A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
A goji bogyó hatásai
A Goji bogyó, vagy ahogy a népi kultúrában nevezik a „Semfűfemfa”, angolul wolfberry néven ismert növény, alkalmazott funkcionális gyógynövény, mely a kínai gyógyászatból származik. Antioxidáns hatása, magas bioaktív anyag tartalma miatt, szupergyümölcsé.
Klorofill – tudod mennyire hasznos?
A szó nem ismeretlen, hiszen a zöld növények, melyek körbe vesznek minket, tartalmaznak klorofillt, de számos jótékony egészségügyi hatása van ránk nézve.
TSH mellett alacsony hízás
A TSH, a pajzsmirigy (Thyroidea) Stimuláló Hormon, amit az agyalapi mirigy termel. Ez a TSH hormon szabályozza a pajzsmirigy működését, és ezáltal a pajzsmirigy által termelt T3 (trijód tironin) és T4 (tiroxin, tetrajód tironin) pajzsmirigyhormonok termelődését is szabályozza. A T4 pajzsmirigyhormon egy olyan előhormon a szervezetben, ami T3 Trijód Tironin hormonná alakul át.
A maracuja pozitív hatásai
A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.
A francia nők alakjának titka
Sokan úgy tartják, hogy a francia nők alakja páratlan, a divat, a párizsi elegancia, a sikk jellemzik őket. Ahhoz, hogy ezt fenntartsák, jól jön egy kis praktika.
Mikortól válik mániává az egészséges élet?
A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.
Hideg gyógyteák meleg napokra
Nyáron is érdemes gyógyteákat fogyasztani, hiszen jótékony hatással van az immunrendszerünkre. Hogyha a kánikulában nem szeretnénk forró italt inni, kiváló megoldás lehet egy hidegen fogyasztható gyógytea elkészítése. Ezzel kapcsolatban olvashatsz elkészítési tippeket és teafajtákat ebben a cikkben!
Károsak az étrend-kiegészítők?
Ha valaki kicsit komolyabban elkezd sportolni, diétázni, életmódot váltani, felmerül a kérdés: vajon szükség van-e a táplálék-kiegészítőkre?
Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság
A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.
A kígyóuborka meglepő hatásai
A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.
Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!
A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.
A homoktövis fogyasztásának lehetőségei
A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.
Az antioxidánsok hatása a szervezetre
Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.
Te mit tudsz a ginzengről?
Sokszor halljuk a ginzeng nevét, főleg, ha a keleti orvoslásról beszélünk. A ginzeng egy igazi csodanövény, számos jótékony hatással.
Színes ételek és italok, melyektől jobban érzed magad
Azt már sokan kutatták, hogy a színeknek milyen hatalmas jelentősége van az életünkben, de nem csak öltözködésünkben vagy környezetünk élénkítésében fontosak, hanem étkezésünknél is érdemes odafigyelni erre.
Reggeli napindító italok, avagy mi az aranytej
Ha esetleg egy újévi fogadalom, tudatos elhatározás, vagy csak a kíváncsiság miatt úgy döntünk, hogy a reggelt más napindító italokkal is megpróbáljuk lendületbe hozni, akkor a mai cikkünk kapóra jön.
Folyadékfogyasztás télen – avagy teázzunk!
Amíg nyáron sokat hallunk a folyadékpótlásról a kánikula és a magas hőmérséklet miatt, addig a hideg beköszöntével mintha erre egyre kevésbé figyelnénk oda, sőt sokszor megfeledkezünk arról, hogy eleget igyunk, pedig a hideg időjárás is fokozza a folyadékveszteséget.
A bor jótékony hatásai
Évtizedek óta kutatják a bor élettani hatásait, ám mindig találunk újat, érdekeset, megszívlelendőt.
