Menü

Mit jelent a korlátlan szavatosság?

Az élelmiszerek többségénél figyelni kell a lejárati időt, azonban jónéhány termék esetében korlátlan szavatosságról beszélhetünk. Melyek azok az élelmiszerek, amelyek - helyes tárolással - korlátlan ideig fogyaszthatók?

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Honnan ered a közösségi hűtőszekrény projekt?

A community fridge mozgalom 2015-ben indult Németországban, majd jelent meg az Egyesült Királyságban. A törekvés fő célja, hogy közterületen elérhető hűtőket, fagyasztókat hozzanak létre, és tegyenek elérhetővé mindenki számára. Ezeket általában jótékonysági szervezetek, vagy egy-egy nagyáruház üzemelteti és tartja fenn, akik részt vesznek a projektben, és a fő cél a jótékonykodás, valamint a felesleges élelmiszerek megmentése.

Miért és hogyan őszülünk?

Mitől van az, hogy valaki már a húszas éveiben számolhat néhány ősz hajszálla, míg mások csak a hatvanévesen kezdenek őszülni? Miért és hogyan zajlik az őszülés és tehetünk-e ellene valamit?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.

Milyen a mikrobiom diéta?

„A fogyás a belekben kezdődik” – tartja a mikrobiom diéta, de pontosan mit is jelent ez az étrend, életmód, szemlélet?

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Életmódváltás, fogyókúra, alkoholstop, spórolás?

Hadd találjam ki! Idén lefogysz, leteszed a cigit, életmódot váltasz, futni fogsz, veszel terembérletet, előfizetsz diétás menüre, kevesebb alkoholt iszol, megtanulsz spórolni. Ismerős? Így kezdjük sokszor az új esztendőt.

Anorexiásként a karácsonyi asztalnál

A karácsonyi időszak egyik központi témája az evés. Családi és baráti étkezések sora követi egymást, a boltok és cukrászdák finom édességek tömegeit kínálják, az otthonok megtelnek a friss vacsora illatával. Ez az időszak kiemelten érinti azokat is, akik negatív kapcsolatban állnak az ételekkel és az evéssel. Használjuk fel a karácsonyt arra, hogy felfedezzük a betegség intő jeleit környezetünkben!

A keményítő is szénhidrát?

Fehérjenap, szénhidrátnap, gyümölcsnap,keményítőnap. Egy közismert diéta épül fel az önkényesen megválasztott tápanyag-kategóriák elkülönítésével, óriási zavart okozva ezzel a fejekben. Miért? Azért, mert a három utóbbi kategória mind szénhidrátot takar.

„Munch” avagy tegyünk a pazarlás ellen!

Te mit teszel a pazarlás ellen? Vagy a fenntarthatóbb környezetért? Mi történik azzal az étellel, amit senki sem eszik meg?

Fermentáljunk, de hogyan?

Mi is az a fermentálás? Tulajdonképpen egy ősrégi módszer az élelmiszerek tartósítására, mesterséges tartósítószerek nélkül. A fermentált élelmiszerek jótékony hatásúak a szervezetre! Ha szeretné a tartósításnak ezt a módját kipróbálni, akkor érdemes elolvasnia cikkünket.

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!

Hogyan lehet ledolgozni a combon lerakódott zsírt?

Keskenyebb derék, keskenyebb csípő vagy feszesebb fenék. A legtöbb nő karcsúbb combról álmodik, hiszen az még miniszoknyában vagy rövidnadrágban is önbizalommal tölti el őket. És ezt túlzásba vitt diétával vagy egy-egy combgyakorlat több tíz vagy több száz ismétlésével próbálják elérni.

Miért fontos a hasnyálmirigy?

A hasnyálmirigy állapota nagy mértékben befolyásolja egészségünket, így fontos, hogy a bevitt élelmiszerekkel is támogassuk működését.

Új szuperélelmiszer: az algák

Ma már egyre szélesebb körben ismert a tény, hogy az emberiség élelemmel való ellátása többé nem fenntartható. A bolygónak így is sok millió lakóját sújtja már az éhezés, ezért a kutatók egyik célkitűzése, hogy egy fenntarthatóbb módot találjanak az élelmiszertermelésre, és a legújabb eredmények szerint az algák ebben nagy segítségünkre lehetnek.

Veszélyes adalékanyagok

Vásárlásunkkor érdemes odafigyelni, hogy az adott élelmiszer milyen összetevőket tartalmaz, mert bizony sok olyan van, ami sajnos káros. Mik azok, amikre figyeljünk?

Mit kell tudni az adenovírus fertőzésről

Az adenovírusok elsősorban légúti megbetegedésért felelős vírusok. Mind a felső légutakat (megfázás (nátha), krupp), mind az alsó légutakat (bronchitis (hörgőgyulladás), bronchiolitis, tüdőgyulladás) érintheti az általuk okozott fertőzés. A légutak fertőzése mellett gyakori oka a szem kötőhártya-gyulladásának, illetve emésztőrendszeri betegségeknek is.

Minden, amit a vírusokról tudni érdemes

Ősszel egyre gyakoribbak a vírusos megbetegedések, amivel szinte mindannyian küzdünk. Megmutatjuk, hogyan lehet védekezni ellenük és mit tehetünk, ha már megbetegedtünk.

Nem minden zsír egészségtelen, sőt!

A zsíros étel hallatán valószínűleg valami olajban tocsogós, egészségtelen és hizlaló étel lebeg a szemünk előtt, bár kétségtelen, hogy aki jártasabb az egészséges életmódban, ők jól tudják, hogy nem feltétlen kell a zsíros ételnél erre gondolni, hiszen nem minden étel egészségtelen, ami zsíros.

