Menü

Tenger, maga a terápia

Milyen sokat mondogatjuk, hogy elmennék egy kis tenger útra, hogy feltöltődjek. Nem is tulajdonítunk ennek akkora jelentőséget, mint amekkora haszna lehet szervezetünkre. Sokan bele sem gondolunk, hogy a tenger terápiás jellege mennyire jelentős, nem csak pszichésen, hanem fizikailag is.

A nyár slágere – sárgarépalé

Az egyik legnépszerűbb zöldségünk a sárgarépa, ami nem csak nyersen vagy főzve, de akár italként fogyasztva is egészséges.

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.

Miért olyan fontos a kálium a szervezetünknek?

Nemrégiben írtam egy cikket a hyponatrémiáról, beszámoltunk a vér alacsony nátrium-szintjének következményeiről, mely bekövetkezhet túlzott vízivás vagy extrém edzések magas verejtékvesztesége miatt, most azonban a hipertóniáról és a káliumról lesz szó. Nemcsak sportolók figyelmébe ajánljuk az írást!

Természetes gyomornyugtatók

Sokszor hangsúlyozzuk a természetes gyógymódok előnyeit, de van néhány kifejezetten egyszerű és elérhető alternatíva is, egészen pontosan a kertünkben.

Az eper jótékony hatásai

Az eper korábban csak a gazdagok kiváltsága volt, azonban manapság már bárhol kapható és talán a legnépszerűbb bogyós gyümölcsök egyike. Felhasználási körét tekintve egy elég sokrétű gyümölcsről beszélünk, mivel fogyaszthatod magába nassolni valóként, frissítőnyári saláta részeként vagy akár a reggeli müzli mellé is.

Avokádóval a bőrért

A ketogén diéta egyik legkedveltebb alapanyaga az avokádó, de bárkinek az étrendjébe beilleszthető. Mutatjuk, milyen hatása van a szervezetünkre.

Tévhitek a tejről

Egyre többen érzékenyek a tejcukorra, vagyis a laktózra, ezzel párhuzamosan pedig sok tévhit terjedt el a tejről. Nézzük meg, mik ezek és melyiknek van valóságalapja.

Búzacsíra – hogyan neveljük otthon

Próbálunk egyre kevesebb gabonát és szénhidrátot fogyasztani, viszont észre sem vesszük, valójában mennyi tápanyag van bennük; pontosabban a csírában.

Immunrendszer támogatása a bélflórán keresztül

A bélflóra egészsége elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, így nem árt erre is odafigyelni a rohanó mindennapokban.

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.

Porcsin – gyomnövény vagy csodaszer

Biztosan ismerős mindenkinek a porcsin, a kiirthatatlan húsos levelű gyom, ami gyorsan is terjed és semmire sem jó. Vagy mégis? Talán épp egy csodaszertől próbálunk megszabadulni.

Érdekességek a görögdinnyéről, amiket eddig nem tudtál

A nyár egyik legkedveltebb hűsítője, édes és lédús, egészséges, de mégsem tartalmaz sok kalóriát. Bizony, a görögdinnyéről van szó, pontosabban néhány érdekességről, amit kevesen tudnak róla.

Futók kedvenc ételei

Az egyes futóversenyek előtti tésztapartik is mutatják, bizony a futók egyik kedvelt étele a tészta, melyhez előszeretettel nyúlunk mi futók, ha szénhidrátfeltöltés a cél. A tésztavacsorát reggelente nagyon gyakran egy zabkása követi, mely tápláló és rengeteg energiát ad, a versenyek előtt és a frissítőpontokon pedig gyakori, hogy banánt majszolunk. Miért kedveltek ezek az ételek a futók körében?

Kis mennyiségben gyógyszer...

Kis mennyiségben gyógyszer, nagyobb mennyiségben méreg”. Idősebb emberek körében ismert ez a szállóige, hogy a bor, vagy más egyéb alkohol, kis mértékben lehet orvosság is, de mértéktelenül fogyasztva már káros. Miért gondoljuk egészségesnek és hol vannak a határok?

A málnáról

Ennek a kis apró gyümölcsnek nagyon sok jótékony hatása van, ha szeretnéd megtudni, mik is ezek, akkor olvasd el az alábbi cikket…

Amiket sose fogyasszunk éhgyomorra

Mindenkinek megvan a saját reggeli rutinja és természetes, hogy más és más dolgok válnak be mindenkinek, de van néhány alapvető szabály, amit érdemes követni.