5 érv az olívabogyó rendszeres fogyasztása mellett
Olívabogyó vagy olajbogyó: ú, de jól mutatnak egy pizza tetején, mediterrán éttermek asztalán vagy a főzős blogok, szakácskönyvek ínycsiklandó fotóin, videóiban. A fényes-fekete, zöld, barna vagy éppen vöröses, kisebb vagy nagyobb, gömbölyű vagy hosszúkás olajbogyók szinte kihagyhatatlan összetevői egy villantós vacsorának.
Miért jó a hialuronsav?
Van, aki kapszula formájában szedi, más a folyadékra esküszik, léteznek italporok is, vajon mit tud a hilauronsav, miért keressük és mennyit kell belőle fogyasztanunk?
A füge ezért egészséges
A füge frissen és aszalva is fogyasztható, ízletes gyümölcs, amelyet különleges íze és textúrája miatt sokan kedvelnek. Sokoldalúan felhasználható, ráadásul nagyon egészséges is, így érdemes minél gyakrabban enni.
Melyik fajta méz mire jó?
A méz nagyon sok előnyös tulajdonsággal bír. A magam részéről, bár nyilván tudom, hogy cukor - ha egészségügyileg nem tiltott a fogyasztása pl. allergia, cukorproblémák és egyéb betegségek esetén – számomra nem volt még olyan diéta, amibe ne fért volna bele mértékkel az egészséges méz.
Hibiszkusz – a virág, ami gyógyít
Rengeteg növényt ismerünk, amit teaként fogyasztunk, nem csak az ízük miatt, hanem hatásuk is fontos egészségünk szempontjából. Érdemes megismerkedni a hibiszkusszal.
Okok, amiért megéri mindennap salátát enni
Bár a legtöbben a salátákat a nyulak és kecskék eledeleként azonosítják, rendkívül táplálóak, vitaminok és értékes ásványi anyagokban rendkívül gazdagok. Ezért is érdemes őket rendszeresíteni a táplálkozásunkban. És ezt nem csak én mondom, tudományosan bizonyított, hogy a salátaevésnek rengeteg jótékony hatása van. Ebből gyűjtöttem össze neked most 10-et.
A füge és hozzátartozó részei
Magyarországon mindenki ismeri a fügét, ennél kicsit kevesebben szeretik, viszont még kevesebben tudják, hogy mennyire egészséges, és nem csak a termés, hanem levele is.
Vegyük elő a mézet!
A méz bármely időszakban, évszakban, napszakban valóságos csodaszer, kívül-belül alkalmazhatjuk, tökéletes gyulladásokra, szépen simítja ki a ráncokat és megfázásra is kiváló, utóbbit eddig is tudtuk, de nézzük ősszel mi mindenért érdemes elővenni a polcról.
Boszorkány mogyoró – varázslat a bőrödnek
Megannyi csodanövény vesz minket körül, aki nem foglalkozik vele napi szinten, nem is tudja, hogy mennyi mindenre használhatóak. Egészségünk őrei, betegségeink elűzői, lelkünk erősítői. A boszorkány mogyoró egy kevésbé ismert, de annál hasznosabb növény.
A fekete tea csökkenti a vérnyomást?
Jelentős vérnyomáscsökkenésre azért ne számítson az, aki fekete teát fogyaszt, mindenesetre már az is meglepő lehet, hogy a tea nem emeli a vérnyomást. Hiszen a tea koffeint tartalmaz, amely közismerten élénkítő, vérnyomásemelő hatással bír.
Ezért olyan egészséges a levendula méz
Idén is rengetegen keresték fel a magyar levendulaföldeket és szedték tele táskájukat a hazai termesztésű illatos, lila virágokkal. Nem meglepő, hiszen a levendulatermesztés egyre népszerűbb Magyarországon is.
A fekete bodza
A bodza közkedvelt cserjés dísznövény, ám virága és termése is felhasználható, ráadásul egészségünk is meghálálja.
Az astragalus gyökér előnyei
Az astragalus gyökér egy a kínai természetgyógyászatban alkalmazott gyógynövény. Kínai csüdfű, baktövis vagy huang qi néven is ismert. Csodanövényként tartják számon, ezt az is bizonyítja, hogy több ezer éve használják hatásosan gyógyszerként és természetes étrend-kiegészítőként.
