Mindent a Koshu szőlőről
Szőlőművelés szempontjából Japán nem a legmegfelelőbb hely, hiszen a nyár túlságosan forró és csapadékos, a talaj minősége pedig gyatra, így eddig a bor nem igazán volt az ottani kulinária része. Mégis, nagyjából 100 km-re Tokiótól, a Yamanashi Prefektúrában lévő Kofu medencében a gyümölcstermelés mellett mostanában valami újdonság is van születőben, ugyanis itt vetették meg lábukat a szigetország első borászatai kb. 150 évvel ezelőtt.
Vásároljunk helyi termelőtől!
A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.
Íncsiklandozó, finom programok a kollégiumban
A Kollégium Alapítvány az elmúlt félévben a „Bor-, és gasztrokultúra Programok támogatása” EKF projekt keretében ” Kollégiumi Ízfaktor 2” elnevezésű programot valósított meg a Veszprémi Középiskolai Kollégiumban.
Tíz kávétípus, amit mindenkinek ismerni kell
Magyarországon a kávéért is legalább olyan sokan rajonganak, mint a finom ételekért vagy a fociért. Épp ezért komoly tömegeket érint a hazai kávéfogyasztási kultúra mostani átalakulása: egyre több itallapra kerülnek fel az olyan különlegességek, mint a latte macchiato, az americano vagy a ristretto. Az otthoni kávéfőzés is egyre profibbá válik: a legújabb automata kávégépekkel ezek mindegyike elkészíthető, ráadásul egyetlen gombnyomással.
Gyors leveles tészta házilag
Alig kell hozzá valami, gyorsan elkészül és univerzálisan felhasználható a leveles tészta, édes és sós nassolnivalók is készülhetnek belőle. Biztos vagyok benne, hogy eddig te is azt gondoltad, bonyolult otthon leveles tésztát készíteni, pedig se nem macerás, se nem időigényes az összeállítása. Ha elolvasod az alábbi receptet, garantálom, hogy sokkal ritkábban fogod a boltit választani.
A raclette sajt készítésének titkai
A raclette-et Svájcban a múlt évszázad végén „fedezték fel”. Wallis szőlőhegyein a szüret végén már igencsak csípős hideg volt, szívesen ettek volna valami meleget. Minthogy a svájci hegyek telis teli vannak tehenekkel, a kamrák és pincék mindig dugig vannak finomabbnál finomabb sajttal.
Tudnivalók a gorgonzola sajtról
A kéksajtok családjába tartozó észak-olasz gorgonzola egyedi ízének és állagának köszönhetően nagyon kedvelt és sokrétűen felhasználható belsőpenészes sajt. Az édeskésebb és pikánsabb ízben is fellelhető sajtot nem csak sajttálakon kínálhatjuk, hanem különféle fogásokba is belekomponálhatjuk.
Görögdinnyés finomságok
Egyszer eljön az az idő, amikor megunjuk a jól behűtött, katonákra vágott dinnyét és inkább valami különlegeset készítenénk belőle. Legyen az akár leves vagy gyümölcssaláta, esetleg fagyi, a dinnyeszezon minden percét ki kell használni. Dinnyézz velünk!
A legfinomabb pisztáciás ételek nyomában
A pisztácia nagyon közkedvelt csemege, amit a legtöbben filmnézés közben rágcsálnivalóként fogyasztanak. Kevesen tudják, hogy ez a csonthéjas gyümölcs főételek és desszertek alapanyagaként is kiváló lehet. Markáns, jellegzetes ízének köszönhetően ínycsiklandozó sütemények készülhetnek belőle.
Ínycsiklandozó kivis receptek
A kivi valóságos egészségbomba, bőségesen tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat, ennek köszönhetően számos gyógyhatással is rendelkezik.
Lazacos finomságok nyomában
A lazac iránti óriási kereslet következményeként napjainkban tömegesen szaporítják. Rózsaszínes-narancsos színű húsa szálkamentes és a tonhalhoz hasonlósan sok (az egészségre kedvező hatást gyakorló) omega-3 zsírsavat tartalmaz. Skócia és Írország folyóiban élő vadlazacokat tartják a legkiválóbb ízűnek.
Immunpezsdítő saláták: 4 ízletes téli saláta receptje
Ha nem szeretnél az ünnepek után azzal szembesülni, hogy a nadrágodat már nem olyan könnyen gombolod be, akkor tegyél érte, hogy ne így legyen.
Vendégváró fehércsokis receptek
A fehércsoki letisztult színével és kellemesen édes ízével maga a megtestesült elegancia. Készítsünk belőle dekadens desszerteket, például egy téli befejezéseként.
Az étkezési kovaföld egészségügyi előnyei
Mi az, ami elsőre eszedbe jut a mentáról? Talán az édes illata és hűvös íze. A mentol az, ami a menta karakteres aromáját adja. Levelét frissen vagy szárítva teák, italok, zselék, fagylaltok, szirupok ízesítésére használják.
