Menü

Korlátlan szavatosság?

Az élelmiszerek többségénél figyelni kell a romlandóságot, azonban jónéhány élelmiszer esetében a korlátlan szavatosságról beszélhetünk. Melyek azok az élelmiszerek, amelyek - helyes tárolással - korlátlan ideig fogyaszthatóak?

Káliumban gazdag ételek

A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.

Nyáron fogyni? Lehet!

Nyáron mindenki szeretne gátlások és komplexusok nélkül strandolni, azonban ez nem mindenki számára lehetséges, hiszen rengetegen elégedetlenek az alakjukkal. Ám a megoldás nem az, hogy nem járunk strandra, nyáron is lehet fogyni. Aki nem hiszi, próbálja ki.

Még az édes is sós

A sótlan ételeket ízetlennek tartjuk, sokunk kezében pedig már az első falat előtt ott a sószóró – derült ki a Kométa Mindennapok felmérésből. Így nem csoda, hogy a magyar nők kétszer, a férfiak pedig háromszor többet fogyasztanak az ajánlott napi 5 grammnál. Az élelmiszercímke segíthet a tájékozódásban, viszont például a címke nélküli pékáruk sótartalma rejtetten marad. Az édes élelmiszerekről pedig senki nem gondolja, hogy esetenként milyen sok sót tartalmaznak.

Könnyekre fakaszt az allergia?

Nem mindenki számára jelenti a tavasz közeledte azt, hogy elfelejtheti a papírzsebkendő vásárlását fél évre. Sőt, sokaknak egy hónapokig tartó, átkozni való időszak következik: az allergiaszezon, ami meglepően sok embert érint.

Levesek – amelyek lehetnének népszerűbbek

Egyes kultúrákban levest enni sem szokás. A franciák például leginkább valami könnyű salátát esznek előétel gyanánt. Mi viszont élünk-halunk az ízletes levesekért, sőt, újabb és újabb variációkat találunk ki, amelyeket elkészíthetünk. Pedig vannak hagyományos levesek, melyek a megérdemeltnél kisebb figyelmet kapnak. Belőlük láthatunk egy rövidebb összeállítást.

A krónikusan alacsony vérnyomás kiváltó okai, kezelése

Az orvostudomány rengeteget foglalkozik a vérnyomás kóros értékeinek egészségre gyakorolt hatásaival. Ennek ellenére legtöbbször csak a magas vérnyomásról hallunk. Az alacsony érték az agyi teljesítmény csökkenését, a motiváció hiányát és a gondolkodás lassúságát eredményezheti.

Szilveszter és újév egészségesen

Igen, tudjuk, a karácsony és a szilveszter időszaka nem a diétáknak és az egészséges táplálkozáshoz járul hozzá főképpen. Ám, ha még nem tervezted meg az egész szilveszteredet, ajánlatos néhány tanácsot megfogadnod, főképpen akkor, ha az egészségednek is kedvezni szeretnél.

Diétás menü karácsonyra

Azt mondják, az a normális, ha az ünnepek után három kilóval többet nyomsz. Ennyit szed fel az ember a végeláthatatlan vendégeskedés, süteménysütés és háromfogásos vacsorák során. De nem kell, hogy ez feltétlen így legyen. Főzhetünk diétásabban is. Íme, néhány tipp a karcsúbb kivitelű karácsonyért.

Strandkaják – hogyan illesszük diétába?

Hiába az egyre inkább egészséges életmódra való törekvés, még mindig hódítanak a strandkaják, melyek nem épp egészséges mivoltukról híresek.

Könnyű nyári fogások

Hőség van a lakásunkban, mégis ennénk valamit? Könnyű, egyszerűen elkészíthető, kímélő ételeket keresünk? A következő receptek hűsítően hatnak a szervezetre és még egészségesek is!

Hajápolási kisokos nyárra

Napfény, izzadás, sós víz, hajszárítás… csak egy átlagos nyár a hajunk számára. A rengeteg káros hatás ellen azonban néhány jó tippel könnyen tehetünk.

...meg a kakaósat, a fahéjasat, a lekvárosat....

Édesen és sósan is fogyasztjuk. Számtalan verziója létezik. Elkészítése országonként más és más. A legkedveltebb töltelékek a kakaó, fahéj, túró, mák, különböző pudingok. Sós változata közül ismert: a hortobágyi húsos palacsinta, de gombával, és más zöldségekkel megtöltve is elkészíthető. Gyerekkorodban melyik volt a kedvenced?

Allergiaszezon, így szeretlek

Mintegy kétmillió allergiás él Magyarországon, s elsősorban a modern életvitel a felelős az allergiások számának növekedéséért. A betegség bárkinél kialakulhat, a családi örökletesség és a genetika azonban növelheti a valószínűségét. A mostani időszakban főként a tölgy, bükk, nyír és nyárfa pollenje okoz problémát.

Egyszerű megoldások magas vérnyomásra

A hipertónia a fejlett országokban, már mondhatjuk, népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százaléka szenved tartósan magas vérnyomástól. Évente csaknem 5000 magyar ember halála írható e betegség számlájára. Mik lehetnek a kiváltó okok, s milyen megoldást kínálunk? Cikkünkből kiderül.

Egyszerű pástétomok, krémek - dobjuk fel a vacsorát!