Reggeli frissítők kávé helyett
Bár mértékkel a kávé is lehet egészséges, mutatunk néhány alternatívát, ami helyettesítheti a reggeli rutinunk során.
Így fogyj le cseresznyével
A cseresznye alacsony kalória- és magas rosttartalommal bír. Nehéz favoritot választani a nyári idénygyümölcsök közül, de a cseresznye biztosan sokaknál benne van az első három kedvencben.
A bor vagy a sör az egészségesebb?
Kánikulában nem tanácsos alkoholt fogyasztani, mégis csábító lehet egy fülledt, nyári este egy korsó jéghideg, frissen csapolt sörrel vagy egy gyümölcsös rozéfröccsel hűsíteni magunkat. Na de mégis melyiket válasszuk? A bor jótékony hatását régóta ismerjük, és nemrég a sörről is beigazolódott, hogy egy csodálatos találmány.
Zsálya, te mit tudsz róla?
Megannyi növényt, gyógynövényt ismerünk, a zsálya z egyik legszebb, kis lila virágai a hosszú száron kiemelkednek a többi növény közül. Illik tudni, hogy mennyire is hasznos kis növényről van szó.
Az árpafű jótékony hatásai
Kevesen ismerik, pedig számos pozitív egészségügyi hatása van, ráadásul kapszula formában is kapható.
A káposzta 10 áldásos hatása
A káposzta áldásos hatásairól már bizonyára hallottunk – nemcsak a fogyást segíti igen hatékonyan. Immunerősítő, szebbé teszi a bőrt és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.
Az uborka meglepő hatásai
Kevés olyan nagyszerű étel létezik a világon, mint az uborka. Ez az alacsony kalóriatartalmú zöldség számos előnnyel rendelkezik, beleértve hidratáló összetevőit és értékes tápanyagait.
Gyógyító csodagyümölcs az avokádó
Az avokádó őshazája Mexikó. Innen hozták a spanyol hódítók Dél-Amerikába, Peruba, majd Brazíliába. Több mint 400 avokádófajta ismert. Színe zöldes fekete, héja sima vagy ráncolt. A gyümölcshús színe is változó, a szelíd zöldtől – az erős sárgáig. Az avokádó fa gyümölcsét fogyasztjuk, melynek íze semleges. Magja nagyobb, mint egy dió.
A sóska jótékony hatásai
Áprilistól már érik a sóska, ami azt jelenti, hogy ideje elővenni a hozzá illő recepteket, hiszen nem csak finom, de rendkívül egészséges is.
A legjobb zsírégető teák
Ha fogyni szeretnénk, nem elég edzeni, fontos az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű pihenés és a folyadékfogyasztás is.
Csodatévő tejeskávé: csökkenti-e a gyulladást a szervezetben?
Rendelkezhet-e egy olyan egyszerű dolog, mint a tejeskávé gyulladáscsökkentő hatással? Egy új koppenhágai kutatás szerint szemlátomást igen.
A gluténmentes étkezés 4 elképesztő előnye
A lisztérzékenység egy autóimmun emésztési rendellenesség, ami hihetetlen módon felgyorsította a változásokat az étkezési szokásainkban. Az érzékenységben szenvedők alkalmazzák a gluténmentes diétát.
Ez lett az év gyógynövénye
Ahogy minden évben, úgy 2023-ban is kiválasztotta a Magyar Gyógyszertudományi Társaság az év gyógynövényét.
Új szuperélelmiszer: az algák
Ma már egyre szélesebb körben ismert a tény, hogy az emberiség élelemmel való ellátása többé nem fenntartható. A bolygónak így is sok millió lakóját sújtja már az éhezés, ezért a kutatók egyik célkitűzése, hogy egy fenntarthatóbb módot találjanak az élelmiszertermelésre, és a legújabb eredmények szerint az algák ebben nagy segítségünkre lehetnek.