Érdekes tudnivalók az articsókáról
Az articsóka származását tekintve Észak-Afrikában őshonos növényfaj, már az ókori kultúrákban is kiemelt ínyencségnek számított, ugyanis afrodiziákumnak vélték.
Mentás finomságok nyomában
Mi az, ami elsőre eszedbe jut a mentáról? Talán az édes illata és hűvös íze. A mentol az, ami a menta karakteres aromáját adja. Levelét frissen vagy szárítva teák, italok, zselék, fagylaltok, szirupok ízesítésére használják.
Cukormentes gyümölcsös torta receptek
Születésnap mindig akad a környezetünkben, most mutatok tortarecepteket, amiket cukormentes diétába is beilleszthetsz!
Mandulatejből készült édességek
A mandulatej az egyik legízletesebb gabonatej, amely rostokban, ásványi anyagokban, illetve E-vitaminban gazdag. Nemcsak ízének, hanem magas kalciumtartalmának köszönhetően is pótolja a tehéntejet, így tej-allergiában szenvedőknek kifejezetten ajánlott. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően fogyókúrázók is bártan fogyaszthatják.
Egy tál dahl
Az elmúlt években egyre népszerűbbek a keleti konyhák, ami alól az indiai ételek sem kivételek. A gazdagon fűszerezett ételek pedig nem is állnak távol a magyar gasztronómiától
Sajtos finomságok
A sajt az egyik legsokoldalúbb konyhai alapanyag, hiszen az előételtől a főfogáson át a desszertig mindenfélét készíthetünk belőle.
Ráérős főzés
Ha abban a szerencsés, avagy kevésbé szerencsés helyzetben vagy, hogy sok időt tölthetsz az otthonodban, esetleg van egy-két ráérősebb napod, próbálj ki valami olyat, amire néha sajnálod az idődet. Gyors ételek, gyors étkezés, gyors főzés helyett próbáld ki a lassú ételek, hosszú étkezés, ráérős főzés kombinációját. Adjuk meg a tiszteletet az ételnek, amit készítünk és fogyasztunk!
A média és az étkezés
Napjainkban a média és a közösségi oldalak hatása az életünkre tagadhatatlanná vált. A zenei ízlésünk, az öltözködésünk, a stílusunk mind nagyban függ attól, amit a tévében vagy az internet világában tapasztalunk. Ez az étkezésünkre is vonatkozik, melyet impliciten és expliciten egyaránt befolyásol a virtuális világ.
Lencséből készült ételek újév napjára
A lencse ereje, szerencsehozó képessége abban rejlik, hogy rengeteg apró szemből áll. A babona szerint mindegy egyes szem pénzt szimbolizál, azaz minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb lesz.
Fűszerek, amelyekkel felturbózhatod a halat
Az ételek fűszerezése egyéni ízlés dolga. Függhet családi szokásoktól, hangulattól vagy éppen betegségektől. Jó azonban, ha szem előtt tartunk néhány szempontot: milyen fűszert mivel érdemes társítani.
Vegán vacsora egy hétre
Ha érdekel, milyen lehet a vegán életmód, de nem akarsz túl sokat gondolkodni a menün, akkor próbálj egy hétig vegán vacsorát főzni. Garantáltan magával fog ragadni.
Egy közel-keleti fűszerkülönlegesség: a cserző szumák
Nincs is izgalmasabb, mint új tájak, kultúrák, emberek és gasztronómiák felfedezése. Ma már erre rengeteg lehetőségünk van, bármelyik nagyobb városban kipróbálhatjuk az ázsiai, indiai,olasz vagy közel-keleti konyha különlegességeit.
Érdekes ételek a Kárpát-medencéből
Minden régiónak megvannak a sajátos ételspecialitásai. A legutóbb frankofón világ után most a Kárpát-medence kerül terítékre. Természetesen a teljesség igénye nélkül, jöjjön hát egy szubjektív meglepő és mulatságos étel felsorolás ebből a román-szlovák-szerb-magyar-német olvasztótengelyből.
Lekvárfőzés egyszerűen – nemcsak gyakorlott háziasszonyoknak
Noha nagyszüleink rengeteg anekdotát mesélnek a régi szép időkről, amikor még hatalmas üstben főzték a lekvárt, mára már a lekvárkészítés efféle hagyománya kissé más formát öltött. Ma már az is könnyen tehet el lekvárt, aki nem annyira járatos a konyhában.
Nyári, diétás ételek vacsorára
Szeretnél megszabadulni a súlyfeleslegtől, de elvesztél a diéták rengetegében és tanácstalan vagy, melyikbe vágj bele? Íme pár tipp vacsorára, amelyek hasznodra válhatnak.
Ne dobd ki a banánhéjat!
Sok olyan élelmiszerünk van a háztartásban, melyet nem csak fogyasztásra használhatunk, íme egy újabb újrafelhasználható csodaszer, amit nem érdemes kidobni: banánhéj!