Mi az a kajakóma?

Egy kiadós, esetleg többfogásos ebéd után érezzük olykor, hogy a kajakómaként emlegetett állapotba kerülünk. Vajon mi okozza ezt az érzést, mi az evés utáni álmosság oka, jelenthet-e bajt? Erre keressük a választ.

Étvágyjavító ételek

Nemcsak étvágycsökkentő ételekről, fogyókúrákról, diétákról kell szólni, hanem arról a jelenségről is, amikor valakinek nincs étvágya, mert ez legalább akkora probléma. A huzamosabb ideig fennálló étvágytalanság jelezhet sajnos betegséget, ezért érdemes kivizsgáltatni, most azonban olyan ételeket vonultatunk fel, melyek kicsit növelik az étvágyat.

Van-e rovarirtó szer az ételeinkben?

A peszticidek, azaz a rovarirtó szerek a mezőgazdászok használatában állnak. Ezeket alkalmazzák, hogy a gabona, illetve más élelmiszerek terméshozama a lehető legmagasabb legyen.

Tippek az egészséges étkezéshez a mostani drágulás mellett

Mindannyian tapasztaljuk nap, mint nap az árak folyamatos drágulását, ám emellett is lehet törekedni a tudatos bevásárlásra, hogy étrendünk egészséges keretek között maradhasson. Nehéz beszerezni a zöldséget, gyümölcsöt, mert néha a pénztárcánk nem teszi lehetővé ezek megvásárlását, ám segít néhány tipp a tudatos életmódhoz.

Allergiavizsgálat: melyik teszt mit mutat?

Sajnos egyre nagyobb probléma, egyre többeket érint, egyre több mindenre terjed ki. Nem szabad félvállról venni. Hogyan zajlik egy allergiavizsgálat, miként készüljünk rá és mi derül ki belőle? Nézzük meg kicsit közelebbről!

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?

Valóban léteznek negatív kalóriás ételek?

Aki fogyni szeretne és épp a heti étrendjét állítja össze, annak ez nagyon is kardinális kérdés, hiszen fontos, hogy ismerje azokat az ételeket, amiket a közhiedelem negatív kalóriás ételeknek hív. Valójában ez mit is jelent?

Ételek, melyek több cukrot tartalmaznak, mint gondolnád

Abban mindenki egyetért, hogy túl sok cukrot fogyasztani nagyon egészségtelen, mert növeli például a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és a rák kockázatát, de a szívbetegségeket is említhetném. Sokan próbálják megtalálni a számukra megfelelőbb diétát, törekednek a cukorfogyasztás csökkentésére, ám ez nem is olyan könnyű, ha nem tudjuk, mely ételek mennyi cukrot tartalmaznak.

Mi az a kalóriakalkulátor és hogyan kell használni?

A fogyókúrázók, életmódváltók számára egy segítséget jelenthet a kalóriakalkulátor és a különféle kalóriatáblázatok. Elsőre ezek használata szokatlan, azonban alkalmazásukkal megtudhatjuk, hogy naponta mennyi kalóriára van szükségünk ahhoz, megtartsuk a súlyunkat, hízzunk, vagy fogyjunk pár kilót. Használata egyszerű, mindössze pár adat szükséges hozzá.

Probiotikus ételek – itt a toplista!

A probiotikumok nélkülözhetetlenek az emésztő- és az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezért érdemes őket nemcsak olykor-olykor tablettás vagy ampullás kúrával pótolni, de a mindennapi étkezésünkbe is beépíteni egyes termékeket. Ezzel sokat tehetünk egészségünk hosszútávú fenntartása érdekében

Környezettudatos vásárlás

Ha a fenntarthatóság jegyében szeretnénk élni és vásárolni, minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyva magunk után, akkor a bevásárlások során próbáljunk betartani néhány szabályt, mellyel hozzájárulunk a környezettudatos vásárláshoz.

Miért nem emlékszünk az álmainkra?

A jobbik eset, ha a napjainkból 6-7-8 órát (kinek mennyi az ideális) alvással tölthetünk. Normál esetben az életünk körülbelül egyharmadát töltjük alvással. Gyakran álmodunk is, még ha nem is mindig emlékszünk rá. Vajon miért van az, hogy nem emlékszünk az álmainkra?

Koleszteringyilkos élelmiszertípusok

Van néhány olyan élelmiszer, ami nem csupán az egészséges étrend része, de segít a koleszterincsökkentésben is. A koleszterincsökkentéshez szükséges egy olyan követhető táplálkozási rendszer, ami tekintetbe veszi az életformát, az esetleges érzékenységeket, a célokat és még élvezetes is.

Mindig van a hűtőben, kívül-belül szépít és emellett nagyon sokoldalú! Mi ez?

Nemcsak a kelt tészták elkészítéséhez nélkülözhetetlen, de a fogyasztása az egészségünkre is nagyon jó hatással van, ugyanis meglepően sok benne a vitamin, az ásványi anyag és számos fontos aminosav is található benne, B-vitamin tartalmánál fogva a vegetáriánusok egyik legfontosabb étrend-kiegészítője. Kitalálták milyen élelmiszerről lesz szó

Az egészséges táplálkozás fontos alappillérei

Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással ellentétes - tanácsot, szabályt találhatunk. Ezért segítségképpen egy tizenkét pontos listát állítottunk össze.

Mi az és mire jó a szimbiotikum?

