Menü

Panelkertészet – második szint

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha legalább a nagymamánk vidéken élt, és megízlelhettük a zöldségek és gyümölcsök természetes aromáját. Sokaknak lehetősége sem adódik erre, így részmegoldásaként kezd elterjedni, hogy a panelházak alkotta lakótelepeken magaságyásokat hoznak létre az épületek között.

Gyümölcs- és zöldséglevek házilag

Vajon miért vesz mindenki bolti gyümölcs- és zöldségleveket, ha egy turmix, vagy gyümölcscentrifuga segítségével házilag sokkal egészségesebben elkészíthető rövid idő alatt...? Jön a tavasz, érdemes a nemsoká termő friss hozzávalókból felturbózni az egészségünket!

Jelentősen emelkedett a zöldségek ára

Aki szokott zöldséget vásárolni, tapasztalhatta, hogy a legtöbb dolog nagyon megdrágult ezen a télen. A jelentős áremelkedések oka elsősorban a hideg időjárás. Mit tegyünk, mondjunk le a zöldségvásárlásról a szezon kezdetéig...?

Mit tegyünk télen a tányérunkra?

A hideg évszakban nagyobb fejtörést okoz, hogy miként táplálkozzunk egészségesen, hiszen szűkösebb a szezonális zöldségek és gyümölcsök kínálata, a megbetegedések viszont gyakoribbak. Milyen ételek fogyasztása javasolt ebben az időszakban?

Őszi étkezési tippek

A szezonális étkezés több szempontból is fontos. Így friss, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli ételeket fogyaszthatunk, ami segít az immunrendszerünk erősítésében a hideg időszakban, sőt még környezetvédelmi szempontból is jót teszünk vele. Mit együnk és mit igyunk az őszi időszakban? Segítünk!

Csakraétkezés: színekkel az egészségedért

A csakrák testünk fő energiaközpontjai, amelyek jelentős hatással vannak szervezetünk működésére. Mindegyik pontot egy meghatározott színnel jelölik a szivárvány színeiből. Attól függően, hogy szervezetünk mely területének van szüksége erősítésre, ehetünk különböző színű ételeket, hogy javítsuk az adott rész működését.

Gyors gyümölcslexikon

Amikor diétára, esetleg fogyókúrára adjuk a fejünket, vagy csak szimplán egészségesebben szeretnénk étkezni, nem elég annyit tudnunk, hogy a gyümölcsök egészségesebbek, ezért majd elég lesz, ha több gyümölcsöt fogyasztunk.

Szeder körtével, avagy gyümölcsfogyasztás okosan

Itt a gyümölcsszezon, ami azért öröm, mert a gyümölcsök a legegészségesebb ételek közé tartoznak. Legalábbis akkor, ha kellő odafigyeléssel és bölcsességgel fogyasztjuk őket.

Nyáron is reggelizz!

A nyári időszakban könnyen felborulhat a felnőttek és a gyerekek egyébként megszokott életritmusa, emiatt pedig elmaradhat a nap legfontosabb étkezése, a reggeli. Pedig kár kihagyni az életünkből, hiszen egészséges, és az egész napunkra hatással van az elfogyasztása.

Diétás tévhitek

Rengeteg valótlan gondolattal találkozunk, ami a fogyókúrákat, diétákat illeti. Ezek közül most igyekszünk jó párat tisztázni, hogy eloszlassuk a közhiedelem középpontjában álló tévhiteket. Meglátod, így könnyebb lesz az egészséges életmód!

Mit igyunk nyáron?

A nyári hőségben és szárazságban még inkább oda kell figyelni a folyadékfogyasztásra. Nem csak az fontos, hogy iszunk-e eleget, hanem az is hangsúlyos, hogy mit. Ha már unod a vizet, válassz az ötleteink közül!

Döbbenetesen magas a növények fehérjetartalma

Még mindig abban a tévhitben élünk, hogy a fehérje egyenlő a hússal, pedig a növények fehérjetartalma sokszorosa lehet a húsénak. Igaz ez például a lencsére is.

