a szervezetünkbe bevitt anyagokra, mintha károsak lennének. Emiatt következik be az immunrendszer kóros válasza, a tévesen felismert veszélyes összetevők miatt. Ez általában legtöbbször valamilyen fehérje, ami ellen a szervezetünk védekezésbe kezd.
Ételallergia
A különböző allergiákkal, érzékenységekkel és intoleranciákkal napjaink orvostudománya rengeteget foglalkozik. Szerencsére az élelmiszeripar is afelé tart, hogy minél nagyobb fokú szolidaritást mutasson az allergiában szenvedők felé. És a gyógyszeripar is több lehetőséggel áll elő számukra.
Ételallergia vagy ételintolerancia?
Az egyre elterjedtebb „mentes” étkezés világában, egyre többször halljuk, hogy az allergiásoknak, vagy ételintoleranciában szenvedők is ehetik. Sokszor a két fogalmat szinonimaként használva. Lássuk, mi a különbség!
A gluténérzékenység formában tart – mit tanulhatunk tőlük?
A felmérések azt igazolják, hogy a gluténérzékenyek között szinte alig tényező az elhízás.
A gluténmentes nem biztos, hogy diétás is!
Az ételekkel szembeni fokozott érzékenység, valamint allergia sajnos egyre több embert érint. Az egyik leggyakoribb ilyen intolerancia a lisztérzékenység, azaz a cölikália.