Bőrápolás télen
Bőrünk nemcsak védelmezőnk, hanem szabályozza a testhőmérsékletünket is és tárolja a szükséges energiát. A külső környezeti hatások (nap, dohányzás, alkohol) és a belső tényezők (nem megfelelő táplálkozás, vitaminhiány, elegendő folyadékfogyasztás hiánya, öregedés) folyamatos veszélyt jelent a bőrünkre, emellett a hideg vagy meleg levegő, az évszakok váltakozása is próbára teszi bőrünk egészségét. Megfelelő ápolással azonban megóvhatjuk, megőrizhetjük egészségét.
Fiatalít és elveszi a farkaséhséged
Felkapott dolog jelenleg kollagén porokat, készítményeket fogyasztani, de nem csak ételeinkhez, italainkhoz hozzáadva fogyaszthatjuk, hanem természetes alapanyagokat használva is kiaknázhatjuk jótékony hatását.
A legerősebb gyulladáscsökkentő ételek
Nem, nem gyógyszerek. Ételek! Ez pedig lényeges különbség, s mivel előfordul, hogy szervezetünkben olykor gyulladások keletkeznek, érdemes tisztában lenni azokkal a természetes forrásokkal és lehetőségekkel, amelyekkel megelőzhetőek az egészségügyi problémák.
A vörösbor jótékony hatásai szervezetünkre
Viccesen szokták mondani, hogy az alkohol kismértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság, de azért nem mindegy, hogy mit iszunk és mennyit. A vörösbor egy igazi házi patikai alapdarab.
Arcápolás kezdőknek
Akármilyen korban is járunk, akármilyen bőrproblémával is küzdünk, az arcápolás szinte minden helyzetben fontos. Mutatjuk a legalapvetőbb tudnivalókat.
Egyre népszerűbb a gyömbér shot
A gyömbérből készült vitaminbomba egyre népszerűbb, de nem csak a boltok polcairól szerezhető be; akár otthon is elkészíthetjük.
Téli finomság – a gesztenye jótékony hatásai
Jellegzetes téli finomság, de a népgyógyászatban is előszeretettel használják. Mutatjuk a gesztenye jótékony hatásait.
Cirok - egy elfeledett, de egészséges gabonaféle
Bár főként takarmánynövényként ismerik, régen gyakori látogató volt a konyhában a cirok, ami ráadásul egészséges is.
Finom és egészséges gyógyteák
Ősszel az immunerősítés különösen fontos, de ízlelőbimbóinknak is lehet élvezetes ez a folyamat. Mutatjuk, milyen finom gyógyteákkal tehetünk egészségünkért.
Természetes őszi vitaminforrás a körte
Valamiért nem szoktuk a tipikus őszi finomságok közt említeni, pedig a körte is rendkívül egészséges és éppen ősszel van idénye.
Az ananász egészségügyi hatásai
Az ananász tele van A- és C-vitaminnal, rosttal, káliummal, foszforral és kalciummal.
A bőr legfontosabb támogatói
Minden vitaminnak fontos szerep jut egészségünk szempontjából, ám néhánynak kiemelt szerepe van bőrünk egészségének megőrzésében.
A csípős paprika hatása a szervezetre
Bár sokan az íze miatt fogyasztják, a csípős paprikának egészségügyi hatásai is vannak.
Amit a petrezselyemről tudni érdemes
Ez a zöld levelű növény az egyik leghasznosabb fűszerünk, de emellett sokféle jótékony hatása révén egészségünk egyik őre is lehet.
Lúgosító ételek, a test természetes egyensúlya érdekében
Ha lúgosítani szeretnél, tudnod kell, hogy mely ételek váltanak ki lúgosító hatást a szervezetedben. Az alap elmélet az, hogy bármilyen ételt ehetsz, anélkül, hogy azon aggódnál, hogy savasít, azonban néhány lúgosabb, mint a többi.
