Az érzékeny bőr okai
Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.
Csodafinom mentes karácsonyi sütik
Amikor valaki ételérzékeny, nem ehet tejet, glutént vagy laktózt, esetleg paleo étrendet követ, netán más diétát, akkor nagyon nehéz vendéglátóként ezeknek a vendégeknek is megfelelni, s mivel az ünnepek alatt mindenkinek szeretnénk a kedvében járni, ezért mai cikkünkben mentes süteményrecepteket gyűjtünk össze.
Rozs – az izomerőt fokozó gabona
Jelentőségében a kenyérgabonák sorában a rozs mindjárt a búza után következik. Igaz, hogy hosszú ideig igencsak megvetéssel tekintettek rá Európa-szerte, de mára egyértelműen az egészségtudatos táplálkozás meghatározó kenyérgabonája lett.
Vigyázat: ezek az ételek és betegségek akadályozhatják a vasfelszívódást
Előfordulhat, hogy kiegyensúlyozott étrend mellett is tapasztaljuk magunkon a vashiány tüneteit. Mutatjuk, mire figyeljünk, ha azt szeretnénk, hogy a lehető leghatékonyabban pótoljuk az étkezéssel a vasat.
Egészséges karácsonyi desszertek
A karácsony közeledtével nem feltétlen kell megszakítanunk a diétánkat. Mutatunk néhány egészséges desszert variációt az ünnepekre.
Dióhéjban az autoimmun betegségekről
Autoimmun betegség esetén az immunválasz hibája miatt a szervezet önmagát támadja. De miért és hogyan alakul ki? Mutatjuk röviden mit kell tudni az autoimmun betegségekről.
Gyors leveles tészta házilag
Alig kell hozzá valami, gyorsan elkészül és univerzálisan felhasználható a leveles tészta, édes és sós nassolnivalók is készülhetnek belőle. Biztos vagyok benne, hogy eddig te is azt gondoltad, bonyolult otthon leveles tésztát készíteni, pedig se nem macerás, se nem időigényes az összeállítása. Ha elolvasod az alábbi receptet, garantálom, hogy sokkal ritkábban fogod a boltit választani.
Egészséges a tofu vagy sem?
A vegetáriánus étrend egyik alapvető hús-helyettesítő elemét előszeretettel fogyasztják húsevők is egészségügyi okok miatt. Vajon tényleg egészséges a tofu?
Mit tesz velünk a finomliszt?
A lisztet nehéz elkerülni mindennapos étkezésünk során. Nem mindegy azonban, hogy finomított vagy teljes kiőrlésű változatot fogyasztunk.
Nem minden kenyérféle egészségtelen
Sokan úgy gondolják, minden kenyérféle az ördögtől való, ám jó hír, hogy nem feltétlen muszáj lemondanunk erről a pékáruról.
Mi az a cöliákia?
A lisztérzékenységet hívjuk más néven cöliákiának, ez egy olyan állapot, amikor a glutént tartalmazó gabonafélék családjából való növények, pl.: a búza, árpa, rozs, kárt okoznak a vékonybélben. A gluténérzékenységet hívjuk cölikáliának.
Mit (ne) tegyünk, ha gyulladás van a szervezetünkben
Életünk során számtalanszor előfordulhat, hogy szervezetünkben gyulladás keletkezik. A gyulladással járó fájdalom mindig egy jel, melyet komolyan kell vennünk, hiszen a szervezet védekezőmechanizmustá mutatja, gyulladáscsökkentő anyagok termelésével, az immunrendszer aktivizálódásával.
Ételek, amelyek rengeteg élelmi rostot tartalmaznak
A rostok olyan növényi részek, összetett szénhidrátok, melyeket az emésztőenzimek részben vagy egészben érintetlenül hagynak. Így ezek az emészthetetlen anyagok változatlan állapotban jutnak a vastagbelünkbe, ahol baktériumok által bomlanak le.
Hozzátáplálás, mikortól, mit és hogyan
Amikor gyermekünk a kanalazás időszakába ér, s megpróbáljuk megtervezni a hozzátáplálás ütemét, számtalan divatos hozzátáplálási táblázattal találkozunk a világhálón, ember legyen a talpán, aki kiigazodik köztük, ezért utánajártunk a témának.
A XXI. század népbetegsége: a gluténérzékenység
A gluténmentes diéta napjainkban nagyon divatosnak számít, de sokan tényleg küzdenek a cöliákia tüneteivel. Gyomorpanaszoktól elkezdve kiütésig, sokféle jelet küld a testünk, hogy mellőzni kell a gluténalapú ételek fogyasztását.
Glutén hatása a pajzsmirigyre
Tudósok úgy gondolják, hogy amikor egy lisztérzékeny elfogyasztja a gluténnak nevezett búzafehérjét, amely ma már sok feldolgozott élelmiszerben megtalálható, az illető bélrendszere nem tudja azt rendesen feldolgozni.
Gluténérzékenység: divat vagy betegség?
apjaink egyre égetőbb kérdését adják a különböző ételintoleranciák, s míg a mai napra a cukorbetegek már nagyjából minden boltban tudnak maguknak vásárolni, a gluténérzékenyeknek még mindig nehéz dolguk van. Olykor az is problémát jelent, hogy ők maguk elfogadják ezt a betegséget, de ha azon túl is esnek, a környezetükkel megértetni a helyzetet még mindig nehéz.
