Menü

Galuska, nokedli vagy csipetke?

Tudjuk-e mi a különbség a nokedli, galuska és a csipetke között? Vannak, akik úgy tartják, hogy ugyanannak az ételnek, a három különböző nevét takarja, de akadnak olyanon is, akik azt vallják, hogy három különböző köretről beszélünk. Most akkor mi az igazság?

3 gyors ebédötlet a hétköznapokra

Szeretek jól enni. Szeretek tudatosan enni. Szeretek fenntarthatóbban enni. Ezeken kívül viszont azt is szeretem, ha az ebéd természetesen minél gyorsabban és minél kevesebb erőfeszítéssel kész van.

Gyors leveles tészta házilag

Alig kell hozzá valami, gyorsan elkészül és univerzálisan felhasználható a leveles tészta, édes és sós nassolnivalók is készülhetnek belőle. Biztos vagyok benne, hogy eddig te is azt gondoltad, bonyolult otthon leveles tésztát készíteni, pedig se nem macerás, se nem időigényes az összeállítása. Ha elolvasod az alábbi receptet, garantálom, hogy sokkal ritkábban fogod a boltit választani.

Alattomos cukorforrások

A túlzott cukorfogyasztás nem csupán a vásárlók hibája, a gyártók a jobb íz érdekében képesek cukrot keverni bármibe, nem csupán a nyilvánvalóan cukros, édes életekbe. Valószínűleg te is sokkal több cukrot fogyasztasz, mint gondolnád. Megmutatjuk, miben lehet cukor, ami elsőre eszedbe se jutna.

Így ehetünk tésztát hízás nélkül

Imádjuk a tésztát. Sőt az egész világ imádja! Olcsó, hétköznapi alapanyag, gyorsan elkészíthető, ráadásul a kezdő konyhaművészek is sikert arathatnak vele. Kiváló gyors ebédnek vagy vacsorának, és persze az sem elhanyagolható érv, hogy a legtöbb gyereknél biztos befutó.

Mit tesz velünk a finomliszt?

A lisztet nehéz elkerülni mindennapos étkezésünk során. Nem mindegy azonban, hogy finomított vagy teljes kiőrlésű változatot fogyasztunk.

Tudnivalók a gorgonzola sajtról

A kéksajtok családjába tartozó észak-olasz gorgonzola egyedi ízének és állagának köszönhetően nagyon kedvelt és sokrétűen felhasználható belsőpenészes sajt. Az édeskésebb és pikánsabb ízben is fellelhető sajtot nem csak sajttálakon kínálhatjuk, hanem különféle fogásokba is belekomponálhatjuk.

Ribizlis édességek receptekkel

Egyesek szerint túl macerás a fürtök száracskáiról leszedni a kis terméseket, mások viszont nem sajnálják az időt a pikáns, fanyarkás desszertért.

Rossznak vélt ételek fogyasztása fogyókúra alatt

Talán meglepő lehet, de akad néhány rossznak titulált étel, amelyek fogyasztása fogyókúra alatt sem az ördögtől való. Vessünk néhányra egy pillantást!

Késő tavaszi ételek

Egyre inkább úgy tűnhet, hogy jön a nyárias időjárás, ami egyet jelenthet az állandó forrósággal és napsütéssel. A nyár eleji időszakot leginkább a könnyed ételek és a szárnyasok jellemzik. Desszertek terén pedig a csokoládé helyett valamelyest a gyümölcsös, tejszínes sütemények a jellemzőek. Nézzünk most meg ezek közül néhányat!

Lazacos finomságok nyomában

A lazac iránti óriási kereslet következményeként napjainkban tömegesen szaporítják. Rózsaszínes-narancsos színű húsa szálkamentes és a tonhalhoz hasonlósan sok (az egészségre kedvező hatást gyakorló) omega-3 zsírsavat tartalmaz. Skócia és Írország folyóiban élő vadlazacokat tartják a legkiválóbb ízűnek.

Ínycsiklandozó cukormentes karácsonyi sütik

Nem elvárás persze, hogy karácsonykor fogyókúrázzunk, de azért ha szeretnétek a kalóriákat csökkenteni vagy csak simán cukormentes süteményeket az asztalra tenni, akkor érdemes kipróbálni az alábbi desszertek valamelyikét!

Sütőtökös finomságok nyomában

A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt a fogyni vágyóknak is ideális táplálék. Ráadásul, fogyás közben a zöldség magas vitamin- és tápanyagtartalma miatt szervezetünk egészséges és fitt marad.