A probiotikumokat és prebiotikumokat egyaránt tartalmazó szimbiotikum tökéletes megoldás a bélflóraproblémákra. A reklámokból jók ismert kifejezés a probiotikum, azonban arról keveset hallunk, hogy ezeknek a jótékony bélbaktériumoknak táplálékra, azaz prebiotikumokra is szükségük van, a kettőt pedig legjobban a szimbiotikum ötvözi.

Mit jelent a liofilizálás?

A liofilizálás, vagy más néven fagyasztva szárítás az egyik legkíméletesebb tartósítási módszer, melynek során a teljes víztartalmat eltávolítják, így a gyümölcs minden értékes összetevője, tápanyaga teljes egészében megmarad.

Csokimérgezés kedvenceinknél

Egy tanulmány szerint a karácsonyi ünnepek alatt négyszer gyakoribb a családban élő kutyáknál a csokoládémérgezés, mint máskor. A kutyák ugyan szeretik a csokoládét, azonban hiába néznek könyörgő bociszemekkel a gazdira, a csoki kis mennyiségben is megbetegítheti őket, figyelmeztetnek a szakemberek.

Nagyanyáink még tudták, hogy mi az a zero waste

A világ egyik részén elképesztő mérteket ölt az élelmiszerpazarlás, míg a másik felén éheznek. Az ökológiai lábnyom jelentős részéért felelős az élelmiszertermelés és -kereskedelem. Sokat és sokszor elismételt mondatok, amit számos beszédes adat támaszt alá. Ha csak hazai viszonylatban nézzük, a 2019-es NÉBIH felmérés szerint egy átlag magyar lakos évente 65 kg élelmiszerhulladékot termel, aminek majdnem a fele indokolatlanul megy a szemétbe. Ez a mennyiség Ázsiában például „csak” 8 kg. Ahogy a tartós eredményt ígérő fogyókúrákat, úgy az élelmiszerpazarlás megállítását is apró, praktikus lépésekkel kell elkezdeni, amelyek aztán az életünk részévé válnak – tanácsolja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Kinyitott a Mikulásgyár!

Tizenhetedik alkalommal nyitja meg kapuit a Mikulásgyár, Európa legnagyobb karitatív fesztiválja. Hogy lehet eljuttatni az adományokat, miket gyűjtenek és hogy lehet valaki önkéntes, erről szól mai cikkünk.

Aktuális autónk téliesítése!

Az autósok egy része nem veszi komolyan a tél beköszöntével járó autókarbantartási teendőket, s nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő téliesítésre, melynek bizony fájdalmas következményei lehetnek, hiszen akár a jármű meghibásodását is okozhatja.

Fontos dolgok, amiket tudnod kell a quinoáról

Napjaink egyik kedvenc gabonaféléje, a quinoa, amellett, hogy nagyon jóízű, tápláló, gluténmentes, nagyon könnyen emészthető, vitaminokban és aminosavakban is igen gazdag. Egyszóval: igazi szuperélelmiszer. Nézzük mi mindenre jó, és hogyan tudjuk felhasználni!

A zsírban oldódó vitaminok szerepe

Ezek a típusú vitaminok a bélben szívódnak fel, méghozzá a zsírokkal együtt, így érthető módon azzal lehet fokozni hasznosulásokat, ha az ezeket tartalmazó ételekkel együtt zsírt is viszünk be a szervezetünkbe. Ebből következően a zsírszegény étkezés, illetve a zsíremésztésben fennálló zavar hatására kevesebb A-, D-, E- és K-vitamint tud szervezetünk feldolgozni.

A legnagyobb egészségügyi probléma a gyerekkori obezitás

Borzasztó irányba haladunk. Tanárként, szülőként, vagy egyszerűen csak a világban nyitott szemmel járó megfigyelőként azt tudom mondani, hogy aggasztó, amit látunk. A felnőttkori elhízásnál már csak egy borzasztóbb: a gyerekkori.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

Mi az a cöliákia?

A lisztérzékenységet hívjuk más néven cöliákiának, ez egy olyan állapot, amikor a glutént tartalmazó gabonafélék családjából való növények, pl.: a búza, árpa, rozs, kárt okoznak a vékonybélben. A gluténérzékenységet hívjuk cölikáliának.

Tejérzékenység – laktózérzékenység. Mi a különbség?

A laktózérzékenység és a tejallergia nem ugyanaz. Teljesen más mind a tüneteikben, mind a diétában. Mi a különbség és milyen étrend betartása szükséges a különböző érzékenységek esetében?

Van olyan, hogy rákellenes étrend?

Vajon létezik rákellenes étrend? A választ nem ismert sajnos, s talán olyan étrendről, ami a rákot gyógyítaná, nem tudni, de a megelőzésben fontos szerep jut a táplálkozásnak.

Miért olyan fontos a B vitamin és milyen tünetek jelzik a hiányát

Minden vitamin nagyon fontos a szervezetünknek, de a B vitamin bevitel különösen ajánlott az immunrendszer támogatása érdekében. A legjobb megoldás élelmiszerek formájában bevinni.

Rozéborok egészségre gyakorolt hatásai

A rozéborok népszerűsége annak ellenére növekszik töretlenül, hogy sok borkedvelő úgy tartja, kedvenc itala vagy vörös, vagy fehér lehet, köztes állapot nincs. De vannak-e olyan pozitív hatásaik az egészségünkre, mint amit a vörösborok esetén ismerünk?

