Menü

Omega-3, amit tudni kell róla

Manapság trendin hangzik, hogy ilyen-olyan táplálék kiegészítőket fogyasztunk, összekötve vitaminokkal, de sokszor csak azért tesszük, mert a reklámok ezt sulykolják, nem azért, mert tudjuk, hogy szervezetüknek miért is van szüksége rá. Íme pár infó arról, hogy miért van szükségünk nekünk az omega-3-ra.

Szaloncukor házilag! Ajándéknak is tökéletes

Ha nem szeretnénk drága szaloncukrokat vásárolni, vagy egyszerűen a bolti ízvilág helyett a háziasabb jellegű édességeket részesítjük előnyben, akkor készítsünk idén saját magunk alkotta szaloncukrokat, ehhez mutatunk néhány szuper receptet.

Itt az ősz, segítsük a madarakat

Szerencsére sokan gondolunk a környezetünkre és annak életben tartására, ilyenkor ősszel ez még jobban előtérbe kerül, főleg a madarak etetésénél, viszont nem mindegy, hogy hogyan csináljuk.

Ismerjük-e a zöld dió felhasználását?

A diónak számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre nézve. Tápanyagokban és vitaminokban gazdag. Tele van omega 3 zsírsavakkal, antioxidánsokkal, csökkenti a vérnyomást és serkenti az agyműködést. De mire használhatjuk fel még éretlen zöld állapotában ezt az őszi finomságot?

Megelőzhető-e az ételallergia?

Egy baba hozzátáplálásának kezdete hatalmas mérföldkő mind a szülő, mind a baba számára. Rengeteg kérdés merül fel közben, és hamar előkerülnek az allergia lehetőségei is. Melyek azok, amelyek a leggyakrabban előfordulnak? Hogyan lehet őket megelőzni?

Egészséges reggeli ötletek, akár cukorbetegeknek is

Tavasszal gyakran diétába kezdünk, azonban sokszor már a nap első étkezése is fejtörést okoz. Mutatunk néhány reggeli ötletet, ami nem tartalmaz cukrot.

A legjobb fehérjeforrások

A fehérje nem csak az izomépítésben játszik szerepet. Eltelít, energiát szolgáltat és lassítja a szénhidrátok felszívódását is.

A legjobb koleszterinszint-csökkentő gyógynövények

A koleszterin okozta megbetegedésekre 1951-ben figyeltek fel, amikor az amerikai hadügy minisztérium háborúban elesett katonák holttesteit küldte Koreába boncolásra.

Egészséges karácsonyi desszertek

A karácsony közeledtével nem feltétlen kell megszakítanunk a diétánkat. Mutatunk néhány egészséges desszert variációt az ünnepekre.

Nem minden zsír egészségtelen, sőt!

A zsíros étel hallatán valószínűleg valami olajban tocsogós, egészségtelen és hizlaló étel lebeg a szemünk előtt, bár kétségtelen, hogy aki jártasabb az egészséges életmódban, ők jól tudják, hogy nem feltétlen kell a zsíros ételnél erre gondolni, hiszen nem minden étel egészségtelen, ami zsíros.

Tényleg egészséges a gabonapehely?

Valóban a gabonapehely a legjobb választás egy egészséges és gyors reggelire a gyerekeknek?

Egészséges uzsonna - Anyatipp

Ahhoz, hogy tartani tudja gyermekünk a napi ritmust az iskolában, megfelelő tápanyagokra van szüksége. Nem kell tartani attól, hogy ha egészségeset akarunk csomagolni, az sokba fog kerülni, megy ez olcsón és okosan is. Anyaként próbálom jól megoldani a feladatot, lássuk, hogyan csinálom én.

Dió, az apró egészségbomba

A karácsonyi sütemények elengedhetetlen hozzávalója a dió, amit azonban nem csak az ünnepi időszakban érdemes fogyasztani.

Grillázs készítése házilag

Az adventi időszak egyik legfinomabb édessége a grillázs. A karácsonyi vásárokban a forralt bor és a pirított mandula, gesztenye mellett elengedhetetlen finomság. Most lépésről lépésre megmutatjuk, hogy készítheted el házilag, hogy otthonodban is igazi karácsonyi hangulatot teremthess!

Granola, az egészséges reggeli - receptekkel

A reggeli a legfontosabb étkezés, amivel megalapozzuk a nap további részét. Energiát ad és feltölt, nem mellesleg nagyon finom is lehet! Mindezeket tökéletesen megtestesítik a müzlik és a granola, amit házilag is könnyedén el lehet készíteni!

5 egészséges snack rohanós hétköznapokra

A rohanó hétköznapokban nehéz betartani a diétákat és egészségesen táplálkozni. Pedig van egyszerű és pénztárcabarát megoldása is annak, hogyan és mit egyél egészségesen napközben.

Hogyan segíthetünk az állatoknak átvészelni a telet?

A telet az állatok fajtáiknak megfelelően élik meg, míg egyesek melegebb vidékre költöznek, más állatok téli álmot alszanak, vagy egyesek hibernálják magukat. Mindenki megpróbál túlélési módot keresni. Lássuk, hogyan segíthetünk nekik átvészelni a hideg téli hónapokat!