Gyakran komoly fejtörést jelent egy háziasszony számára a hétköznap esti főzőcske, hiszen ilyenkor az egész család számára laktató, gyors és egyszerű ételekre van szükségünk. Ebben is segítünk!

Babonák az életünkben

Sokan azt állítják, hogy nem hisznek a babonákban és a hiedelmekben, pedig a mindennapjaink része. Akaratlanul is eszünkbe jut egy-egy dolog, ha szembetaláljuk magunkat az adott helyzettel. Most nézzünk meg olyan babonákat, amit mindenki ismer, illetve olyanokat is, amelyek kicsit már háttérbe szorultak.

Mikor kell nephrológushoz fordulnunk?

A vesebetegség az egyik legelhanyagoltabb egészségügyi probléma. Becslések szerint a magyar lakosság majdnem 10%-a szenved valamilyen vesebetegségben, az érintettek nagy része azonban egyáltalán nincs tisztában állapotával.

Tiszta konyha - rendes ház

A konyha otthonunk legérzékenyebb része, tisztán tartása rendkívül fontos feladat. Néhány apró és egyszerű praktikával könnyen rendezett és átlátható, tiszta konyhánk lehet.

Szépségszalon - otthon

Az otthoni szépségápolás előnye, hogy olcsó, gyors, könnyű, kéznél van s még bevásárolni sem kell hozzá különleges alapanyagokat, hiszen a konyha és a hűtőszekrény tele van szépítő élelmiszerekkel. Mindenkinek jár egy kis kényeztetés! Cikkünkben néhány hasznos és egyszerű szépségtippet gyűjtöttünk össze.

Könnyű, diétás vacsoraötletek

Életmódváltásunkat számtalan ízletes recept segítheti, az étel-ötletek száma végtelen. S bár nagyon sok recept szól ebédről, kiadós reggelikről, a visszajelzések alapján a legnehezebb egy könnyű, ám mégis laktató vacsorát kitalálni, vagy esetleg egy anyagilag kevésbé megterhelő húsmentes ételt elkészíteni.

Helytelen szokások, amelyeket egészségesnek hiszünk

Mindannyiunknak vannak olyan szokásai, amikről tudjuk vagy sejtjük, hogy egészségtelenek, mégis szinte nap, mint nap megtesszük őket. Vajon tudunk ezeken változtatni? S miért olyan nehéz új pozitív szokásokat kialakítani, vagy a károsakat elhagyni?

7 remek tipp, hogy kevesebb sót használj!

Manapság bizonyítottan túl sok sót fogyasztunk, ami egészségügyi problémákat okozhat. De bármennyire is tisztában vagyunk ezzel, nem könnyű odafigyelni arra, hogy a napi ajánlott bevitelt ne haladjuk meg.

Nem szomjasak, hanem éhesek leszünk a sótól?

Ha valami sósat eszünk, szomjasnak érezzük magunkat. Egy berlini kutatóintézet újonnan megjelent vizsgálati eredménye szerint nem mindig alakul így a történet.

Tényleg kevesebb fűszert kellene használnunk?

Gyakran halljuk, hogy árt az egészségünknek, ha túlságosan fűszeresen étkezünk. Nos - ez egy kicsit pontatlan információ, tisztázzuk, hogy mi a valóság!

Az elhízás és a só

Aki szereti a sós ételeket, illetve aki nem figyel oda táplálkozására, könnyen bajba kerülhet a testsúlyát és az egészségét illetően.

Arctisztítás házilag – tejes csodák

Nem csak kozmetikusnál érhetünk el csodákat, hanem otthonunkban is készíthetünk olyan arctisztító keverékeket, amelyek kényeztetik bőrünket, ráadásul teljesen természetesek. Ennek legjobb alapanyaga a tej, és az egyéb tejtermékek. Ha arctisztításról van szó, akkor házi tejtermékek használata ajánlott.

Tényleg a különböző magvak miatt leszünk pattanásosak?

Gyakori, hogy valaki azért száműzi az étrendjéből a különböző magvakat, mert úgy véli, ettől lesz pattanásos az arcbőre. Ez önmagában nem igaz, és rengeteg kiváló vitamintól és fehérjétől esünk el, ha nem fogyasztunk pl. mogyorót, mandulát, diót.

Csínján a sóval!

Sajnos a só egészen addig nem fog kikopni a népszerű fogyasztási termékekből, amíg azt szigorúan nem szabályozzák. Amúgy nincs gond a sóval, ami nagyon hasznos, csak nem abban a mennyiségben, mint amiben mi fogyasztjuk.

Végre itt a grillszezon!

Nyár, kert, terasz, finom hozzávalók, és már indulhat is a grillezés! Aki szereti a grillezett ételek pikáns ízét, az alig várja, hogy kegyes legyen az időjárás, és izzítani lehessen a tüzet a sütéshez. Legjobban azért szeretjük, mert egyszerre jelent közösségi élményt, és finom ételeket. Alábbiakban olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amikkel a grillezés egészségessé és különlegessé válik.

A gyorskaják függővé tesznek, de harcolunk

Az egészséges táplálkozás követőit, illetve rengeteg mindenki mást is régóta foglalkoztat a kérdés, vajon miért olyan népszerűek a gyorséttermi ételek?

Mindenben benne van

A nátrium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünkben, hiánya akár kiszáradást is okozhat.