Menü

Sajtos finomságok

A sajt az egyik legsokoldalúbb konyhai alapanyag, hiszen az előételtől a főfogáson át a desszertig mindenfélét készíthetünk belőle.

Ráérős főzés

Ha abban a szerencsés, avagy kevésbé szerencsés helyzetben vagy, hogy sok időt tölthetsz az otthonodban, esetleg van egy-két ráérősebb napod, próbálj ki valami olyat, amire néha sajnálod az idődet. Gyors ételek, gyors étkezés, gyors főzés helyett próbáld ki a lassú ételek, hosszú étkezés, ráérős főzés kombinációját. Adjuk meg a tiszteletet az ételnek, amit készítünk és fogyasztunk!

A média és az étkezés

Napjainkban a média és a közösségi oldalak hatása az életünkre tagadhatatlanná vált. A zenei ízlésünk, az öltözködésünk, a stílusunk mind nagyban függ attól, amit a tévében vagy az internet világában tapasztalunk. Ez az étkezésünkre is vonatkozik, melyet impliciten és expliciten egyaránt befolyásol a virtuális világ.

Lencséből készült ételek újév napjára

A lencse ereje, szerencsehozó képessége abban rejlik, hogy rengeteg apró szemből áll. A babona szerint mindegy egyes szem pénzt szimbolizál, azaz minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb lesz.

Fűszerek, amelyekkel felturbózhatod a halat

Az ételek fűszerezése egyéni ízlés dolga. Függhet családi szokásoktól, hangulattól vagy éppen betegségektől. Jó azonban, ha szem előtt tartunk néhány szempontot: milyen fűszert mivel érdemes társítani.

Vegán vacsora egy hétre

Ha érdekel, milyen lehet a vegán életmód, de nem akarsz túl sokat gondolkodni a menün, akkor próbálj egy hétig vegán vacsorát főzni. Garantáltan magával fog ragadni.

Egy közel-keleti fűszerkülönlegesség: a cserző szumák

Nincs is izgalmasabb, mint új tájak, kultúrák, emberek és gasztronómiák felfedezése. Ma már erre rengeteg lehetőségünk van, bármelyik nagyobb városban kipróbálhatjuk az ázsiai, indiai,olasz vagy közel-keleti konyha különlegességeit.

Érdekes ételek a Kárpát-medencéből

Minden régiónak megvannak a sajátos ételspecialitásai. A legutóbb frankofón világ után most a Kárpát-medence kerül terítékre. Természetesen a teljesség igénye nélkül, jöjjön hát egy szubjektív meglepő és mulatságos étel felsorolás ebből a román-szlovák-szerb-magyar-német olvasztótengelyből.

Lekvárfőzés egyszerűen – nemcsak gyakorlott háziasszonyoknak

Noha nagyszüleink rengeteg anekdotát mesélnek a régi szép időkről, amikor még hatalmas üstben főzték a lekvárt, mára már a lekvárkészítés efféle hagyománya kissé más formát öltött. Ma már az is könnyen tehet el lekvárt, aki nem annyira járatos a konyhában.

Nyári, diétás ételek vacsorára

Szeretnél megszabadulni a súlyfeleslegtől, de elvesztél a diéták rengetegében és tanácstalan vagy, melyikbe vágj bele? Íme pár tipp vacsorára, amelyek hasznodra válhatnak.

Ne dobd ki a banánhéjat!

Sok olyan élelmiszerünk van a háztartásban, melyet nem csak fogyasztásra használhatunk, íme egy újabb újrafelhasználható csodaszer, amit nem érdemes kidobni: banánhéj!

Meglepően egészséges húsvéti falatok

A húsvét egy hosszadalmas „liturgia” része, ha jobban tetszik záró akkordja, amely Krisztus feltámadását hivatott megünnepelni. Az ünneplés módja ilyenkor az egyházi szertartásokon és a pogány eredetű locsolkodáson túl a hús újbóli magunkhoz vétele. A mértékletesség viszont elengedhetetlen a bűntudat és a hasfájás elkerülése érdekében.