A zöld tea áldásos hatásai
A zöld tea a világ egyik legnépszerűbb frissítő itala, mely az ősi Kínából származik, és innen terjedt el egész Ázsiában, majd szerte a világon. A zöld tea népszerűségének oka, hogy nemcsak élénkítő hatású, hanem alacsony koffeintartalmú, egészséges és finom ital.
Szervezetünk feltöltése – Mit együnk, hogy C- és D vitamin raktáraink rendben legyenek
Testünknek szüksége van vitaminokra, melyeket tabletták és ivólevek révén pótolhatunk, de ha odafigyelünk, helyes étkezéssel bevihetjük szervezetünkbe. Íme, néhány tipp!
Okok, hogy minden nap együnk málnát
Ez a nyári bogyós gyümölcs nemcsak finom, de az egészségedre is pozitív hatással van. Sőt, még meg is szépít!
Az eper jótékony hatásai
Az eper korábban csak a gazdagok kiváltsága volt, azonban manapság már bárhol kapható és talán a legnépszerűbb bogyós gyümölcsök egyike. Felhasználási körét tekintve egy elég sokrétű gyümölcsről beszélünk, mivel fogyaszthatod magába nassolni valóként, frissítőnyári saláta részeként vagy akár a reggeli müzli mellé is.
Az eper szervezetre gyakorolt hatása
A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.
A legfontosabb vitaminok sportoláshoz
A rutinszerűen végzett testedzés hosszú távon is fokozza az anyagcserét, ennélfogva növeli az elégetett kalóriák számát, továbbá meggyorsítja a mikrotápanyagok szervezeten belüli hasznosulását.
Fogyókúrahibák reggeli közben
Fogyókúrát betartani nem könnyű feladat, hiszen folyamatos odafigyelést igényel. Az emberek nagy része a reggeli étkezésnél követ el súlyos baklövéseket, aztán fogalmuk sincs, miért nem mutat kevesebbet a mérleg. Alábbi cikkünkben hat súlyos és gyakori hibát gyűjtöttünk össze a reggeli tányérokról.
Olívaolaj vagy étolaj?
A hagyományos étolaj helyett ma már több lehetőség közül is válogathatunk, ott van például az olívaolaj. Na de miért jobb választás a konyhában?
A manuka méz pozitív hatásai
Vajon mi az a manuka méz és miért olyan nagyon népszerű a világban, magasabb ára ellenére is? Melyek azok a tulajdonságok, amelyek miatt többre hivatott, mint pusztán az édes íze miatti használat? milyen összetevői vannak? Valóban egy ősi csoda vagy túlzás?
Mi az a Lapacho Tea és mire jó?
Az inkák már évszázadokkal ezelőtt is használták, mégis kevesen ismerik ezt a csodaszert.
Hasznos vitaminok izomfejlődéshez
Az már bizonyára mindannyiunkhoz eljutott, hogy a vitaminok egy sportoló életében az étrendkiegészítés alapját képezik. A sportolás és erős fizikai munka során felszabaduló szabad gyökök legyőzése és számos szervezetben zajló funkció biztosítása érdekében a vitaminok plusz bevitele esszenciális. Főként tekintve azt, hogy az ételeink már lényegesen kevesebb vitamint tartalmaznak, mint korábban.
Elhanyagolt csodaszerünk – a homoktövis
Bár ősszel mindig előkerül, egész évben érdemes fogyasztani a homoktövist, hiszen számtalan panaszra és betegségre kínál megoldást.
Savanyúság: egy köret, aminek nem csak az íze jó
Talán nem mindenki kedvence a savanyúság, de az tagadhatatlan, hogy nagyon egészséges. Mutatunk pár indokot, miért éri ezt választani köretnek.
Mi az a moringa és mitől olyan egészséges?
Ha eddig esetleg még nem hallott volna a kedves Olvasó a moringáról, akkor érdemes mai cikkünket is elolvasnia, ugyanis erről a tápanyagban gazdag növényről lesz szó.