Biokertet mindenkinek!

Kis erkélyen, vagy elegáns udvaron is megvalósíthatjuk a saját kis biokertünket. Íme néhány hasznos tipp és ötlet.

Gyümölcslé? Csak módjával…

A gyümölcslevek még mindig az egészség szimbólumaként szerepelnek a köztudatban. De vajon biztos, hogy jót teszünk a szervezetünkkel a gyümölcslevek fogyasztásával? Hogyan és milyen formában érdemes inni ezeket az italokat?

Napi öt-hat étkezés ajánlott

Sajnos ma is kevesen tartják a napi étkezések rendjét és megfelelő összetételét. Tisztázzuk a tévhiteket, bemutatjuk a rossz és jó példákat.

Vegán életmód – egészség, vagy új üzleti lehetőség?

A legújabb táplálkozási irányzat a vegán életmód. Noha az eredete régre nyúlik vissza, nálunk csak újabban kezdett el elterjedni. Vajon tényleg egészséges? És hogyan próbálnak hasznot húzni belőle?

Élmény a piacon vásárolni

Miért jobb a piacon vásárolni? Mert helyi termelőktől jóval egészségesebb ételekhez juthatunk hozzá, és kis ügyességgel olcsóbban is kaphatjuk a sok finomságot.

Nem minden feldolgozott élelmiszer rossz

A feldolgozott élelmiszerek mostanában káromkodás kategóriába tartoznak, pedig a jó minőségű termékekkel igazán nincs semmi gond. A félkész és kész árukkal már annál inkább.

Rágcsáljon goji bogyót a kicsattanó egészségért

Hallott már a goji bogyóról? A világ egyik legegészségesebb gyümölcse az aktuális kedvencünk, ugyanis hihetetlenül széles körű egészségjavító és fiatalító hatással rendelkezik.

Nemcsak a naptej létezik

A nagy nyári kánikulában fokozottan érdemes odafigyelni a hőség és a leégés jelentette potenciális veszélyre. Nemcsak a naptej létezik.

Meg kell szerettetni a zöldségeket!

Kiderült, körülbelül feleannyi zöldséget és gyümölcsöt eszünk naponta, mint amennyi ajánlott. A rossz beidegződés negatívan hat a gyermekek fejlődésére is.

Milyen zöldségeket együnk a szezon előtt?

Bár mindenhol azt olvashatjuk, mennyire fontos a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, arról kevesebb szó esik, hogy mikor milyen típusút válasszunk belőle. A szezonon kívüli zöldségek, gyümölcsök ugyanis akár érzékenyen is érinthetik a szervezetünket.

Az ország legvarázslatosabb piaca

Egyre felkapottabbak újra az olyan piacok, ahol házi készítésű, bio, vagy kézműves dolgok kaphatóak. Ezzel gyakorlatilag visszatérünk a régi hagyományokhoz, amikor természetes volt, hogy a piacon vásárolnak az emberek, valamint hogy a piacokon nem nagykerből hozott termékekhez juthatunk, hanem mindenki a saját portékáját árulja. Az ország legkedveltebb biopiaca a Balaton-Felvidéken található.

A böjt mindenkinek hasznos lehet

A húsmentes időszak nemcsak vallási alapon lehet hasznos: bárkinek a javára válhat, ha egy bizonyos időszakra lemond a húsételekről. Szebb bőr, erősebb immunrendszer és tisztább gondolkodás lehet a jutalma.

Idényzöldségek kistermelőktől – Zöldségkosár már négy városban

Fontos a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás, viszont tudjuk, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő termékek nagy része sok vegyi anyaggal érintkezik, az íze és vitamin-, valamint tápanyagtartalma jelentősen csökkent. Kiváló megoldás a Zöldségkosár rendszer, amely már négy helyszínen működik.