Legjobb bőrfeszesítők a konyhából

A bőr megereszkedésének és a mélyedések kialakulásának több oka lehet, ezek közül valamelyik teljesen természetes és megváltoztathatatlan, azonban egyes folyamatok késleltethetőek az életmódbeli, illetve a bőrápolási szokások módosításával.

Így maradnak tovább frissek az élelmiszereink

A mostani vírushelyzetben még fontosabb az elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztás, azonban nem mindegy, hogyan tároljuk őket. Egyszerű praktikákról van szó, mégis tovább frissek maradnak az élelmiszerek és nem mennek kárba.

Energetizáló tippek

Egy reggeli ébresztő kávé, egy ebéd utáni eszpresszó, vagy egy délutáni cappuccino egy jó beszélgetés mellé, sokak számára elképzelhetetlenek a mindennapok kávé nélkül. Akár élénkítő hatása miatt fogyasztjuk, akár az íze kedvéért, mint az életben a legtöbb jó dologgal, a kávéfogyasztással is érdemes mértékletesnek lennünk.

Mit egyél januárban?

Tény, hogy a zord, téli hónapokban nem jutunk annyi változatos, egészséges élelmiszerhez, idényzöldséghez, gyümölcshöz, mint más évszakokban, azonban a januári étkezést is fel lehet dobni ízekkel, arról nem is beszélve, hogy a sok újévi fogadalom, lefogyok, leteszem a cigit, sportolni kezdek satöbbi szinte kívánja, hogy – legalább az év legelején – elkezdjünk tudatosabban élni, enni.

Nem csak a csirkecsont árthat, avagy tilos ételek kutyáknak

Aki nem ért hozzá, könnyen árthat házi kedvencének, van ugyanis néhány étel, amely egyáltalán nem ajánlott a kutyáknak, mert sajnos nem tudják megemészteni, vagy számukra káros anyagokat tartalmaz, esetleg fulladást, hasmenést okozhatnak. Melyek a tiltólistás élelmiszerek a kutyusoknak?

Energetizáló finomságok

Ha valami miatt sürgősen egy kis plusz energiára van szükségünk, akkor érdemes megfontolni, hogy mit eszünk. Nem elég, ha csupán plusz kalóriát viszünk be a szervezetbe, fontos, hogy vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazzon az ilyenkor megevett étel.

A legtovább elálló élelmiszerek

Bosszantó érzés, mikor elfelejtünk megenni valami a hűtőből, vagy a spájzból és mire észbe kapunk, már lejárt pár napja a szavatossága, azonban jó hír, hogy vannak olyan élelmiszereink, amiből nyugodtan betárazhatunk, mert nagyon sokáig elállnak.

Étvágyfokozó ételek

Sok mindentől lehetünk éhesek, és még több dologtól érezhetjük az éhséget. Ti is éreztétek már éhesnek magatokat mondjuk félórával egy kiadós vacsora után?

Maradéktalanul

Magyarországon közel 2 millió tonna ételt dobunk szemétbe évente, otthonainkban ennyi végzi a kukában. Hatalmas pazarlás ez, mely ellen civil szervezetek is tiltakoznak.

Koleszterin gyermekkorban

Magyarországon köztudottan szinte minden második felnőttnek magas a koleszterinszintje, ami szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet, azonban az megdöbbentő adat, hogy már az 1-3 éves magyar gyermekek fele is több koleszterint fogyaszt az ajánlottnál.

A rostok elengedhetetlen fontossága

Noha a növényi rostot az emberi szervezet nem tudja megemészteni, nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Ha nem fogyasztunk belőle eleget, az élelmi rost hiánya számos egészségügyi problémát okozhat.

A kávé egészségre gyakorolt hatásai

A kávéfogyasztás és a koffein hatásainak tudományos megítélése jó példa arra, hogyan változhat a megszerzett tudás bővülésével, egy-egy jelentős biológiai hatásokkal rendelkező élelmiszerről alkotott véleményünk. Néhány évtizede a kávéivást még a keringési betegségek kockázati tényezőjének gondoltuk, majd sorra jelentek meg a benne lévő anyagok pozitív hatásait ismertető tanulmányok.

Természetes probiotikumok

A probiotikumot tartalmazó étrend-kiegészítők pozitív hatásáról bizonyára már hallottál: ezek a többnyire kapszula és tabletta formájában kapható termékek elősegítik az emésztőrendszer egyensúlyának megőrzését vagy helyreállítását, hozzájárulva ezzel az olyan kellemetlen panaszok megszüntetéséhez, mint a haspuffadás, a székrekedés vagy a hasmenés.

Tények és tévhitek a várandósság alatt

A kismamáknak nem egyszerű kiigazodni a tiltott dolgok, terhesség alatti veszélyforrások és ártalmasnak hirdetett dolgok között. Az biztos, hogy áldott állapotban sok mindenre kell figyelnie a kismamának. Vannak valós veszélyek, és vannak tévhitek, ezek között szeretnénk segíteni eligazodni.

Cukorfüggőség árulkodó jelei

Az orvosok és a táplálkozási szakértők jó ideje sulykolják már az emberekbe, hogy mennyire fontos lenne csökkenteni a mindennapi cukorfogyasztást. A cukorfüggők többségének azonban addig nem tűnik fel, hogy baj van, amíg észre nem veszi magán egészségtelen étrendje hátulütőit.



Fakó arcbőr, sápadt arcszín, napfényszegény környezet

A saját bőrünkön egy idő után látjuk az otthoni lét következményeit, s most nem arra gondolok, hogy „mindmeghalunk”, mert zárva a szépségszalon, meg nincs körmös, csupán arra gondolok, hogy a friss levegő, a napfény, a D vitamin hiánya bizony meglátszik az arcbőrön. Két hét után fura a tükörkép.

