Menü

Regenerálódás húsvét után

A húsvéti időszak egyszerre pihentető és fárasztó. Tény, hogy a legtöbben nem a munkahelyükön vagy az iskolában fáradnak el, hanem az otthoni sütés-főzés-takarítás háromszögében. No, meg az evés-ivásban. Érdekes, hogy a húsvéti hosszú hétvégét is ki kell pihenni. Hogyan tudunk hatékonyan regenerálódni?

Bűntudat, bűnbánat, és amit a húsvét tanított nekünk róla

Talán a böjti-húsvéti időszak az, amikor a legtöbbször előkerül a bűn-büntetés és a bűnbánat kérdésköre, mind gyermekeknél, mind felnőtteknél. De a legtöbbször csak felületesen és meglehetősen helytelenül gondolkodunk róla. Mi az, ami a legalapvetőbb ezzel a témával kapcsolatban? A cikkben egy kis gondolatébresztőt találhatunk ebben a témában.

Meglepően egészséges húsvéti falatok

A húsvét egy hosszadalmas „liturgia” része, ha jobban tetszik záró akkordja, amely Krisztus feltámadását hivatott megünnepelni. Az ünneplés módja ilyenkor az egyházi szertartásokon és a pogány eredetű locsolkodáson túl a hús újbóli magunkhoz vétele. A mértékletesség viszont elengedhetetlen a bűntudat és a hasfájás elkerülése érdekében.

Húsvét vegetáriánus szemmel

A húsvéti időszak joggal a tavasz egyik tetőpontja. A ragyogó időt az ünnepi hangulat és egy kis munkaszünet is megkoronázza, a vallási háttér mellett. A hagyományok széles tárházát vonultathatjuk fel, ami az ünnepi menüben is megmutatkozik. De nem megy ez ilyen könnyen, ha vegetáriánus vagy.

Mit csináljunk a húsvéti maradékkal?

A húsvét a tavaszi pihenés, és a nagy főzések időszaka. De mit tegyünk, ha elméretezzük az ünnepi adagokat, és ott állunk kedden a rengeteg maradékkal, de már rá sem bírunk nézni? Íme, néhány ötlet, hogy új ételeket készíthessünk belőlük.

A húsvéti menühöz ajánljuk

Bár a húsvét hagyományos ételei: a sonka és a tojás, mégis a legtöbb háziasszony átgondolja, miket süt-főz az ünnepen, még a szokásos húsvéti sonka és főtt tojás kombináción túl. Ehhez próbálunk segíteni, pár ötlettel!

Nyúlhús az asztalon

A húsvéti menü a legtöbb családban közel olyan gondosan megtervezésre kerül, mint a karácsonyi. Attól függően, hogy a családunknak vagy vendégeknek is főzünk, extra különlegességektől, a „sonka, tojás” variációkig többféle fogás lehetséges. Sok helyen kerül ilyenkor nyúl, vagy bárány, birka is az asztalra. Lássuk ezt a variációt!

Itt a farsang, áll a bál!- Farsang egészségtudatosan

Vízkereszttől a nagyböjt kezdetéig tartó időszak a farsang. Nálunk ez egyet jelent a jelmezbál és a fánkevés időszakával. Így éljük meg ezt az időszakot is éljük egészségesen!

A főtt tojás imádata

Húsvét környékén gyakran járunk úgy, hogy lelkesen elkészítjük a sok szép főtt tojást, majd nem tudunk vele mit kezdeni. Pedig a főtt tojás isteni eledel, nagyon egészséges és sokféleképpen felhasználható. Összegyűjtöttük a kedvenc felhasználási javaslatainkat.

Sonkát, csokit, tojást ellenőriznek

Ahogyan ebben az időszakban megszokott, a fokozott ellenőrzést tart a húsvéti ünnepek előtt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). Minden évben bebizonyosodik, van miért.