Menü

Élelmiszerek a kellemetlen szájszag ellen

Íme, pár gondolat arról, hogy , mi okozza és hogyan kúrálható a rossz lehelet.

Fogápolás: nem lehet elég korán kezdeni

Azután sem szabad megfeledkezni a gyerekek fogainak állapotáról, hogy elmúlnak a tejfogak előbukkanásának izgalmai. A tejfogak szuvasodása komoly probléma, melyet szülői odafigyeléssel meg lehet előzni.

Randik réme a rossz lehelet

Mindenki tudja milyenkellemetlen, ha valakinél megérezzük a rossz szájszagot. Ennek ellenére gyakori problémáról van szó, körülbelül a lakosság 30%­át érinti, és főként a nem megfelelő szájhigiénia okozza.

Negyedévente ajánlott a fogkő-ellenőrzés

A fogkő kialakulása részben hajlam kérdése is, de idővel minden embernél előfordulhat. Teljesen nem is igen lehet megelőzni, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük, és szükség esetén leszedessük fogorvossal a fogkövet, hiszen az házilag nem megoldható.

Koraszüléshez is vezethet az ínygyulladás

Kevesen gondolnák, hogy az elhanyagolt szájhigiénia rossz esetben akár vetéléshez, vagy koraszüléshez is vezethet.

Minden este „fogselymezzünk”!

A rendszeres fogmosás a szájhigiénia fontos része, azonban fogselyem használata nélkül korántsem lehetünk olyan alaposak, mint azt reméljük.

Mi tegyünk, hogy elkerüljük a kínzást?

A címben említett kínzás persze túlzás, hiszen gyógyításról van szó, ami ha nem is kellemes, javunkat szolgálja. Mindenesetre jó részét megúszhatjuk a megfelelő fogápolással.

Mitől szárad ki a szánk?

A megfelelő mennyiségű és összetételű nyál nem csak az emésztésben fontos, hanem hozzájárul a fogak tisztításához és bevonó réteget képez a nyálkahártyán, megakadályozza annak kiszáradását.

Mi okozhat fogproblémát?

Természetesen a szájhigiénia és a táplálkozás határozza meg leginkább fogaink állapotát. Ezen kívül persze az sem mindegy, hogy ki mit örökölt ezen a téren, de fogproblémáink hátterében állhatnak bizonyos gyógyszerek mellékhatásai is.