Keltsük új életre a hűtőben árválkodó maradékot

Tudnánk sorolni, egy jobb hétvégi menü, vagy ha már itt tartunk, pár nap bezártság után, - főleg ha ezalatt az idő alatt sokat süt-főz valaki -, mennyi maradék étel halmozódik fel a hűtőben, spájzban, aminek sokkal jobb sorsa is lehet, mint szemétbe dobni. Ezt megelőzendő: kezdjünk valamit a maradékokkal!

Élelmi rostok szerepe az egészség megőrzésében

A diétás rostok fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Az étrendi rostok fokozott bevitele szignifikánsan csökkenti a szívkoszorúér-betegség, a stroke, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás és bizonyos gyomor-bélrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A csokoládé negatív hatásai

A csokoládé karbonlábnyomát és az édesség más környezeti hatásait vizsgálták a Manchesteri Egyetem kutatói, felmérve az összetevők, a gyártási folyamat, a csomagolás, a szállítás és a keletkező hulladék környezeti hatásait.

Most ez komoly?

Ne legyen cukros, zsírban úszó, vagy csupa fehérlisztes, nos ez a fő irány. A többi már csak adalék. Abszolút nem csoda, ha az ember megkeveredik a sok jótanácsban és a sok irányzatban.

Torkosság vagy függőség?

Mindenkinek van kedvenc étele, amit szívesen fogyaszt, és van olyan, amelynek abbahagyása már komoly erőfeszítést igényel, mert szinte függünk tőle.

Lejárt, mit gondolsz, megegyük?

Amikor vásárolunk, nyilván megnézzük a termékek lejárati dátumát, különösen a tejtermékek, felvágottak, húsok esetében kell erre odafigyelni, hiszen rövidebb szavatossággal bírnak, mint a száraz élelmiszerek. Vajon elfogyaszthatóak röviddel a lejáratuk után?

Vigyázzunk az E-számokkal!

Mennyire ismerjük az élelmiszer adalékok listáját? Megnézzük az összetevőket, amikor vásárolunk?

Sajt egészségre gyakorolt jótékony hatásai

Egy közelmúltban végzett kutatás azonban megállapította, hogy a rendszeres sajtfogyasztás olyan komoly betegségek megelőzésében is segíthet, mint a stroke, vagy a szívinfarktus.

Korlátlan szavatosság?

Az élelmiszerek többségénél figyelni kell a romlandóságot, azonban jónéhány élelmiszer esetében a korlátlan szavatosságról beszélhetünk. Melyek azok az élelmiszerek, amelyek - helyes tárolással - korlátlan ideig fogyaszthatóak?

Fájdalommentes edzés

Aki rendszeresen sportol, becsülettel edz, bizony szembesülhet gyakran a „problémával”, vagy inkább jelenséggel, hogy edzés után 1-2 nappal izomláz keletkezi, fáj itt-ott, nehézkes a lépcsőzés, ropognak az ízületek. Hogyan kerülhetőek el az edzés alatti - utáni sérülések, fájdalmak?

Sokoldalú sütőtök

A sütőtök rendkívül jótékony hatású élelmiszer és - nevével ellentétben - nemcsak sütve jó!

A zabpehely diétára gyakorolt hatásai

A legmegfelelőbb és legértékesebbnek tekinthető, a sok vitamin és ásványi anyag összetétele, magas tápértéke miatt. Ebben a cikkben az egészséges zabkása szerelmeseinek alapvető kérdéseire fogunk választ adni, amelyek közül az egyik legfontosabb: valóban segít-e megszabadulni túlsúly? És ha igen, hogyan?

Még eltart egy darabig…

„Tulajdonképpen a parlagfűszezonban nagyon szeretnék még egy kezet növeszteni, amivel folyamatosan tudom az orrom vagy a szemem törölgetni.”

Ételek, melyek öregítenek

Ha az egészséges életmód jegyében élünk (de akkor is, ha még nem) tudnunk kell róla, hogy léteznek alattomos kis ételek, amelyek öregítenek bennünket. Melyek ezek és hogy kerülhetjük el őket?

Cukor hatásai az agyra és a szervezetre

A cukor nagyban hozzájárul ahhoz, hogy túledd magadat, ami részben az agyban kifejtett hatásának köszönhető. Amikor cukrot eszel, stimulálja az agy jutalomközpontját, így nagy mennyiségű boldogsághormon, dopamin szabadul fel.

Utazós diéta

Nyáron, amikor sokan nyaralni mennek, különösen jogos a kérdés, hogy vajon utazás alatt hogyan lehet megoldani a diétát.

Még az édes is sós

A sótlan ételeket ízetlennek tartjuk, sokunk kezében pedig már az első falat előtt ott a sószóró – derült ki a Kométa Mindennapok felmérésből. Így nem csoda, hogy a magyar nők kétszer, a férfiak pedig háromszor többet fogyasztanak az ajánlott napi 5 grammnál. Az élelmiszercímke segíthet a tájékozódásban, viszont például a címke nélküli pékáruk sótartalma rejtetten marad. Az édes élelmiszerekről pedig senki nem gondolja, hogy esetenként milyen sok sót tartalmaznak.

Glutén hatása a pajzsmirigyre

Tudósok úgy gondolják, hogy amikor egy lisztérzékeny elfogyasztja a gluténnak nevezett búzafehérjét, amely ma már sok feldolgozott élelmiszerben megtalálható, az illető bélrendszere nem tudja azt rendesen feldolgozni.

