Menü

Itt az ideje a birsalmának

A birsalmát kedveljük eltéveszthetetlen, zamatos íze miatt, de vajon ki tudja, hogy mennyire jótékony hatással van szervezetünkre?

A trombocitapénia tünetei

A trombocitopénia olyan állapot, amikor a vérben a vérlemezkék (trombociták) száma alacsonyabb, mint a normálértéke. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a vér koagulációs folyamataiban, vagyis a véralvadásban. Amikor egy ér sérül, a vérlemezkék összetapadnak és aktiválódnak, hogy megállítsák a vérzést.

A stressz hatása a bélrendszerre

Nem új információ, hogy a stressz negatívan hat az emésztőrendszerre, mivel a szervezet a küzdelemre fókuszál és az emésztést háttérbe szorítja. Az egyéni stresszhelyzetek mindenkinél másként hatnak az emésztőrendszerre, de minden esetben okozhat egészségügyi problémákat.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Az emésztőrendszeri betegségek lelki okai

Ha emésztőrendszeri betegségekről van szó, 10-ből 9-szer valamilyen testi problémára gyanakszunk. Lehet rosszat ettünk, az antibiotikum felborította a bélflóra egyensúlyát, enzimhiány, ne adj’ isten daganat… Ezek a megérzések gyakorta helytállók és valóban sok esetben nem is szükséges ennél mélyebbre ásni. Mi van azonban akkor, ha látszólag minden rendben van? Hol keresendő a probléma gyökere?

Elegendő vizet fogyasztunk?

Bár testünk több, mint fele víz, sokszor megfeledkezünk az ivásról, ami hosszú távon árthat egészségünknek.

Mit kapunk a méhektől?

A méhek nem csak ökológiai szerepük miatt pótolhatatlanok, számunkra is hasznos tápanyagokkal szolgálnak.

A rendszertelen étkezés következményei

A rossz étrendbeli szokások kihatnak az egészségünkre, közérzetünkre, melyek közé
tartozik a kihagyott reggeli, a futtában megevett késői ebéd vagy az egész napos rohanás utáni esti habzsolás. Nézzük melyek a rendszertelen evés következményei és hogy lehet tenni ellene.

A-vitamin vagy béta-karotin

Nem csak az A-vitamin legfontosabb forrása, de sok betegség is megelőzhető a béta-karotinnal.

Gyógyteák, melyek felturbózzák az anyagcseréd

Bár a bikiniszezon már tart, sosem késő kicsit felturbózni az anyagcserénket, erre pedig a legjobb időszak a nyár.

Probiotikus ételek – itt a toplista!

A probiotikumok nélkülözhetetlenek az emésztő- és az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezért érdemes őket nemcsak olykor-olykor tablettás vagy ampullás kúrával pótolni, de a mindennapi étkezésünkbe is beépíteni egyes termékeket. Ezzel sokat tehetünk egészségünk hosszútávú fenntartása érdekében

Miért isszuk a gyomorkeserűket?


A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel. Nagyszüleink idején bevett szokás volt, egy kiadós étkezés után egy korty gyomorkeserűt elfogyasztani. Én magam nem szeretem őket, de sokszor mégis gyógyírt jelentenek bizonyos problémákra. Melyek a gyomorkeserűk előnyei, mire használjuk, miért lehet szükség rájuk?

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Ezek az ételek rendben tartják az emésztést!

Az emésztési problémáknak sok oka lehet, amely közül egy a kevés mozgás. A karantén hetei alatt kevesebb lehetőség van a rendszeres sportra, de érdemes odafigyelni rá.

Chia mag: csak mértékkel!

A chia mag sok egészséges, diétás recept alapvető hozzávalója, mivel különlegesebbé teszi az ételt és hamar ad telítettség érzést. A dél-amerikai növényt azonban odafigyeléssel kell használni, mert túlzott és korlátlan fogyasztása többféle panasz okozója lehet.

Édesség krumpliból? Igen!

Édesség egy krumpliból? Igen! Az édesburgonyáról gyűjtött tapasztalatok és receptek mindenkinek jól jöhetnek, akik foglalkoznak azzal, hogy mit esznek.

Emésztési zavarok – akarsz róla beszélni?

Testünk minden eleme az emésztőrendszerbe került tápanyagokból épül fel, ezekből nyeri a test az energiát és a tápanyagokat a működéshez, fejlődéshez, regenerálódáshoz. A folyamat már a szánkban elindul, ezért nagyon fontos, miket fogyasztunk.A cikkből kiderül, hogy mit egyél, illetve miket kerülj el!

Filléres trükkök a tartós fogyáshoz!

Köztudott, hogy a nyári alak télen készül. Ezért bizonyára már többen dolgoznak alakjuk formálásán, vagy legalábbis gondolkoznak, hogyan kezdjenek bele. Az étrend és a mozgás mellett azonban vannak apróbb trükkök, melyeket bevethetünk a vágyott forma eléréséhez vezető - és egyáltalán nem egyszerű - úton.

Miért lehet káros a gyümölcslé?

Hát azért, amiért általában a többi dolog: mert túlzásba visszük. Ha túl sok préselt/turmixolt gyümölcslevet fogyasztunk, annak többféle káros hatása is lehet.

Közelít a jojó-effektus időszaka – tehet ellene!

Nagyon sokan küzdenek a jojó-effektussal, azaz a fogyás és a hízás végtelenített váltakozásával. Mindez nagyon megviseli a szervezetet. Az ünnepek előtti és utáni hetek azok, amikor a legtöbben küzdenek a kilókkal: először fogynak, hogy „legyen hová hízni” karácsonykor, amit sikeresen meg is valósítanak, majd igyekeznek újra leadni ezeket a kilókat… Mit tehet, hogy mindezt elkerülje?