Mit tegyél, ha nem tudod begombolni a nadrágod?
Aki szenvedett már gyomorpanaszoktól, voltak emésztési gondjai, annak mindenféleképpen érdemes ezután tudatosan felépíteni a napi étrendjét. Cikkünkből kiderül, mit tehetünk a laposabb has érdekében, és most kivételesen nem a fogyás a téma!
Szejtán, házilag!
Ha nem vágyunk éppen a húsra, jó alternatíva lehet a fehérjepótlásra a búzahús. Amellett, hogy olcsóbb, mint a hús, ráadásul gyorsan készen van és már önmagában is lehet ízesíteni. Egy finom körettel, isteni vacsora lesz belőle! Hóvége közeledtével különösen ajánlott!
Evészavar II.- Orthorexia
Vékony mesgye választja el a következetesen egészségesen étkezőt, a kényszeresen (betegesen ) csak egészséges(nek vélt) ételeket fogyasztótól. Mi az a pont, ahol már nem becsülnünk kell valakit a kitartása, következetessége miatt, hanem aggódnunk, hogy egészséges-étel függőségben (orthorexiában) szenved?
Ételallergia vagy ételintolerancia?
Az egyre elterjedtebb „mentes” étkezés világában, egyre többször halljuk, hogy az allergiásoknak, vagy ételintoleranciában szenvedők is ehetik. Sokszor a két fogalmat szinonimaként használva. Lássuk, mi a különbség!
Diéták útvesztőjében
Aki mostanában készül étrendje megreformálására, - ugyan sokkal több diétás termék, készétel, liszt és élelmiszer áll rendelkezésre, mint évekkel ezelőtt - bizony ember legyen a talpán, ha kiigazodik a számtalan diéta és javasolt irányzat, mindenmentes étrend között. Írásunkban ezúttal ezeket foglaltuk össze.
Jó nekünk a "mindenmentesség"?
A mindenmentes szó hallatán szinte hallom lelki füleimmel, ahogy Besenyő Pista bácsi azt mondja: a mindenmentes, az a semmi, ami mindentől mentes az nem, hogy nem étel, de amiben nincs semmi az a semmi. Hát noormális? Lássuk, mit is takar ez a megfogalmazás, és miért olyan népszerű mostanában!
A pajzsmirigybetegség lelki okai
Korábbi cikkünkben részletesen beszéltünk a pajzsmirigybetegségek tüneteiről, a pajzsmirigyhormonokról, a kivizsgálás menetéről. Most más szemlélettel fordulunk a pajzsmirigy felé: a nyugati orvoslás elsősorban fizikai testet vizsgáló szemlélete helyett lássuk, milyen lelki okok vezethetnek a pajzsmirigybetegségek kialakulásához!
A pajzsmirigy-betegségekről dióhéjban
Hazánkban is egyre több embernél diagnosztizálnak pajzsmirigy-betegséget, az USA-ban mára 20 millió embert, Európában a lakosság 6%-át érinti a pajzsmirigy-betegség valamilyen formája. A következőkben áttekintjük a leggyakoribb pajzsmirigybetegségeket, és azt, hogy gyanú esetén hogy érdemes elindulnunk.
Laktóz- és gluténmentes termékek az ALDI kínálatában
A "mentes" termékeket nem egyszerű beszerezni a hétköznapi bevásárlások során, de most itt a megoldás! Az ALDI nem csupán minőségi élelmiszereket forgalmaz, hanem mindenkire figyel, így a termékkínálatát is úgy állítja össze, hogy a speciális étrendet folytató vásárlók is megtalálják az étrendjükbe illeszthető termékeket.
Zab: nem ördögtől való
A zabról nem is oly rég a legtöbb embernek a takarmány jutott először eszébe, mára ez megváltozott, de még mindig sokan vannak olyanok, akik nem tudják elképzelni, hogy zabot egyenek. Pedig...
Ön nem lisztérzékeny?
A lisztérzékenységet nem minden esetben könnyű felfedezni, pedig ha ez késik, annak súlyos egészségügyi következményei lehetnek.
Figyeljük a testünket, hogy mi a jó nekünk
Néha hiába a sok jótanács, hogy mit együnk, és hogyan mozogjunk, ha mi a saját testünkön teljesen mást tapasztalunk. Nagyon fontos, hogy megfigyeljük saját magunkat, hogy mi a jó nekünk.
Élő, vagy „halott” élelmiszereket eszünk? Nem mindegy!
Antal Vali híres életmód-tanácsadó tanulságos előadásán ismertette: nem mindegy, hogy az élelmiszer, amit fogyasztunk, élő, vagy halott-e. Pontosabban, természetes, vagy mesterséges. A kérdés nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. A két csoportot összehasonlító kutatás megdöbbentő eredményekkel zárult.
Sikér a sikeres sütés titka
A kenyérnek, kelt tésztának kiváló állagot biztosít, ha magas sikértartalmú liszttel dolgozunk, vagy magunk adunk búzasikért a liszthez, ami ráadásul kiváló fehérjeforrás.
Mi is az a gluténérzékenység s mit tehetünk ellene?
Sokszor hallunk manapság a gluténmentes élelmiszerekről. Vagyis lépten-nyomon azt halljuk, hogy ami gluténmentes, az jó a szervezetünknek. De mi is az a glutén valójában, ha már ennyi baj van vele?