A lazac élettani hatásai

A lazac finom ízének, gazdag omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően népszerű étel az egészségtudatos életet élők körében, ám ezek a megállapítások kizárólag a vadlazacra vonatkoznak. A lazac rózsaszín színét adó astaxantin elnevezésű festékanyag jelentősen csökkenti a vérben található gyulladást jelző fehérje szintjét. Rendszeres fogyasztása ennek megfelelően pozitív hatással van a géneket hordozó DNS-re.

Barangolás a sajtok világába 2. rész

Hallasz egy sajtnevet és nem tudod, hogy eszik-e vagy isszák? A folytatásban ismerd meg közelebbről a világ zseniális sajt-különlegességeit.

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Cigányok

A Magyarországon élő etnikumok és nemzetiségek közül a romák lélekszáma a legjelentősebb. Ők nemcsak kultúrát, zenét és táncot hagyományoznak ránk, hanem jó néhány kiváló receptet. Ezek közül most kettő kerül bemutatásra.

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Szlovákok

A magyarországi nemzetiségek közül a harmadik legnagyobb lélekszámú a szlovák. A szlovákok, akiket tótoknak is hívnak, nagyon színes gasztronómiával rendelkeznek, amely a magyar ízekkel keveredve igazi különlegességet hoz létre. Ebből láthatunk most néhány gyöngyszemet.

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Görögök

A görögök nem nagy számban élnek itt, ők is nagyjából egyetlen településen és környékén. Noha ma már legtöbben magyarul is ugyanúgy, vagy jobban beszélnek, mint görögül, a konyhaművészetükben megőrizték az anyaország ízeit. Ebből következik egy kis válogatás.

Bivalytej: milyen előnyökkel bír a tehéntejjel szemben?

Manapság számos alternatíva jelenik meg a tejfogyasztást illetően. Az emberek igyekeznek másfelé is nyúlni, kitekinteni a megszokottból, keresni valami újat. Így kerül be ismét egyre jobban a köztudatba a bivalytej is.

Tényleg kevesebb fűszert kellene használnunk?

Gyakran halljuk, hogy árt az egészségünknek, ha túlságosan fűszeresen étkezünk. Nos - ez egy kicsit pontatlan információ, tisztázzuk, hogy mi a valóság!

Tegye változatosabbá étrendjét!

A táplálkozásunk csak akkor lehet egészséges, ha változatosan étkezünk. Ezt igen nehéz megvalósítani a mindennapokban, de egy aprócska trükkel ez is lehetséges!

Wok zöldségek vacsorára

A legtöbb diéta állítja, hogy a vacsora a fogyókúrák legkardinálisabb pontja. Lefekvés előtt már bizonyosan nem dolgozzuk le semmilyen tevékenységgel az elfogyasztott kalóriákat. Nem egyszerű olyan alternatívákat találni, amik gyorsan elkészíthetőek és ízletesek is. A wok zöldséges vacsora szerencsére ilyen.

Blog ajánló: Szép világunk magazin

Az internet elterjedésével sokan féltik a világ legszebb hobbijait, az olvasást, a túrázást, az utazást. Szerencsére a világháló a hasznunkra is válhat, ha olyan kiváló oldalakkal találkozhatunk, mint a Szép világunk magazin. Kollát Gyula blogját olvasva ugyanis virtuális utazásra indulhatunk, és az írások olyan magával ragadóak, hogy néha fel kell ébresztetnünk magunkat.

Mit kell tudni a gesztenyéről?

A gesztenye az ősz mindennapi látnivalója, az évszak egyik fő jelképe, emellett érdekes és értékes táplálék.

Magyarok, akik Kaliforniában viszik a jóhírünket

Hogy hol is van Magyarország pontosan, azt kevés amerikai állampolgár tudja. Sokat háborogtak ezen a magyarok, pedig nem biztos, hogy mi is minden hazánk méretéhez hasonló nagyságú országot meg tudnánk jelölni a térképen.

Bringával a Balaton körül

Látta már a Balatont teljes szépségében, minden oldaláról? Ha aktív időtöltésre vágyik, akkor mindenképpen érdemes kerékpárra pattanni, és körbetekerni a Balatont! Hangulatos kerékpárutak, csodás kilátás, sok látnivaló és gasztronómiai élmény várja útközben.