Menü

Megyek futni

A futás egy csomó jó dolgot tesz a testünkkel, azonban furcsa dolgokat is előidézhet, aminek annyira nem örülünk, azonban megpróbálhatjuk kiküszöbölni őket.

Káliumban gazdag ételek

A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.

Étrend-kiegészítők

Ha egy kicsit komolyabban elkezd sportolni valaki, felmerül a kérdés, vajon szükség van-e a táplálék-kiegészítőkre, étrend-kiegészítő szerekre.

Ne dobd ki a banánhéjat!

Sok olyan élelmiszerünk van a háztartásban, melyet nem csak fogyasztásra használhatunk, íme egy újabb újrafelhasználható csodaszer, amit nem érdemes kidobni: banánhéj!

Csíráztassunk. Mit, hogyan, miért?

Miért kellene csírákat ennünk? Mert a csírák enzimbombák. Magas a vitamintartalmuk mellett jelentős az aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványi anyag tartalmuk is, ezáltal fontos, értékes tápanyagforrást jelentenek. Megér egy próbát!

Lennél vegán?

Mi a különbség a vegán és vegetáriánus étrend között? Kipróbálnád a vegán életmódot, vagy túl szélsőségesnek találod? A növényi alapú étrendnek kétségtelenül számos előnye is van, érdemes tenni egy próbát és megfigyelni mi történik, azonban a megfelelő körültekintés és a tudatos tápanyag összeállítás ennél az irányzatnál is nagyon fontos.

A vegán étrend veszélyei

Vegánnak lenni nem csupán bátor, de nagyon egészséges is. Főképpen akkor, ha valaki megfontoltan csinálja. A húsmentes életmód mellett a tejtermékeket is száműzni egy étrendből nem lehet egyik pillanatról a másikra. Bizonyos szabályokat be kell tartani, melyeket ha figyelmen kívül hagysz, nagy gondok lehetnek belőle.

Édesség krumpliból? Igen!

Édesség egy krumpliból? Igen! Az édesburgonyáról gyűjtött tapasztalatok és receptek mindenkinek jól jöhetnek, akik foglalkoznak azzal, hogy mit esznek.

Az ősz narancssárga kincse, a sütőtök

Az ősz számos kincset rejteget magában, ezek közül az egyik legnagyobb a sütőtök. Nem csupán sütve jó, ezen kívül is számos recept alapja, és nem csupán finom, hanem nagyon jó hatással is bír. Íme, néhány dolog, hogy még csábítóbb legyen ez a fantasztikus zöldség!

Létezik őszi depresszió!

Beköszöntött az ősz. Itt a szeptember, elkezdődött az iskola, rövidültek a nappalok, lehullanak lassan a levelek, bizony egy nyár eltelt, az ősz már itt és mivel az idő repül, lassan beköszöntenek a fagyokkal a télies napok is. Néhányan ilyenkor hajlamosak belesüppedni egyfajta őszi depresszióba. A jelenség létezik, de hogyan tehetünk ellene?

Idősek étrendje

Dietetikusok egybehangzó véleménye szerint idősödő korban is figyelni kell az életmódra. Ebben a korban is számos élettani változás zajlik a szervezetben, a tápanyag- és vitamindús, helyesen összeállított étrend nagyon fontos.

Együnk színeket! - Szivárvány, a tányérunkon!

Gyönyörű évszaknál járunk, elkezdődött a tavasz, igaz szeszélyes mivolta megmutatkozik, de mégis az egyik év legizgalmasabb hónapjait jelenti. Gondolj csak a kedvenc színeidre, s most nemcsak a ruháidról beszélek, hanem szivárványszínű virágokról, színes ételekről. Együnk tavasszal színeket!

A magnézium. Mikor pótoljuk és hogyan?

Talán már mindenki hallott a magnézium szükségességéről a megfelelő izom-működéshez és a nyugodt idegrendszerhez. De mit okoz még hiánya a görcsön és idegességen kívül? Na, és mit tehetünk ellene? Ennek járunk utána következőkben.

Táplálék-kiegészítők. Kell ez nekünk?

Vitaminok, ásványi anyagok, zöld kagyló, spirulina alga, L-karnitin, pyruvát és társaik. Egészségünk érdekében szedjük őket, de tényleg azt szolgálják?

Édességvágyunk rejtett okai- talán ez egy betegség jele?

A cukoréhség és a leküzdhetetlen édességvágy mögött nem biztos, hogy a saját gyenge ellenállási képességünk az ok. Ha gyakran érzünk szinte leküzdhetetlen vágyat a magas cukortartalmú élelmiszerek iránt, könnyen lehet, hogy rejtett probléma áll a háttérben.

Dió, miért jó?

Karácsony környékén van a fő felhasználási szezonja ennek a finom termésnek, amelynek rendkívül jótékony hatásai vannak a szervezetünkre. Eláruljuk, miért érdemes diót fogyasztani – még akár hús helyett is!

Szedjünk vitamint?

A különböző étrend-kiegészítők sok ember mindennapjainak részei. Mondják, nélkülözésükkel nem lehet egészséges életmódot folytatni. Igaz ez?

Vegán életmód – egészség, vagy új üzleti lehetőség?

A legújabb táplálkozási irányzat a vegán életmód. Noha az eredete régre nyúlik vissza, nálunk csak újabban kezdett el elterjedni. Vajon tényleg egészséges? És hogyan próbálnak hasznot húzni belőle?

Igen, a csapvíz is víz

Hőség van és az előrejelzések szerint még egy jó darabig marad is a kánikula az országban. Az egyik legfontosabb tanács ilyenkor az, hogy igyunk elegendő folyadékot. Jó, de mit? Nem mindenkinek világos.

Schüssler-só, az egyedülálló és rendkívüli gyógymód

A Schüssler-só a homeopátiához hasonlítható, de attól teljesen eltérő hatásmechanizmusra épülő, különleges és természetes gyógymód. Szinte nincs olyan testi és lelki betegség, amelynek a gyógyulásához ne tudna támogatást nyújtani.

Miért szeretjük a brokkolit?

A brokkoli egyre elterjedtebb kedvenc hazánkban is, és nem véletlenül. Széles körűen felhasználható zöldség, amely a vitamindús táplálkozás része, ráadásul segít a rák megelőzésében.

Nem elég változatos a húsfogyasztásunk

A magyarok többsége csak disznó, valamint csirkehúst, esetleg még marhahúst fogyaszt, pedig a lehetőségek tárháza ennél hazánkban is sokkal szélesebb. Cikkünkben ismertetjük, hogy milyen húsokat és miért ajánlott még fogyasztani ezeken kívül.

A mellőzött gomba

A gombák rendkívül értékes táplálékot jelenthetnek, ennek ellenére az átlag viszonylag ritkán fogyaszt gombás ételeket.

Ásványi anyagok:A fogyókúrázók barátja

A króm az ásványi anyagok egyik legfontosabbika, nélkülözhetetlen szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban, éppen ezért a fogyókúrázók jó barátja is.

Mindenben benne van

A nátrium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünkben, hiánya akár kiszáradást is okozhat.

Szója- Egy kis zöld történelem

A szója gyakran emlegetett növény manapság, főként pejoratív értelemben a génmódosítással kapcsolatban kerül szóba. Pedig a növény nem egy 21. századi találmány, valójában Kínában őshonos, ahol közel ötezer éve fogyasztják.