Miért egészséges több halat fogyasztani?
Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.
Ezért együnk halat rendszeresen!
Nagyon sokszor hallottuk és talán vettük is tudomásul a fenti tanácsot, hiszen mindenki tudja, milyen egészséges a halfogyasztás, azonban mégsem kerül rendszeresen a tányérunkra, talán vannak, akiknek csak karácsonykor szerepel a menüjében, pedig hetente legalább három alkalommal lenne jó fogyasztani valamilyen halfélét.
Mit (ne) tegyünk, ha gyulladás van a szervezetünkben
Életünk során számtalanszor előfordulhat, hogy szervezetünkben gyulladás keletkezik. A gyulladással járó fájdalom mindig egy jel, melyet komolyan kell vennünk, hiszen a szervezet védekezőmechanizmustá mutatja, gyulladáscsökkentő anyagok termelésével, az immunrendszer aktivizálódásával.
Segítség szorongás ellen
A pszichés betegségek hátterében gyakran az agyban és az idegrendszerben zajló biokémiai folyamatok zavara húzódik meg. Ezeket a zavarokat pedig bizonyos vitaminok hiánya is előidézheti.
Hidegen sajtolt olajok hatásai
Valóságos kincsekként tartják számon az egészséges életmód követői a hidegen sajtolt olajokat, mert hatásaik megkérdőjelezhetetlenek. Számos értékes tápanyag található bennük. Vajon mennyire ismerjük, használjuk ezeket a természet adta kincseket?
Női termékenységet segítő smoothie-k
Ha valaki teherbe szeretne esni, akkor a szervezetét a legfontosabb vitaminokkal szükséges ellátni, ezek ötvözete pedig kiválóan érvényesülhet egy-egy smoothieban. A turmixokat mindenféle zöldséggel, gyümölccsel, magokkal, hidegen sajtolt olajakkal el lehet készíteni, ezek a tápanyagok pedig segítik a teherbeesést.
Etessük okosra a gyereket!
Minden falat étel, melyet beviszünk szervezetünkbe, hozzáad vagy elvesz testünk működéséből. Ha olyat szeretnénk enni, amely az agy működését segíti, a szellemileg támogat, akkor a következőkből pakoljunk a kosarunkba a boltokban, illetve a tányérunkra otthon.
Legjobb praktikák fáradtság ellen
A hosszú tél után, amelynek ideje alatt a szervezeted nem jutott napfényhez és elegendő friss táplálékhoz, itt az ideje, hogy pótold az energiatartalékaidat, és elhessegesd magadtól a szűnni nem kívánó fáradtság érzetét. A szakértők egyszerű, de annál hatékonyabb trükköket javasolnak számodra, amelyek segítségével könnyen lábra állíthatod magad.
A lazac élettani hatásai
A lazac finom ízének, gazdag omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően népszerű étel az egészségtudatos életet élők körében, ám ezek a megállapítások kizárólag a vadlazacra vonatkoznak. A lazac rózsaszín színét adó astaxantin elnevezésű festékanyag jelentősen csökkenti a vérben található gyulladást jelző fehérje szintjét. Rendszeres fogyasztása ennek megfelelően pozitív hatással van a géneket hordozó DNS-re.
Mit egyen a gyerek, ha sportol?
Fociedzés vége, este fél hét: a fiam farkaséhesen esik be a kocsiba, bizonyára sok szülőnek ismerős ez a szitu. Köztudott, hogy a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele egy sportoló gyerek életében mennyire fontos.
Most mit is akartam csinálni? Avagy: agytápláló ételek
Első körben talán furcsán hangzik, hogy az étkezésünkkel tehetünk a feledékenységünk ellen, pedig valóban megállapítható, hogy egyes tápanyagok hatására javul az agyi vérkeringés, a memória, a koncentrálóképességünk. A memória is befolyásolható az életmódunkkal, az elfogyasztott élelmiszereinkkel.
Ideális étrend óvodásoknak, kisiskolásoknak
Vajon milyen egy ideális reggeli kisebbeknek? Mit csomagoljunk tízóraira a nagyobbaknak? Mennyi az ideális gyümölcsfogyasztás ebben a korban? Adjunk tejterméket? Mi a baj a bolti felvágottakkal? Milyen vitaminokat adjunk nekik? A kérdéseink végeláthatatlanok, ha óvodás, kisiskolás gyermekeink táplálkozásáról van szó.
Gyerekkonyha – avagy céklapürét csak esőkabátban!
A kisgyerekek esetében különösen fontos, hogy mindig finoman, frissen, egészségesen főzzünk, vásároljunk bababarát és egészséges alapanyagokat. Az étrendjük legyen változatos és tápanyagokban gazdag! De mi a teendő, ha a gyermekeink válogatósak lesznek?
Egyél halat karácsony után is!
A magyarok nagyrésze kizárólag karácsonykor fogyaszt halat. Hiába nagyon egészséges ez az étek, hazánk jelentősen elmarad a világ többi pontjához képest, már ami az éves halfogyasztást illeti. Pontosan egyharmad annyi halétel kerül az asztalunkra, mint a Föld más tájain.
Apró magok, ősi értékek: ez a chia mag
A chia mag kevésbé elterjedt hazánkban, leginkább a bioboltok vásárlói ismerik. Pedig bármelyik háztartásba könnyedén beilleszthető, és érdemes is, mert számtalan kiváló hatása van.
A fogyókúra és a nassolás csúcstartói – a kendermag és a napraforgómag
Az olajos magvak közül a tökmag, a kesudió, a mandula, a mogyoró és a pisztácia már szóba került, s mindegyik közös jellemzője volt, hogy nassolás közben észrevétlenül válnak szinte ellenállhatatlanná. Vagyis főként valamilyen kikapcsolódás (mozi, sportesemény megtekintése, vagy baráti családi összejövetelek) közben csipegetünk belőlük.