Cukkinis finomságok recepttel

A hetvenes évek végén a cukkini még ritkaságnak számított hazánkban. Szorgos kertészeknek és a természet sokoldalúságának köszönhetően ma már kerekded, hajlított alakban, sárgán-zölden-feketén, csíkosan, egyszínűen és foltosan egyaránt megtalálhatjuk. A cukkini virágát is használja a francia és az olasz konyha. Kecskesajttal, paradicsommal és fűszerekkel megtöltve, zsiradékban kisütve fogyasztják.

Miért olyan népszerű a mediterrán étrend?

Ha becsukom a szemem a mediterrán diéta kapcsán egy roskadásig megrakott asztalt látok, mindenféle színes salátával, teljes kiőrlésű bagettekkel, sajtokkal, olívaolajjal, mozzarellával, paradicsommal, tésztákkal, szószokkal - egy gyönyörű megterített tengerparti asztalon. Igen, álmodozom.

Futók kedvenc ételei

Az egyes futóversenyek előtti tésztapartik is mutatják, bizony a futók egyik kedvelt étele a tészta, melyhez előszeretettel nyúlunk mi futók, ha szénhidrátfeltöltés a cél. A tésztavacsorát reggelente nagyon gyakran egy zabkása követi, mely tápláló és rengeteg energiát ad, a versenyek előtt és a frissítőpontokon pedig gyakori, hogy banánt majszolunk. Miért kedveltek ezek az ételek a futók körében?

Egyszerű és finom levendulás édességek

A szükséges plusz, ezt adja a sütikhez, lekvárokhoz, gyümölcsös desszertekhez a levendula. Lekvárjaidat is ízesítheted levendulával, kellemes, finom bukét kapnak tőle. Kimondottan passzol a sárgabarackhoz, a málnához és minden sötét színű bogyósgyümölcshöz.

Spenótos ételek a főzeléken túl

A spenót igazi vitaminbomba, természetes vasforrás. Bár számos jótékony hatása van, igencsak megosztó étel, sokan nem szeretik a krémes spenótfőzeléket. A spenótból nem csak főzeléket készíthetünk, feldobhatjuk vele a tésztaételeket, salátákat és még a húsokat is.

Mindent a rukkoláról

Miért is szeretjük a salátákat? Mert sok ételhez tökéletesen passzol, egészséges és kalóriaszegény! Van lila, zöld, kerek, hosszúkás, erősebb és semlegesebb ízű. A rukkola abszolút egy tökéletes választás önmagában is de más salátákkal együtt is kiváló!

Konyhai bakik, amiket te is elkövetsz

Nyilván senki sem kezdi úgy, hogy egyből „gasztrozseni”, vagy konyhatündér. Aki főzni akar, annak rengeteg mindent kell megtanulnia ahhoz, hogy otthonosan mozogjon a konyhában. Nemcsak kezdőként hibázunk, még rutinos konyhatündérként is akadnak bakik, amit olykor elkövetünk. Lássuk például miket!

Diétás tészta receptek

A tésztaféléket elhagyni nagyon nagy lemondás, de ha fogyni akarunk, akkor bizony jelentős mértékben csökkenteni kell a mennyiséget. Ez nem azt jelenti, hogy soha többet nem lehet enni belőle. Egyrészt kapható ma már csökkentett szénhidráttartalmú tészta is, másrészt okos trükkökkel beépíthető az étrendbe a sima, durum-, teljes kiőrlésű lisztből készített változat is.

Egészséges tészta alternatívák

A hagyományos, fehér lisztből készült tészták helyett már több alternatíva is rendelkezésünkre áll, melyek sokkal egészségesebbek is. Ilyen például a feketebab tészta, vagy a rizstészta is.

Együnk sok levest!

Egy tál meleg leves, ami tele van zöldségekkel, hússal, tésztával vagy bármi mással, amit szeretnénk - megnyugtat egy hosszú nap után, kiadós ebéd lehet, esetleg gyógyír a gyomorbántalmakra, és jól csillapítja az éhséget is.

Home office – home zabálás?

A „home office”-szal és „home tanulással” kapcsolatban jó lenne, ha szem előtt tartanánk, hogy csak az jut ki a karanténból, aki kifér az ajtón. Vagy, hogy legyél otthon is maszkban, mert akkor kevesebbet eszel. Vicces, de valójában elég komoly.