Szörpök a kertből

Kertünk egy természet adta csoda: friss, éltető és ízletes, egészséges élelmiszerek tárháza. Akinek kertje lehet, érezze magát igazán szerencsésnek. Azonban kertünk terményeiből nemcsak lekvárok készülhetnek, hanem rendkívül finom és változatos szörpök is.

Ételallergia

A különböző allergiákkal, érzékenységekkel és intoleranciákkal napjaink orvostudománya rengeteget foglalkozik. Szerencsére az élelmiszeripar is afelé tart, hogy minél nagyobb fokú szolidaritást mutasson az allergiában szenvedők felé. És a gyógyszeripar is több lehetőséggel áll elő számukra.

Ne dobd ki a banánhéjat!

Sok olyan élelmiszerünk van a háztartásban, melyet nem csak fogyasztásra használhatunk, íme egy újabb újrafelhasználható csodaszer, amit nem érdemes kidobni: banánhéj!

Gluténérzékenység: divat vagy betegség?

apjaink egyre égetőbb kérdését adják a különböző ételintoleranciák, s míg a mai napra a cukorbetegek már nagyjából minden boltban tudnak maguknak vásárolni, a gluténérzékenyeknek még mindig nehéz dolguk van. Olykor az is problémát jelent, hogy ők maguk elfogadják ezt a betegséget, de ha azon túl is esnek, a környezetükkel megértetni a helyzetet még mindig nehéz.

Így tarts rendet a konyhádban!

A konyha a lakás egyik legfontosabb és legforgalmasabb pontja, melyben hamar úrrá lehet a rendetlenség és a káosz, azonban néhány apró praktikával könnyen rendszerezhetjük a dolgainkat. S hogy, hogy kerül a csavarhúzó a konyhába? Nos, ez is kiderül.

A csoki is belefér a diétába? Még szép.

Nem gondolom, hogy egy sikeres életmódváltás arról szól, hogy én holnaptól mától nem eszünk csokit. Nincs a csokival semmi baj, ugyanis a legújabb kutatások szerint csokoládé is beépíthető egy sikeres diétába.

Lennél vegán?

Mi a különbség a vegán és vegetáriánus étrend között? Kipróbálnád a vegán életmódot, vagy túl szélsőségesnek találod? A növényi alapú étrendnek kétségtelenül számos előnye is van, érdemes tenni egy próbát és megfigyelni mi történik, azonban a megfelelő körültekintés és a tudatos tápanyag összeállítás ennél az irányzatnál is nagyon fontos.

Segíthetsz rajtuk!

A szegénységben élő családokon, gyerekeken idén is segíthetünk, ha tartós élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodási szereket, valamint jó állapotú könyveket és játékokat, édességeket vagy ruhákat ajándékozunk. Csatlakozzunk a gyűjtőakciókhoz idén is!

Diéta pasival

Bizonyos kor felett a férfiaknak is lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy jó formában maradjanak, ne hízzanak el. Edzésre és diétára van szükségük, ez persze kényelmetlen nekik, hiszen nem sok kedvük van életmódváltáshoz, szigorú étrendhez. Hogyan segíthetünk nekik?

Minőségét megőrzi…

Nemcsak élelmiszereink rendelkeznek szavatossági idővel, hanem egyéb használati és berendezési tárgyaink is „lejárnak”, elhasználódnak egyszer. Hogy mely hétköznapi dolgainkat mikor érdemes lecserélni, ennek néztünk utána most.

Életmódváltás a férjek szemszögéből

Elhatároztad, belekezdtél, diétás étrendet alakítottál ki, lecserélted az élelmiszereket, talán sportolni is elmentél, s máris itt a nagy buktatód: a környezeted. Mi fog most történni és mit tegyél? Elmondjuk

…és nem lesz unalmas a cukkini!

A cukkini rendkívül népszerű zöldségünk, kalóriatartalma elenyésző, szénhidrát benne alig, zsír szinte nulla, diétázóknak valóságos főnyeremény. Miért ne használnánk, akár édes, akár sós ételekhez?

E-számok. Mi micsoda és mennyit eszünk belőlük?

Vannak, akik elszörnyedve pásztázzák végig a termékeken lévő adalék-listát. Mások rá se hederítenek. Jelenleg több mint háromszáz adalékanyagot használnak az élelmiszeriparban. Vajon mennyit fogyasztunk ezekből?

Életmódváltás buktatókkal - semmi baj, megyünk tovább

Akinek nem ismeretlen fogalom a diéta, életmódváltás, akinek voltak már kitűzött célok az életében, aki elindult már valaha is az önmegvalósítás útján, az pontosan tudja, hogy ez a göröngyös út tele van buktatókkal, és bizony meg is botlunk időnként. Azt gondolod, ezért lelkiismeret furdalást kell érezned? Elmondom neked, hogy egyáltalán nem!

A GMO-ról dióhéjban

Ki ne hallott volna már a GMO-ról, főleg annak „káros” hatásairól. De vajon ebből mi igaz és mi nem?

„Csak még egy kanállal…”

Sajnos nagyon sok kisgyermekes családban felmerül az evés problémája. Nem eszik jól a gyerek, vagy nem akkor és nem azt, amit, és amikor kéne, vagy a korábbi kedvelt ételeit egyik napról a másikra már csak turkálja a tányérban. A kényszerítéssel azonban a gyermeknek védekező mechanizmusa alakul ki, az étkezés ellen. De, akkor mi a teendő?