A világ legegészségesebb gyümölcsei
Sok más pozitív hatása mellett a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása csökkenti a szívbetegségek, a rák, a gyulladásos megbetegedések, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.
A világ legegészségesebb zöldségei
A zöldségek között van néhány kiemelkedően hasznos ha makulátlan egészségre vagy gyorsabb fogyásra vágyunk.
Búzacsíra – hogyan neveljük otthon
Próbálunk egyre kevesebb gabonát és szénhidrátot fogyasztani, viszont észre sem vesszük, valójában mennyi tápanyag van bennük; pontosabban a csírában.
A gránátalma jótékony hatásai
A perzsa eredetű gyümölcs néhányunknak talán még idegen, ám sokunknak már étrendünk rendszeres részét képezi. Azon kívül, hogy „Aphrodité szent gyümölcse” piros színe és termésében fejlődő rengeteg magja miatt a szerelem és a termékenység szimbóluma, számos pozitív élettani hatással, például rendkívül erős antioxidáns hatással is bír.
Kedvenc téli csemegénk a gesztenye
Az ősz és a tél elengedhetetlen étele a sült gesztenye. A papírba csomagolt forró, sült gesztenye ellenállhatatlan illata szinte aromaterápia az adventi vásárokban, finom jellegzetes íze pedig megadja a karácsonyvárás hangulatát, természetesen egy bögre forralt borral együtt.
A B-vitamin komplex tagjai
A B-vitaminok mindegyike fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében, ugyanakkor átfedés is akad köztük. Nézzük, mihez járulnak hozzá a komplex tagjai.
Karotinoidok az időskori panaszok ellen
A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.
A reishi gomba jótékony hatásai
A keleti gyógyászatban számos különböző növény- és gombafajtát használnak. Érdekes módon viszont, a reishi gomba különösen népszerűnek számít, mivel jó hatással van az egészségre: többek között megerősíti az immunrendszert és képes felvenni a harcot a rákos megbetegedésekkel is.
Milyen hormon a melatonin és mire hat?
A melatonin egy hormon, ami megtalálható az emberekben, állatokban és egyes növényekben is. Az emberben az agyban található, borsónyi méretű tobozmirigyben termelődik, s ez a hormon felelős a szervezet 24 órás ritmusáért, az úgynevezett cirkadián ritmusért.
Fő a mértékletesség!
„Nagy mértékben méreg, de kis mértékben orvosság?” Ki ne hallotta volna a mondást a régi öregektől. Egészséges az alkohol kis mennyiségben? Jót tesz a szívnek? Mennyi az annyi és kikre vonatkozik? Mai cikkünkben ezt a témát járjuk körül.
Olajos magvak - ezért kell naponta fogyasztani őket!
Az olajos magvak szív- és érrendszeri védőhatása, illetve gyulladáscsökkentő tulajdonsága régóta ismert, legújabb kutatások pedig kimutatták azt is, hogy rendszeres fogyasztásuk csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, emellett finomak is és telítenek.
Májvédő ételek nyomában
A májunk számos alapvető feladatot lát el, kezdve a fehérjék, koleszterin és epe előállításától a vitaminok, ásványi anyagok és a szénhidrátok felszívódásáig.
Szépüljünk belülről!
Talán kevésbé hirdetett vagy ritkábban emlegetett dolog, hogy belülről legalább annyit tehetünk a bőrünk épségért és szépségéért, mint külsőleg, a drága kozmetikumokkal. A márkás holmik mit sem érnek, a belső támogatás nélkül. Mégis mit értünk azon, hogy szépüljünk belülről?
Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő
Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.
Miért fontos a hyaluronsav?
Sokszor mondjuk, hogy mi bizony nem dőlünk be a csodát ígérő krémeknek és kozmetikumoknak, hiszen jól tudjuk, nincs ilyen szer, mégis eladhatóvá válik egy kence, ha több divatos kifejezéssel ruházzuk fel.