Hogyan ne legyél éhes

Nem kell éhezni. Nem kell koplalós fogyókúrákkal gyötörni magunkat. Nem kell éhesnek lenni, nem kell egyoldalúan étkezni. Aki koplal, az az egészségével játszik. Vajon mely trükkökkel kerülhető el a nassolás?

Advent előtti kézműveskedés

A boltok polcain november elején már sok karácsonyi dekorációt találunk. Ajándékvásárlásra buzdítanak, és talán nem is hiába. Közel az advent, és nem lehet mindent belesűríteni négy hétbe. Íme, néhány ötlet, amit már november elején elkészíthetünk mi magunk.

A saláta uncsi. Ja, nem!

Ha változatosan és laktatóan el tudsz készíteni egy salátát, már izgalmasabbá tetted a megszokott, napi étrended. Egy kis kreativitással különleges íz világú és változatos textúrájú salátákat állíthatsz össze. Néhány tipp ebben segíthet most!

"Itt van az ősz, itt van újra..."

Előfordul, hogy így ősszel igencsak szeszélyes az idő, gyakran barátságtalan időre ébredünk, ami sajnos meg tudja határozni a napindító hangulatunkat, ám semmiképp nem szabad, hogy egy esősebb, borúsabb időjárás, vagy a reggel napfény hiánya elrontsa a kedvünk! Az ősz is szép. Így, ahogy van.

Egészséges tejdesszertek?

Megdöbbentő dolgot derítettek ki a bolti joghurtokról a minap a britek, főleg a gyerekeknek szánt joghurtok óriási cukortartalma került terítékre. Azt hiszem nem kell messze mennünk, itthon is tanulságos körülnézni a boltok polcain. Vajon mennyire egészségesek ezek a nyalánkságok és mivel helyettesíthetjük őket?

Gyümölcsök nyárson - a grillezés befejező ételei

A nyári - illetve az őszi hétvégék egyik népszerű baráti, családi programja a grillezés, ahol együtt élvezhetjük a szabadidőt és a finom falatokat. A bográcsban fövő pörkölt, vagy a tárcsán készülő húsok, zöldségek és a grillen piruló sajtok mellett desszerteket is készíthetünk az édesszájú vendégek örömére.

Idősek étrendje

Dietetikusok egybehangzó véleménye szerint idősödő korban is figyelni kell az életmódra. Ebben a korban is számos élettani változás zajlik a szervezetben, a tápanyag- és vitamindús, helyesen összeállított étrend nagyon fontos.

...meg a kakaósat, a fahéjasat, a lekvárosat....

Édesen és sósan is fogyasztjuk. Számtalan verziója létezik. Elkészítése országonként más és más. A legkedveltebb töltelékek a kakaó, fahéj, túró, mák, különböző pudingok. Sós változata közül ismert: a hortobágyi húsos palacsinta, de gombával, és más zöldségekkel megtöltve is elkészíthető. Gyerekkorodban melyik volt a kedvenced?

Öt reggeli hétköznapokra, melyeket előre elkészíthetsz

Mindannyian tudjuk, hogy reggel versenyt futunk az idővel. A hányan vagyunk, sokszor annyifelé van dolog, teendő, készülődés, gyakran kapkodás, idegeskedés, pedig egyáltalán nem kell lemondani az ízletes napindító finomságokról! Sokkal jobbat ajánlok, mint a bolti lekváros táska.Öt változatos reggeli hétköznapokra, melyeket előre elkészíthetsz! Íme!

Alternatív hozzávalók a konyhában

Még a csapból is a diéták folynak, azonban, ha egy egyszerű sütit szeretnénk elkészíteni, gyakran bajban vagyunk, hogy mit használjunk, a szokásos összetevők helyett.

Süssünk répatortát! Nem csak a nyuszi kedvenc desszertje.

Ha nem ettél még répatortát, azt hiheted, hogy ez, valami zöldségízű reform izé. Óriási tévedés! Az én reform-sütemények ellen beoltott unokatestvérem is imádja. Puha, szaftos, és inkább a magőrlemény uralja az ízét, mint a répa! Minden diétába beilleszthető módon elkészíthető, roppant egészséges és nagyon finom édesség. Húsvétra is tökéletes!

Együnk színeket! - Szivárvány, a tányérunkon!

Gyönyörű évszaknál járunk, elkezdődött a tavasz, igaz szeszélyes mivolta megmutatkozik, de mégis az egyik év legizgalmasabb hónapjait jelenti. Gondolj csak a kedvenc színeidre, s most nemcsak a ruháidról beszélek, hanem szivárványszínű virágokról, színes ételekről. Együnk tavasszal színeket!

Segítség, gyerek a konyhában! Receptek szülőknek!