Testi-lelki harmónia

Mikor egészségről, vagy betegségekről beszélgetünk, gyakran a kézzel fogható dolgokban keressük a megoldást. Az egészséges reformételekben és gyógyszerekben, s megfeledkezünk sokszor arról, hogy testi állapotunk mellett, lelkileg milyen módon tehetünk saját életünkért. A testi-lelki harmónia szorosan összefügg, és nem működhet egyik sem a másik nélkül.

Bőrszépítő ételek

Az örök fiatalságot ígérő, borsos árú fiatalító krémek helyett nem ártana olyan ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, amik támogatják külsőnk felé irányuló fáradhatatlan törekvéseinket. Életmódunk nemcsak formánkra és immunrendszerünkre hat, hanem bőrünk állapotát is nagymértékben befolyásolja. Fogyasszunk bőrszépítő ételeket!

Nem a Te hibád!

A túlsúlyos emberek nagy része önhibáján kívül nem tud fogyni. Azt látom, hogy egyszerűen a mai világban egy bevásárlás bármelyik boltban valóságos aknamező. Manipulálnak bennünket az élelmiszer-összetevőkkel, melyek gyakran evésre késztetnek és még nagyobb étvágyat gerjesztenek.

Diéták útvesztőjében

Aki mostanában készül étrendje megreformálására, - ugyan sokkal több diétás termék, készétel, liszt és élelmiszer áll rendelkezésre, mint évekkel ezelőtt - bizony ember legyen a talpán, ha kiigazodik a számtalan diéta és javasolt irányzat, mindenmentes étrend között. Írásunkban ezúttal ezeket foglaltuk össze.

Édesítőszerek babakorban?

Nyírfacukor, xillit, stevia, eritrit, barna cukor, cukor, méz, vagy nádcukor? A kínálat óriási, s ma már teljesen el lehet veszni az édesítőszerek útvesztőjében, de mit adhatunk a babának?

Tiszta konyha - rendes ház

A konyha otthonunk legérzékenyebb része, tisztán tartása rendkívül fontos feladat. Néhány apró és egyszerű praktikával könnyen rendezett és átlátható, tiszta konyhánk lehet.

Mit jelent az, hogy egy termék ”bio”/”organikus”?

Sokan hiszik, hogy a„bio” minősítés az egészséges termékek védjegye. Bár van némi igazság ebben, azért ez így ebben a formában nem állja meg a helyét. Lássuk, pontosan mit takarnak ezek a megjelölések!

Büféreform, avagy viszlát lekváros táska!

A legfrissebb kimutatások szerint minden ötödik kisfiú és negyedik kislány túlsúllyal küzd. Egy új szabályozás szerint az iskolai büféknek folyamatosan át kell állniuk arra, hogy egészséges ételeket áruljanak. A jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, a túlcukrozott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott termékek nem árusíthatóak.

Hogyan vásároljuk és tároljuk az élelmiszereinket?

A minőségi élelmiszerek kiválasztása a vásárlásnál kezdődik, de oda kell figyelni a megvásárolt termékek megfelelő tárolásra, a hűtő tisztán tartására. Az alapvető élelmiszer-biztonsági szabályok betartásával elkerülhetőek az élelmiszerek okozta megbetegedések.

Borsika Udvar: antik és valódi ennivaló egy helyen

Fogadjunk, hogy még nem ittál kávét vagy szörpöt hasonló környezetben! Ha Csongrád megyében élsz, vagy errefelé látogatsz, semmiképp se hagyd ki, hogy megnézed a Borsika Udvart, ahol egészséges és hiteles forrásból származó házi ételeket, valamint vidéki stílusú dolgokat vásárolhatsz. A hangulat varázslatos és egyedi...

Ipari termék, nem pedig élelmiszer?

Nagyon messze távolodtunk attól a világtól, hogy ismeretségi forráson keresztül szerezzük be az ennivalónkat, vagy mi magunk állítjuk elő az élelmiszert. A vidéki életforma követői csökkentek, ezzel együtt pedig terjed a nagy hasznot hozó élelmiszeripar. Kérdés az, hogy mit eszünk valójában?

Házi sajtok reneszánsza

Újra elterjedni látszanak a kézműves, házi készítésű élelmiszerek. Azok után nem is csoda, hogy egyre nagyobb a szakadék a bolti és a saját készítésű termékek között. Most már ott tartunk, hogy néha a nagy áruházláncok is helyet adnak az őstermelőknek, készítőknek. Miért térünk vissza a hagyományoshoz?

Miért érdemes termelői piacra járni?

Ha nincs tapasztalatunk, azt hihetjük, hogy a termelői piacon való vásárlás luxuscikknek számít. Kérem szépen, ez óriási tévedés! Nevezzük inkább tudatos vásárlásnak. Rengeteg előnye van, és az egészséges életmód szerves részét képezi. Tudd meg, miért érdemes ilyen helyen teletölteni a hűtőt - nem csak zöldségekkel!

Műételek tömkelege a boltokban

Noha úton-útfélen biztatnak minket az egészséges táplálkozásra, egyáltalán nincs könnyű dolgunk. Ha egészségtudatos emberként betérünk egy élelmiszerboltba, igencsak kevés olyan étel akad, amit nyugodt szívvel tudunk a kosarunkba tenni.