5 tipp, hogy mit kezdj a szabadidőddel

Az élet folyamatos tanulás. Tanulás akkor, ha egy képzést szeretnénk elvégezni, és tanulás akkor is, ha önmagunkkal kapcsolatos feladataink vannak. Ugyanígy néhányunknak tanácsra lehet szüksége, ha arról van szó, mit kezdjen a temérdek szabadidejével. Nem mindenkinek a rohanó életmód a legnagyobb ellensége.

Olivás tésztaétel olasz fűszerekkel

Ezúttal egy olyan olaszos tésztaételt mutatunk be nektek, amelyet még nagyanyáink sem szólnának le, ha a vasárnapi frissensült helyett az asztalra kerülne.

A saláta uncsi. Ja, nem!

Ha változatosan és laktatóan el tudsz készíteni egy salátát, már izgalmasabbá tetted a megszokott, napi étrended. Egy kis kreativitással különleges íz világú és változatos textúrájú salátákat állíthatsz össze. Néhány tipp ebben segíthet most!

Nem rontottam el, csak még nincs kész!

Odaégett? Túl sós? Túl híg? Leragadt vagy szétesett? Ne bosszankodj! Nincs elrontott étel, csak olyan, ami még nincs kész! Mindenkivel előfordul, hogy egy étel nem sikerül épp a legtökéletesebbre, ám ezen könnyen segíthetünk!

Az a bűvös nasidoboz…

Egy zöld műanyagdoboz. Vagy kék. Szögletes, vagy kör alakú. Nem túl kicsi. Tele nasikkal. Finom és üres kalóriák. Érzelmi evés. Stressz evés. Talán többen is szenvedünk néha ettől.. Mit lehet tenni ez ellen?

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Horvátok

A Magyarországon élő nemzetiségek közül a következő, amelynek konyhájával megismerkedhetünk, a horvátoké. A népszerű ételeket a legtöbben ismerik, de nem árt, ha ezeket otthon is el tudjuk készíteni.

Ellenségünk a szénhidrát?

A zsír után most új ellenséget választott a fitneszipar. Igen, megint az ételek egyik fő összetevőjét, a szénhidrátot tesszük felelőssé minden egészségügyi problémáért. Lássuk csak, hogy is van ez!

Segítség, gyerek a konyhában! Receptek szülőknek!

Aki háztartást vezető anyuka, az tudja milyen, mikor csemeté(i)nk a konyhában is állandóan láb alatt vannak. Mindenképp hasznos dolog őket is bevonni a főzésbe, sütésbe! Ezzel nemcsak lefoglaljuk őket, de számos dolgot megtaníthatunk nekik, fejlesztve kézügyességüket!

Még a tésztát is ehetjük egészségesen

A tésztát mindenki az egészségtelen ételek közé sorolja, pedig nem feltétlenül van így. Csak tudni kell, hogy hogyan együk...

Az ország legvarázslatosabb piaca

Egyre felkapottabbak újra az olyan piacok, ahol házi készítésű, bio, vagy kézműves dolgok kaphatóak. Ezzel gyakorlatilag visszatérünk a régi hagyományokhoz, amikor természetes volt, hogy a piacon vásárolnak az emberek, valamint hogy a piacokon nem nagykerből hozott termékekhez juthatunk, hanem mindenki a saját portékáját árulja. Az ország legkedveltebb biopiaca a Balaton-Felvidéken található.

Ne főzz porból, keverj magadnak!

Rohanó világunkban egyre népszerűbbek a fűszerkeverékek, a különböző instant ételporok, készételek, ízesítők.

„Eszem, amíg elvesztem az eszem” – avagy nem mindegy a mennyiség

Táplálkozhat valaki bármily egészségesen, ha nem megfelelő mennyiségeket eszik. Ez elsősorban akkor okoz problémát, ha túl nagyok az adagok, de természetesen a kevés étel is gondokat okozhat.

Vöröslencse, a keleties kedvencünk

Sokan csak újév első napján fogyasztanak lencsét a gyarapodás babonája miatt, pedig érdemes rendszeresen alapanyagként használnunk a főzésnél. A hagyományos lencsével bajlódni nincs ideje mindenkinek, hiszen már előző nap be kell áztatni ahhoz, hogy puhára tudjuk főzni, néhányan pedig a semleges barnás-szürkés színe miatt nem szimpatizálnak vele.

Sikér a sikeres sütés titka

A kenyérnek, kelt tésztának kiváló állagot biztosít, ha magas sikértartalmú liszttel dolgozunk, vagy magunk adunk búzasikért a liszthez, ami ráadásul kiváló fehérjeforrás.