Meglepően egészséges húsvéti falatok
A húsvét egy hosszadalmas „liturgia” része, ha jobban tetszik záró akkordja, amely Krisztus feltámadását hivatott megünnepelni. Az ünneplés módja ilyenkor az egyházi szertartásokon és a pogány eredetű locsolkodáson túl a hús újbóli magunkhoz vétele. A mértékletesség viszont elengedhetetlen a bűntudat és a hasfájás elkerülése érdekében.
A lazac élettani hatásai
A lazac finom ízének, gazdag omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően népszerű étel az egészségtudatos életet élők körében, ám ezek a megállapítások kizárólag a vadlazacra vonatkoznak. A lazac rózsaszín színét adó astaxantin elnevezésű festékanyag jelentősen csökkenti a vérben található gyulladást jelző fehérje szintjét. Rendszeres fogyasztása ennek megfelelően pozitív hatással van a géneket hordozó DNS-re.
Barangolás a sajtok világába 2. rész
Hallasz egy sajtnevet és nem tudod, hogy eszik-e vagy isszák? A folytatásban ismerd meg közelebbről a világ zseniális sajt-különlegességeit.
Magyarországi nemzetiségek konyhája – Cigányok
A Magyarországon élő etnikumok és nemzetiségek közül a romák lélekszáma a legjelentősebb. Ők nemcsak kultúrát, zenét és táncot hagyományoznak ránk, hanem jó néhány kiváló receptet. Ezek közül most kettő kerül bemutatásra.
Magyarországi nemzetiségek konyhája – Szlovákok
A magyarországi nemzetiségek közül a harmadik legnagyobb lélekszámú a szlovák. A szlovákok, akiket tótoknak is hívnak, nagyon színes gasztronómiával rendelkeznek, amely a magyar ízekkel keveredve igazi különlegességet hoz létre. Ebből láthatunk most néhány gyöngyszemet.
Magyarországi nemzetiségek konyhája – Görögök
A görögök nem nagy számban élnek itt, ők is nagyjából egyetlen településen és környékén. Noha ma már legtöbben magyarul is ugyanúgy, vagy jobban beszélnek, mint görögül, a konyhaművészetükben megőrizték az anyaország ízeit. Ebből következik egy kis válogatás.
Bivalytej: milyen előnyökkel bír a tehéntejjel szemben?
Manapság számos alternatíva jelenik meg a tejfogyasztást illetően. Az emberek igyekeznek másfelé is nyúlni, kitekinteni a megszokottból, keresni valami újat. Így kerül be ismét egyre jobban a köztudatba a bivalytej is.
Tényleg kevesebb fűszert kellene használnunk?
Gyakran halljuk, hogy árt az egészségünknek, ha túlságosan fűszeresen étkezünk. Nos - ez egy kicsit pontatlan információ, tisztázzuk, hogy mi a valóság!
Tegye változatosabbá étrendjét!
A táplálkozásunk csak akkor lehet egészséges, ha változatosan étkezünk. Ezt igen nehéz megvalósítani a mindennapokban, de egy aprócska trükkel ez is lehetséges!
Wok zöldségek vacsorára
A legtöbb diéta állítja, hogy a vacsora a fogyókúrák legkardinálisabb pontja. Lefekvés előtt már bizonyosan nem dolgozzuk le semmilyen tevékenységgel az elfogyasztott kalóriákat. Nem egyszerű olyan alternatívákat találni, amik gyorsan elkészíthetőek és ízletesek is. A wok zöldséges vacsora szerencsére ilyen.
Blog ajánló: Szép világunk magazin
Az internet elterjedésével sokan féltik a világ legszebb hobbijait, az olvasást, a túrázást, az utazást. Szerencsére a világháló a hasznunkra is válhat, ha olyan kiváló oldalakkal találkozhatunk, mint a Szép világunk magazin. Kollát Gyula blogját olvasva ugyanis virtuális utazásra indulhatunk, és az írások olyan magával ragadóak, hogy néha fel kell ébresztetnünk magunkat.
Mit kell tudni a gesztenyéről?
A gesztenye az ősz mindennapi látnivalója, az évszak egyik fő jelképe, emellett érdekes és értékes táplálék.
Magyarok, akik Kaliforniában viszik a jóhírünket
Hogy hol is van Magyarország pontosan, azt kevés amerikai állampolgár tudja. Sokat háborogtak ezen a magyarok, pedig nem biztos, hogy mi is minden hazánk méretéhez hasonló nagyságú országot meg tudnánk jelölni a térképen.
Bringával a Balaton körül
Látta már a Balatont teljes szépségében, minden oldaláról? Ha aktív időtöltésre vágyik, akkor mindenképpen érdemes kerékpárra pattanni, és körbetekerni a Balatont! Hangulatos kerékpárutak, csodás kilátás, sok látnivaló és gasztronómiai élmény várja útközben.