Miért lehet káros a gyümölcslé?

Hát azért, amiért általában a többi dolog: mert túlzásba visszük. Ha túl sok préselt/turmixolt gyümölcslevet fogyasztunk, annak többféle káros hatása is lehet.

Cuki rágcsálók otthon – a degu

Ha nem akar kutyát, vagy macskát tartani otthon, de szeretne valamilyen kedves háziállatot, vagy a gyerek könyörög valamilyen kisállatért, akkor választhat valamilyen egyszerűbben tartható állatkát

Mit kell tudni a gesztenyéről?

A gesztenye az ősz mindennapi látnivalója, az évszak egyik fő jelképe, emellett érdekes és értékes táplálék.

Babassu, az ápoló csoda

Hallott már a babassupálmáról? A Dél-Amerikából származó különlegességet teljes egészében felhasználják, de különösen a gyümölcse értékes: a babassu diószerű terméséből vajat/olajat nyernek, ami kiválóan táplálja a bőrt, és a hajat.

Mértékkel fogyasszon extrudált élelmiszereket!

Az extrudálás egy olyan ipari eljárás, amelyet nemcsak az élelmiszeriparban alkalmaznak, hanem a műanyagiparban, és az állateledel-előállítás során is. Rengeteg élelmiszer készül ezzel a módszerrel.

A lédús őszibarack

Az őszibarack egészséges, lédús, finom, ráadásul szinte bárhol elérhető gyümölcs. Érdekessége, hogy Ázsiából származik és a magyar elnevezése helytelen.

Itt a dinnyeszezon, használjuk ki!

Ki az, aki a görögdinnyéről ne a nyárra asszociálna? Azonnal eszünkbe jut, ahogy ülünk a teraszon és a hűvös gyümölcsöt falatozzunk, miközben süt a nap, és dinnyelé csorog végig a kezünkön.

Mit kezdjünk a málnával?

Végre eljött a málnaérés ideje! A háziasszonyok (szerencsés esetben a háziurak is) készítik a szörpöket, lekvárokat. De mire használhatjuk még a málnát, ha sok a termés, vagy ha ládányit vásárolunk belőle?

A rost a barátod

A rostok fontos elemei táplálkozásunknak, sokan mégsem fogyasztanak eleget belőle. Lássuk, hogyan tehetjük rostdúsabbá étrendünket!

Szívvédő táplálékaink

Szívünk védelme ma az egyik legfontosabb tevékenység, amelyet az egészséges életmód, táplálkozás keretein belül tehetünk magunkért. Lássuk mivel és hogyan!

Napi öt adag gyümölcs és zöldség sem elég

Újabb és újabb kutatások veszik nagyító alá az ember gyümölcs és zöldségfogyasztását. Nem újdonság: rendkívül pozitív a hatása. Ami viszont igen: még mindig nagyon kevesen eszünk elegendő mennyiségűt belőle, belőlük.

Tudj meg többet a gyümölcslevekről!

Manapság a szörpök fogyasztása teljesen visszaszorult, és fokozatosan az egészséges életmód népszerű témái mellett előtérbe kerültek a különböző gyümölcslevek.

Kicsit fura, de egészséges és fogyaszthat is

A grapefruit szinte bizonyosan azért nincs a legnépszerűbb gyümölcsök között, mert furcsa, kesernyés, savanykás ízvilága nem teszi lehetővé széleskörű elterjedését, pedig remek tartalma miatt megéri a fogyasztása.

Kicsi, zöld, jó – a kivi

A kivi az egyik legfelkapottabb gyümölcs ebben a január végi-február eleji időszakban. Népszerűvé válásának oka nem véletlen, a sok vitamin mellett különböző betegségek megelőzésében is segíthet.

Tavaszi fáradtság

Örülünk, ha reggel napsütésre ébredünk, de néhány óra elteltével, már legszívesebben újra aludnánk.. Ez biztos jele, a tavaszi fáradtságnak.