Menü

Panelkertészet – második szint

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha legalább a nagymamánk vidéken élt, és megízlelhettük a zöldségek és gyümölcsök természetes aromáját. Sokaknak lehetősége sem adódik erre, így részmegoldásaként kezd elterjedni, hogy a panelházak alkotta lakótelepeken magaságyásokat hoznak létre az épületek között.

Cottage pie vagy pásztorpite? - Készítsd el!

Biztosan sokan hallottak már a cottage pie elnevezésű angol ételről, néhányan talán kóstolták is vagy próbálkoztak az elkészítésével. Sokan esetleg keverik az úgynevezett pásztorpitével vagy Shepherd’s pie-jal. Íme egy kitűnő családi recept, érdemes kipróbálni!

Gyümölcs- és zöldséglevek házilag

Vajon miért vesz mindenki bolti gyümölcs- és zöldségleveket, ha egy turmix, vagy gyümölcscentrifuga segítségével házilag sokkal egészségesebben elkészíthető rövid idő alatt...? Jön a tavasz, érdemes a nemsoká termő friss hozzávalókból felturbózni az egészségünket!

Szuper recept - ezt készítsd el egy beszélgetős délutánhoz!

Ha vendégeket vársz, összeülnél a családdal vagy a barátokkal, akkor jól jön egy kis finom és egészséges nassolnivaló. Babkrém sós keksszel és karib cukkinivel - ugye, jól hangzik? S még annál is finomabb!

Jelentősen emelkedett a zöldségek ára

Aki szokott zöldséget vásárolni, tapasztalhatta, hogy a legtöbb dolog nagyon megdrágult ezen a télen. A jelentős áremelkedések oka elsősorban a hideg időjárás. Mit tegyünk, mondjunk le a zöldségvásárlásról a szezon kezdetéig...?

Mit tegyünk télen a tányérunkra?

A hideg évszakban nagyobb fejtörést okoz, hogy miként táplálkozzunk egészségesen, hiszen szűkösebb a szezonális zöldségek és gyümölcsök kínálata, a megbetegedések viszont gyakoribbak. Milyen ételek fogyasztása javasolt ebben az időszakban?

Csicseriborsót az étrendünkbe!

Kevesen ismerik, és még kevesebben fogyasztják hazánkban ezt a nagyon egészséges, és széleskörűen felhasználható hüvelyes zöldséget, a csicseriborsót. Pedig érdemes, úgyhogy bemutatjuk, milyen módokon készíthetjük el, és hogyan, miért kössünk vele életre szóló barátságot.

Őszi receptötletek batátával

A színek szerinti étkezés alapján az őszi időszakban javasolt olyan színű ételeket fogyasztani, mint az őszi falevelek színvilága. Nos, ehhez kiválóan illeszkedik a batáta, vagy közismertebb nevén az édesburgonya, amelyet kétféle színváltozatban is termesztenek. Íme néhány szuper ötlet az elkészítéséhez!

Fűszeresen finomabb a rizs

A rizs igen egészséges köret, sok olyan diétába is belefér, ahová a burgonyát már "nem engedik be". Ennek ellenére a magyarok mégis viszonylag keveset fogyasztanak belőle - legalábbis azok közül, akik nem menzán étkeznek. Nem eléggé közkedvelt, pedig fűszeresen elkészítve a magyar táplálkozási ízlésvilághoz is közelebb áll.

Gombafogyasztás okosan

A gomba nagyon egészséges, de sokakban felmerül a kérdés: hogyan és milyen formában fogyasszuk, hogy biztonságos, de mégis annyira friss legyen, hogy élvezhessük a vele járó előnyöket?

17 egyszerű zöldségkertészeti tipp

Ha még nem vagyunk gyakorlottak a kertészeti praktikákban, de hobbink a zöldségtermesztés, itt a nagy lehetőség a fejlődésre! Összegyűjtöttünk néhány zöldségkertészeti tippet, amellyel egészségesebb, ellenállóbb és szebb növényeket nevelhetünk.

Csakraétkezés: színekkel az egészségedért

A csakrák testünk fő energiaközpontjai, amelyek jelentős hatással vannak szervezetünk működésére. Mindegyik pontot egy meghatározott színnel jelölik a szivárvány színeiből. Attól függően, hogy szervezetünk mely területének van szüksége erősítésre, ehetünk különböző színű ételeket, hogy javítsuk az adott rész működését.