Laktózérzékenység kezelése

Sokakat érint a laktózérzékenység, szinte már népbetegség, azonban könnyen kezelhető, sőt, akár meg is szüntethető.

Miért együnk diót?

A dió az egyik legértékesebb gyümölcsünk. A dióbél nemcsak ízletes, hanem bizony egészséges is.

Egy sokrétű idénynövény, ami szuper egészséges is

Épp megfelelő az idő ahhoz, hogy elővegyünk néhány régi receptet, aminek a spárga áll a középpontjában. Ez a mindössze pár hétig termő sokoldalú növény akár a szuperételek közé is kerülhetne, mutatjuk miért.

Másik alternatíva a rizs helyett – A kölesről bővebben

Sokan keresnek az étrendünkbe a rizs helyett egy másik alternatívát. A köles nemhiába egyre népszerűbb, már gluténmentes csodagabonaként is említik. Élettani hatásai mellett pedig nem lehet szó nélkül elmenni. Lássuk tehát, mire jó a köles?

A narancsról

A narancs az egyik legkedveltebb déligyümölcs és szerencsére az év minden szakaszában megtalálható a boltok polcain. Magas C-vitamin tartalma mellett még számos más értékes anyag megtalálható benne…

Mit tud a szőlőmag?

Sokszor azt gondoljuk, hogy a szőlő gyümölcshúsa sokkal értékesebb, mint a magja, pedig utóbbi egy valóságos koncentrált tápanyagbomba, ezért népszerű a belőle készített olaj, esszencia, őrlemény és liszt. A szőlőmag köztudottan tele van antioxidánsokkal, s gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, de egyes nyomelemek, például a molibdén, a mangán, a vas, illetve a réz is vannak benne

Edzés utáni regeneráló ételek

Sokszor téma mi legyen egy megfelelő menü ebédre, vagy milyen egy diétás vacsora, mit esznek sokan tápláló reggeliként, azonban nagyon lényeges megtervezni, hogy mit eszünk sportolás, edzés után.

Sárgarépa hatása az egészségre

A sárgarépa eredetileg Közép-Ázsiából származik. Az akkoriban még vékony, kemény gyökérfélét a spanyolok közvetítésével ismerte meg Európa az i. sz. I. század környékén.

Káliumban gazdag ételek

A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.

Szervezetünk kálium forrásai

A kálium a szervezetünk számára egyik legfontosabb mikrotápanyag. Ez a 10 alapanyag segít abban, hogy sose szenvedj hiányt belőle!

Megviselnek a frontok, mit tegyek?

A természet részei vagyunk, folyamatos kölcsönhatásban a környezetünk változásaival, melyek tőlünk függetlenek, de olykor kellemetlenek, zavaróak lehetnek. Ilyenek az időjárási frontok is. Sokakat megvisel.

Mit egyen a gyerek, ha sportol?

Fociedzés vége, este fél hét: a fiam farkaséhesen esik be a kocsiba, bizonyára sok szülőnek ismerős ez a szitu. Köztudott, hogy a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele egy sportoló gyerek életében mennyire fontos.

Bőrbarnító ételek

Létezik néhány olyan étel, melyet könnyen segítségül hívhatunk, ha a nyári bőrszínt szeretnénk megőrizni. Melyek ezek és hogyan hatnak, erről szól mai írásunk.

Mit tegyél, ha nem tudod begombolni a nadrágod?

Aki szenvedett már gyomorpanaszoktól, voltak emésztési gondjai, annak mindenféleképpen érdemes ezután tudatosan felépíteni a napi étrendjét. Cikkünkből kiderül, mit tehetünk a laposabb has érdekében, és most kivételesen nem a fogyás a téma!

Filléres trükkök a tartós fogyáshoz!

Köztudott, hogy a nyári alak télen készül. Ezért bizonyára már többen dolgoznak alakjuk formálásán, vagy legalábbis gondolkoznak, hogyan kezdjenek bele. Az étrend és a mozgás mellett azonban vannak apróbb trükkök, melyeket bevethetünk a vágyott forma eléréséhez vezető - és egyáltalán nem egyszerű - úton.