Porcsin – gyomnövény vagy csodaszer
Biztosan ismerős mindenkinek a porcsin, a kiirthatatlan húsos levelű gyom, ami gyorsan is terjed és semmire sem jó. Vagy mégis? Talán épp egy csodaszertől próbálunk megszabadulni.
Biztonságos, természetes gyulladáscsökkentők
A krónikus gyulladások kialakulásának elkerülése szempontjából rendkívül fontos a lúgosító táplálkozás, amelynél központi szerepük van az antioxidáns anyagoknak. Cikkünkben bemutatjuk a leghatékonyabb természetes gyulladáscsökkentőket.
Ezért érdemes színesen táplálkozni
A zöld méregtelenít, a sárga fiatalít, a piros és a lila véd a ráktól. A zöldségek és gyümölcsök színe elárulja testünknek, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak. A színek is tápanyagok, az egészséges táplálkozás alappillérei.
A goji bogyó szuper hatásai
A goji bogyó története a keleti orvoslásból indult, ahol több mint 5000 éve használják. Elsősorban egészségmegőrző és vágyserkentő hatása miatt lett népszerű. A gyümölcs a nyugati orvoslás érdeklődését is felkeltette, így számos kutatás indult hatóanyagai megismerése, élettani hatásainak feltérképezése végett
Hurrá, itt az uborkaszezon
Nyáron egy kicsit mindenki kevesebbet és könnyebben étkezik, mint az év többi részében, de az uborka nem csak könnyű, hanem egészéges is, főleg ilyen nagy melegben.
A sokoldalú búzacsíra
A búzacsírát szokták „superfood” névvel is illetni, mert a búzacsíra a szuperélelmiszerek közé tartozik, igazi tápanyagbomba, melyet készen is megvehetünk, de otthon mi magunk is előállíthatunk.
Kis mennyiségben gyógyszer...
Kis mennyiségben gyógyszer, nagyobb mennyiségben méreg”. Idősebb emberek körében ismert ez a szállóige, hogy a bor, vagy más egyéb alkohol, kis mértékben lehet orvosság is, de mértéktelenül fogyasztva már káros. Miért gondoljuk egészségesnek és hol vannak a határok?
A málnáról
Ennek a kis apró gyümölcsnek nagyon sok jótékony hatása van, ha szeretnéd megtudni, mik is ezek, akkor olvasd el az alábbi cikket…
Egyél epret!
Tudtad? Az ókori rómaiak szerint az eper gyógyhatású, ezért orvosságként használták a depressziótól az ájulásig, a lázig, a vesekőig, a rossz leheletig és a torokfájásig.
Mik azok a flavonoidok?
A flavonoidok a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport. Rengeteg gyógynövény a flavonoidoknak köszönheti az előnyös tulajdonságait. mit kell tudni ezekről a vegyületekről?
Milyen gyümölcsöt ehet, aki cukorbeteg?
Az ajánlások szerint naponta legalább 4-5 adag gyümölcsre van szükség ahhoz, hogy egészségesek legyünk, azonban mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik inzulinrezisztenciájuk, cukorbetegségük miatt nem fogyaszthatják ezeket a cukrot tartalmazó, édes finomságokat?
Superfood a hozzátáplálásban
Az úgynevezett „superfood” ételekről már sokat hallottunk, talán magunk is fogyasztjuk őket rendszeresen, a kérdés azonban most az, hogy ezek a táplálékok vajon beilleszthetők a hozzátáplálásba, ha igen, akkor hány hónapos, vagy éves kortól adhatók a gyereknek?
A sárgarépa jótékony hatásai
Finom íze mellett a répa rengeteg béta-karotint, A-vitamint, ásványi anyagokat, és antioxidánsokat tartalmaz. Egészségre gyakorolt hatásai a szemre, bőrre, emésztőrendszerre, és a fogakra is kiterjednek.
