Menü

Szója és pajzsmirigy

Mi a baj a mértéktelen szójafogyasztással? Vajon a szója hozzájárul a TSH-szint emelkedéséhez? Fogyasztása súlyosbíthatja a pajzsmirigy-alulműködést? Befolyásolhatja a szója a gyógyszerek, vitaminok felszívódását?

Vigyázzunk az E-számokkal!

Mennyire ismerjük az élelmiszer adalékok listáját? Megnézzük az összetevőket, amikor vásárolunk?

Hogyan szerettessük meg a gyerekekkel a zöldségeket?

A kisgyermekes szülők tudják, hogy egy átlagos vacsora is csatatérré válhat, ha zöldségfogyasztásról van szó. Sokuk már a színe vagy az alakja alapján eldönti, hogy ő aztán meg nem eszi a brokkolit! Bezzeg a cukorkák, csokik és nyalókák mindig elfogynak...

Ipari termék, nem pedig élelmiszer?

Nagyon messze távolodtunk attól a világtól, hogy ismeretségi forráson keresztül szerezzük be az ennivalónkat, vagy mi magunk állítjuk elő az élelmiszert. A vidéki életforma követői csökkentek, ezzel együtt pedig terjed a nagy hasznot hozó élelmiszeripar. Kérdés az, hogy mit eszünk valójában?

Házi sajtok reneszánsza

Újra elterjedni látszanak a kézműves, házi készítésű élelmiszerek. Azok után nem is csoda, hogy egyre nagyobb a szakadék a bolti és a saját készítésű termékek között. Most már ott tartunk, hogy néha a nagy áruházláncok is helyet adnak az őstermelőknek, készítőknek. Miért térünk vissza a hagyományoshoz?

Fitt Pöttyös Túró Rudi teszt - kipróbáltuk!

Nagy várakozással készültem, hogy lecsaphassak a Pöttyös új termékére, amelyett "fitt" elnevezéssel reklámoznak. Reményt keltett bennem, hogy a kedvelt, de egészségtelensége miatt hátrányba sorolt termék most új formában, a tudatos táplálkozók számára újragondoltan lesz elérhető. Lássuk, mi valósult meg belőle!

Így esznek az ínyencek

A civilizált, időhiányban szenvedő társadalom "elfelejtett okosan enni". A nagy rohanás közepette túl sokat és túl gyorsan eszünk, s közben nem is érezzük az ételek ízét. Ideje változtatni a szokásainkon, hogy valóban élvezetté váljon az étkezés!

Miért érdemes termelői piacra járni?

Ha nincs tapasztalatunk, azt hihetjük, hogy a termelői piacon való vásárlás luxuscikknek számít. Kérem szépen, ez óriási tévedés! Nevezzük inkább tudatos vásárlásnak. Rengeteg előnye van, és az egészséges életmód szerves részét képezi. Tudd meg, miért érdemes ilyen helyen teletölteni a hűtőt - nem csak zöldségekkel!

Mi az, amit megennél, ha az élelmiszergyárban dolgoznál?

Az embereknek gyakran fogalma sincs arról, hogyan készülnek azok az ételek, amik minden nap az asztalukra, na és persze a gyomrukba kerülnek. Jó kérdés, hogy mi az, amit nyugodt szívvel fogyasztanál ezek közül, ha látnád, hogyan készül? Talán érdemes utánajárni, ha tudatosan szeretnél táplálkozni, hogy mi is az, amit megeszel...

Elfelejtik a gyerekek a klasszikus édességeket?

Az üzletek gyerekek számára szóló édességkínálata óriási. Nagyon úgy tűnik, hogy ezzel együtt elfelejtik a klasszikus, házi finomságokat, amiket valaha nagy becsben tartott minden csemete.

Tudod, hogy mit eszel? - az emulgeálószerről

Az ipari körülmények között előállított ételekben sok olyan mesterséges adalékanyag található, amelyről azt sem tudjuk, micsoda. Induló cikksorozatunkban ennek próbálunk utánajárni. Első körben az emulgeálószerről szólunk: vajon mi az, és van-e káros hatása?

Mértékkel fogyasszon extrudált élelmiszereket!

Az extrudálás egy olyan ipari eljárás, amelyet nemcsak az élelmiszeriparban alkalmaznak, hanem a műanyagiparban, és az állateledel-előállítás során is. Rengeteg élelmiszer készül ezzel a módszerrel.