Együnk zöldségeket egyszerűen, könnyedén!

Sokunk számára még felnőttként is gondot okoz a zöldségek rendszeres és tudatos fogyasztása, hiszen mennyivel csábítóbb egy illatos péksütemény vagy egy szelet csokoládé. Cikkünkben bemutatunk néhány egyszerű tippet, amivel könnyebbé tehetjük a tudatos zöldségfogyasztást!

Miért sírunk vöröshagyma-pucolás közben?

Miért van az, hogy szinte egyből sírni kezdünk, ahogy kezünkbe vesszük a kést, és belevágunk a hagymába? Elég valószínűtlen, hogy mindez azért történik, mert korábban szoros érzelmi kötődést alakítottunk volna ki vele, és most igen szomorúak vagyunk amiatt, hogy kénytelen vagyunk őt apró kicsi darabokra szabdalni. Mi húzódik meg vajon a háttérben?

Döbbenetesen magas a növények fehérjetartalma

Még mindig abban a tévhitben élünk, hogy a fehérje egyenlő a hússal, pedig a növények fehérjetartalma sokszorosa lehet a húsénak. Igaz ez például a lencsére is.

Biokertet mindenkinek!

Kis erkélyen, vagy elegáns udvaron is megvalósíthatjuk a saját kis biokertünket. Íme néhány hasznos tipp és ötlet.

A vegetáriánus naplója

Több, mint egy éve nem eszem húst, és naponta ugyanazokkal a kérdésekkel találkozom - ami egyébként teljesen érthető. Így egy cikkbe összegyűjtve igyekszem ezekre válaszolni.

Egészséges ebédek fűszerolajjal és zöldséggel

Örök kérdés, hogy mit főzzünk ebédre, ami egészséges, de nem szokványos. A fűszerolajban sült zöldség kiváló választás lehet, ráadásul könnyedén elkészíthető.

Napi öt-hat étkezés ajánlott

Sajnos ma is kevesen tartják a napi étkezések rendjét és megfelelő összetételét. Tisztázzuk a tévhiteket, bemutatjuk a rossz és jó példákat.

Frissítő táplálkozás

Mit együnk, ha az ünnepek után szeretnénk könnyedebbek lenni? Íme néhány ötlet a cikkünkben. A jó hír az, hogy ezeket az ételeket nem csak megenni és megemészteni, hanem elkészíteni is nagyon egyszerű.

Vegán életmód – egészség, vagy új üzleti lehetőség?

A legújabb táplálkozási irányzat a vegán életmód. Noha az eredete régre nyúlik vissza, nálunk csak újabban kezdett el elterjedni. Vajon tényleg egészséges? És hogyan próbálnak hasznot húzni belőle?

Óvatosan a vitaminhiánnyal!

A vitaminhiány komoly egészségügyi problémákat képes kiváltani, legtöbbször azonban enyhébb, de nem épp kellemes testi tünetek is megelőzik. Figyeljünk oda magunkra, és ismerjük fel a jeleket!

Élmény a piacon vásárolni

Miért jobb a piacon vásárolni? Mert helyi termelőktől jóval egészségesebb ételekhez juthatunk hozzá, és kis ügyességgel olcsóbban is kaphatjuk a sok finomságot.

Nem minden feldolgozott élelmiszer rossz

A feldolgozott élelmiszerek mostanában káromkodás kategóriába tartoznak, pedig a jó minőségű termékekkel igazán nincs semmi gond. A félkész és kész árukkal már annál inkább.

Miért szeretjük a brokkolit?

A brokkoli egyre elterjedtebb kedvenc hazánkban is, és nem véletlenül. Széles körűen felhasználható zöldség, amely a vitamindús táplálkozás része, ráadásul segít a rák megelőzésében.

Nemcsak a naptej létezik

A nagy nyári kánikulában fokozottan érdemes odafigyelni a hőség és a leégés jelentette potenciális veszélyre. Nemcsak a naptej létezik.

Meg kell szerettetni a zöldségeket!