Tudod, hogy mit eszel? - az emulgeálószerről

Az ipari körülmények között előállított ételekben sok olyan mesterséges adalékanyag található, amelyről azt sem tudjuk, micsoda. Induló cikksorozatunkban ennek próbálunk utánajárni. Első körben az emulgeálószerről szólunk: vajon mi az, és van-e káros hatása?

Ön nem lisztérzékeny?

A lisztérzékenységet nem minden esetben könnyű felfedezni, pedig ha ez késik, annak súlyos egészségügyi következményei lehetnek.

A takarékosság öröm

A pazarlás olyan, mint a testsúly: mindig megfogadjuk, hogy odafigyelünk rá, hosszú távon valahogy mégsem sikerül fenntartani az életmódunkban eltervezett pozitív változtatást.

Vegán életmód – egészség, vagy új üzleti lehetőség?

A legújabb táplálkozási irányzat a vegán életmód. Noha az eredete régre nyúlik vissza, nálunk csak újabban kezdett el elterjedni. Vajon tényleg egészséges? És hogyan próbálnak hasznot húzni belőle?

Élmény a piacon vásárolni

Miért jobb a piacon vásárolni? Mert helyi termelőktől jóval egészségesebb ételekhez juthatunk hozzá, és kis ügyességgel olcsóbban is kaphatjuk a sok finomságot.

Nem minden feldolgozott élelmiszer rossz

A feldolgozott élelmiszerek mostanában káromkodás kategóriába tartoznak, pedig a jó minőségű termékekkel igazán nincs semmi gond. A félkész és kész árukkal már annál inkább.

Végre! – Eltűntek az egészségtelen édességek a LIDL pénztáraiból

A LIDL áruház lánc megreformálta a kasszáit. Idáig rágók, csokoládék, gumicukrok tömkelege nézett velünk szembe mindkét oldalról, amíg az általunk vásárolt termékek meneteltek a pénztáros felé. Így bárki könnyebben elcsábult az egészségtelen édességekre, nem is beszélve a gyerekekről… De ennek most vége.

Hat a gondolkodásmódunkra az étel, amit eszünk

Bizonyított tény, hogy befolyásolja a gondolkodásunkat, a hangulatunkat, a lelkiállapotunkat az elfogyasztott étel. Tehát már csak ezért sem mindegy, milyen étkeket veszünk magunkhoz. Mindez túlmutat azon, hogy a csokoládé boldogságot okoz…

Nem minden egészséges, ami annak látszik – ne hagyja magát becsapni!

Rengeteg olyan termék sorakozik az élelmiszerüzletek polcain, ami egészségesnek, vagy diétásnak látszik, de sajnálatos módon ezek jó része csupán egy marketingfogás, és az étel csak részben tartalmaz egészséges összetevőket. Cikkünkben felsorolunk néhány figyelemfelhívó példát, hogy Ön is tisztábban lásson!

Élő, vagy „halott” élelmiszereket eszünk? Nem mindegy!

Antal Vali híres életmód-tanácsadó tanulságos előadásán ismertette: nem mindegy, hogy az élelmiszer, amit fogyasztunk, élő, vagy halott-e. Pontosabban, természetes, vagy mesterséges. A kérdés nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. A két csoportot összehasonlító kutatás megdöbbentő eredményekkel zárult.

Kerámiakés, a higiénikus és hasznos konyhai eszköz

Szeletelés életlen késsel a konyhában, amikor egyébként is egy robot a főzés… Ráadásul nem lehet normálisan elmosogatni, rozsdásodik és még a nagypapa előző évszázadi bicskája is jobban vág nála? Ezekre megoldás lehet a kerámiakés, még ha nem is olcsó.

Mértékkel fogyasszon extrudált élelmiszereket!

Az extrudálás egy olyan ipari eljárás, amelyet nemcsak az élelmiszeriparban alkalmaznak, hanem a műanyagiparban, és az állateledel-előállítás során is. Rengeteg élelmiszer készül ezzel a módszerrel.

Hogyan számoljuk a bevitt kalóriát?

Múlt heti cikkünkben ismertettük, hogy mikor érdemes a diéta ideje alatt kalóriákat számolgatni. Bemutattuk, hogy mikor előnyös, de azt is, hogy ez a módszer nehezen alkalmazható életmódként, azonban bizonyos időszakokban igenis lehet létjogosultsága.

Lehet egészséges a penész?

Igen, a penész lehet egészséges, ugyanis a nemespenész rengeteg B-vitamint tartalmaz. Érdemes tehát nemespenészes ételeket, italokat fogyasztani, ugyanakkor oda kell figyelni: a penész klasszikus formájában jelentősen egészségkárosító hatású.

Fogyasszunk helyi ételeket!

Egyre nemzetközibbek vagyunk, és ez megmutatkozik ételfogyasztási szokásainkban is. Ami jót jelent, hiszen ez hozzájárul a változatos étrend biztosításához.

Úgy szeretlek, majd’ megeszlek!

Sokan azzal a kritikával illetik a diétázókat, az egészséges életmódot választókat, hogy nem adják meg szervezetüknek, amire vágyik, és éppen ez az, ami nem egészséges. Vajon árthat-e nekünk az az étel, amire annyira áhítozunk, és okozhat-e gondot, ha megvonjuk magunktól? A válasz mindegyik kérdésre: igen!

Táplálkozási viszonyaink

Étkezés, táplálkozás, életmód. A három „legfoglalkoztatottabb” szó manapság. Állandóan találkozunk ezekkel a fogalmakkal, a társadalmi tudatosító kampányok legfőbb témái, de ma már baráti beszélgetésekből sem hiányozhat, ki milyen táplálkozási irányokat vall.