Aki háztartást vezető anyuka, az tudja milyen, mikor csemeté(i)nk a konyhában is állandóan láb alatt vannak. Mindenképp hasznos dolog őket is bevonni a főzésbe, sütésbe! Ezzel nemcsak lefoglaljuk őket, de számos dolgot megtaníthatunk nekik, fejlesztve kézügyességüket!

Tippek a szellemi frissesség fenntartásához

Nem csak az idősebbeknek lehet szükségük a gondolkodást frissítő trükkökre. Még tart a vizsgaidőszak! Ha szeretnél hosszú órákon keresztül maximális szellemi teljesítményt nyújtani, hosszas koncentráció után se csak vegetálni, olvasd el cikkünket!

Karácsonyi menütervezés

Valami különleges izgalom lengi körül a karácsonyi menütervezést. Szeretnénk, ha minden családtagunk és vendégünk is elégedett lenne, mindenkinek jutna olyan étel, amire vágyik, de szeretnénk új, érdekes recepteket is kipróbálni. Ezt gondosan meg kell tervezni, hogy sikerüljön! Néhány ötlettel szolgálunk, hogy sikerre vihesd a projektet.

Melegítő hatású ételek: miért esik jól télen a töltött káposzta?

Rövid nappalok, hideg szél, karácsonyi díszek, és hó vagy eső... Kijelenthetjük, hogy itt a tél. Mikor máskor vágynánk meleg és belülről is átmelegítő ételekre, mint most? Lássuk, mi az, ami tovább tart melegen, mint egy forró tea. És nem pulóver, nem kabát :)

Barátunk, az omega-3 zsírsav

Az omega-3 zsírsav is egyike azoknak a fogalmaknak, amik az egészségtudatos fogyasztók fejében keringenek, mint egészséges tápanyag. Cikkünkben áttekintjük, mi is ez az anyag, hogyan szolgálja egészségünket, és miként juthatunk hozzá.

Csalónapok

Vajon mit jelent heti egy csalóétkezés az egészséges életmódban? Milyen hatással van a szervezetünkre, ártunk vele, vagy segít hosszútávon? Le tudunk mondani örökre a kedvenceinkről? Erről elmélkedtünk. Te mit gondolsz?

Őszi receptajánló Széll Tamástól és Szulló Szabinától

Széll Tamás és Szulló Szabina Magyarország legismertebb séf duója. Munkásságuk nemzetközi szinten is kiemelkedő, ennek bizonyítéka többek között a Bocuse d'Or európai válogatóján elért győzelem. Egy különleges receptjüket most elárulták, így te is kipróbálhatod!

Helytelen szokások, amelyeket egészségesnek hiszünk

Mindannyiunknak vannak olyan szokásai, amikről tudjuk vagy sejtjük, hogy egészségtelenek, mégis szinte nap, mint nap megtesszük őket. Vajon tudunk ezeken változtatni? S miért olyan nehéz új pozitív szokásokat kialakítani, vagy a károsakat elhagyni?

Dió, miért jó?

Karácsony környékén van a fő felhasználási szezonja ennek a finom termésnek, amelynek rendkívül jótékony hatásai vannak a szervezetünkre. Eláruljuk, miért érdemes diót fogyasztani – még akár hús helyett is!

Jön a tél, etessük a madarakat! De hogyan?

A természet barátai a tél közeledtével szívesen helyeznek el madáretetőket, hogy a madárkák a hideg időben is élelemhez jussanak. Nemes dolog, de néhány fontos dologra érdemes odafigyelni, ha valóban kedvezni szeretnénk a kis "szárnyasoknak".

A Dióliget varázslata

A Fejér megyei Lovasberényben található a Dióliget, ahol a kőházikókban csodálatos kikapcsolódás vár azokra, akik a vidéki élet, a természet és a nyugalom után áhítoznak. Interjút készítettünk a tulajdonos Valival, aki férjével együtt a fővárosi életet cserélte a 180 diófából álló területre. Megérte.

Tényleg a különböző magvak miatt leszünk pattanásosak?

Gyakori, hogy valaki azért száműzi az étrendjéből a különböző magvakat, mert úgy véli, ettől lesz pattanásos az arcbőre. Ez önmagában nem igaz, és rengeteg kiváló vitamintól és fehérjétől esünk el, ha nem fogyasztunk pl. mogyorót, mandulát, diót.

Ha már süti, együnk diósat!

A karácsony a legtöbb embernek a töménytelen, vagy legalábbis az átlagosnál nagyobb mennyiségű édesség időszaka. Ettől függetlenül nem kell feltétlenül egészségtelennek lennie. Ajánljuk például a diót, a diós finomságokat.

Babassu, az ápoló csoda

Hallott már a babassupálmáról? A Dél-Amerikából származó különlegességet teljes egészében felhasználják, de különösen a gyümölcse értékes: a babassu diószerű terméséből vajat/olajat nyernek, ami kiválóan táplálja a bőrt, és a hajat.

Diószüretre fel!

A Kárpát-medencében is őshonos dió a magyarság egyik legkedveltebb csonthéjas gyümölcse. Felhasználása igen sokrétű, a mai ember nem is hinné, hogy gyakorlatilag minden egyes része jó valamire.