Kiderült, körülbelül feleannyi zöldséget és gyümölcsöt eszünk naponta, mint amennyi ajánlott. A rossz beidegződés negatívan hat a gyermekek fejlődésére is.

Milyen zöldségeket együnk a szezon előtt?

Bár mindenhol azt olvashatjuk, mennyire fontos a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, arról kevesebb szó esik, hogy mikor milyen típusút válasszunk belőle. A szezonon kívüli zöldségek, gyümölcsök ugyanis akár érzékenyen is érinthetik a szervezetünket.

Az ország legvarázslatosabb piaca

Egyre felkapottabbak újra az olyan piacok, ahol házi készítésű, bio, vagy kézműves dolgok kaphatóak. Ezzel gyakorlatilag visszatérünk a régi hagyományokhoz, amikor természetes volt, hogy a piacon vásárolnak az emberek, valamint hogy a piacokon nem nagykerből hozott termékekhez juthatunk, hanem mindenki a saját portékáját árulja. Az ország legkedveltebb biopiaca a Balaton-Felvidéken található.

A böjt mindenkinek hasznos lehet

A húsmentes időszak nemcsak vallási alapon lehet hasznos: bárkinek a javára válhat, ha egy bizonyos időszakra lemond a húsételekről. Szebb bőr, erősebb immunrendszer és tisztább gondolkodás lehet a jutalma.

Idényzöldségek kistermelőktől – Zöldségkosár már négy városban

Fontos a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás, viszont tudjuk, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő termékek nagy része sok vegyi anyaggal érintkezik, az íze és vitamin-, valamint tápanyagtartalma jelentősen csökkent. Kiváló megoldás a Zöldségkosár rendszer, amely már négy helyszínen működik.

Növénytársítás – mit mivel ültessünk?

Javában benne járunk a palántázási szezonban, de ha erről lecsúsztunk, akkor is érdemes lehet tájékozódni, hogy mely növények mely másikak társaságát kedvelik – vagy legalábbis hasznos a számukra.

Cuki rágcsálók otthon – a degu

Ha nem akar kutyát, vagy macskát tartani otthon, de szeretne valamilyen kedves háziállatot, vagy a gyerek könyörög valamilyen kisállatért, akkor választhat valamilyen egyszerűbben tartható állatkát

„Eszem, amíg elvesztem az eszem” – avagy nem mindegy a mennyiség

Táplálkozhat valaki bármily egészségesen, ha nem megfelelő mennyiségeket eszik. Ez elsősorban akkor okoz problémát, ha túl nagyok az adagok, de természetesen a kevés étel is gondokat okozhat.

Készítsünk saját energiaitalt!

Érdekesség, csak nagyon kevesen ismerik, hogy az egyaránt rendkívül népszerű kávét és energiaitalt más fáradtságűző, ráadásul egészséges italokkal is lehet helyettesíteni.

Végre itt a grillszezon!

Nyár, kert, terasz, finom hozzávalók, és már indulhat is a grillezés! Aki szereti a grillezett ételek pikáns ízét, az alig várja, hogy kegyes legyen az időjárás, és izzítani lehessen a tüzet a sütéshez. Legjobban azért szeretjük, mert egyszerre jelent közösségi élményt, és finom ételeket. Alábbiakban olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amikkel a grillezés egészségessé és különlegessé válik.

A rost a barátod

A rostok fontos elemei táplálkozásunknak, sokan mégsem fogyasztanak eleget belőle. Lássuk, hogyan tehetjük rostdúsabbá étrendünket!

Napi öt adag gyümölcs és zöldség sem elég

Újabb és újabb kutatások veszik nagyító alá az ember gyümölcs és zöldségfogyasztását. Nem újdonság: rendkívül pozitív a hatása. Ami viszont igen: még mindig nagyon kevesen eszünk elegendő mennyiségűt belőle, belőlük.

Tényleg jobb a fagyasztott, mint a friss?

Ez a kérdés már hosszú ideje megosztja a zöldségfogyasztókat. Van alapja, persze minden attól függ, mit értünk friss alatt, és milyen fagyasztási eljáráson esik át az adott termék.

Tavaszi fáradtság

Örülünk, ha reggel napsütésre ébredünk, de néhány óra elteltével, már legszívesebben újra aludnánk.. Ez biztos jele, a tavaszi fáradtságnak.