Mindennapi csodaszerünk, a Matcha tea
Mostanra már Európában is nagy hírnévnek örvend Ázsia legkedveltebb teája, a Matcha tea. De vajon mitől ilyen felkapott és milyen hatásai miatt szeretik ennyire?
Legjobb bőrfeszesítők a konyhából
A bőr megereszkedésének és a mélyedések kialakulásának több oka lehet, ezek közül valamelyik teljesen természetes és megváltoztathatatlan, azonban egyes folyamatok késleltethetőek az életmódbeli, illetve a bőrápolási szokások módosításával.
Indul az eperszezon!
Itt van lassan az április vége, május eleje! Örülhetünk, hiszen most érik már itthon is sokunk kedvenc gyümölcse, az eper! Édes, egészséges és sok ételhez, süteményhez kiváló kiegészítő vagy összetevő. Forrhat az üst is és készülhet a nagymama legendás lekvárja, vagy a finom szörp!
Mindent a rukkoláról
Miért is szeretjük a salátákat? Mert sok ételhez tökéletesen passzol, egészséges és kalóriaszegény! Van lila, zöld, kerek, hosszúkás, erősebb és semlegesebb ízű. A rukkola abszolút egy tökéletes választás önmagában is de más salátákkal együtt is kiváló!
Mit tudnak a gyógygombák?
Az alternatív gyógymódok felé fordulók körében nem újkeletű a gyógygombák használata. A gyógyhatású gombák évszázadok óta megbecsült gyógymódok közé tartoznak a keleti kultúrában.
Gyógyszer helyett: citrom
A citrom az egyik legsokoldalúbb gyümölcs. Tudod-e, hogy mi mindenre is jó ez a fanyar és savanyú, ám annál értékesebb gyümölcs?
Antioxidánsok a konyhában
Mi az az antioxidáns? Tehetjük fel mindjárt a cikk elején a kérdést. Antioxidáns alatt azokat a természetes vegyületeket értjük, amelyek képesek gátolni, vagy lassítani a káros oxidációs, bomlási folyamatokat.
A kapor, mint természetes inzulin
A cukorbetegeknek nem véletlenül ajánlott a kapor. A fahéj mellett a kapormag is hatékony vércukorszint-csökkentő hatással bír a 2-es típusú diabetesz esetében. Kutatások szerint a kapormag segíti az inzulin termelődést a hasnyálmirigyben
Mi mindenre jó a kókusz?
A hindu néphagyomány szerint 99 féle betegség gyógyítására jó a kókusz. Rostban és ásványi anyagokban gazdag. Tartalmaz magnéziumot, kalciumot, cinket, szelént, foszfort és vasat is. Telítetlen zsírsavakban is gazdag, ezért a szívbetegségek kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti. Kiváló csonterősítő.
Az étcsokoládé jótékony hatásai
Nassolni mindenki szeret, de legtöbbször sajnos egészségtelen, szervezetünkre nézve káros nasikat fogyasztunk. Viszont nassolni egészségesen is lehet… Nézzük hát, hogy az étcsokoládénak, mint nasinak, milyen pozitív hatásai vannak…
A narancsról
A narancs az egyik legkedveltebb déligyümölcs és szerencsére az év minden szakaszában megtalálható a boltok polcain. Magas C-vitamin tartalma mellett még számos más értékes anyag megtalálható benne…
A méz áldásos hatásai
A méz tartalmaz szénhidrátokat, cukrokat, fehérjéket, szerves savakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és természetes antibiotikumokat
Női termékenységet segítő smoothie-k
Ha valaki teherbe szeretne esni, akkor a szervezetét a legfontosabb vitaminokkal szükséges ellátni, ezek ötvözete pedig kiválóan érvényesülhet egy-egy smoothieban. A turmixokat mindenféle zöldséggel, gyümölccsel, magokkal, hidegen sajtolt olajakkal el lehet készíteni, ezek a tápanyagok pedig segítik a teherbeesést.
Mit tud a szőlőmag?
Sokszor azt gondoljuk, hogy a szőlő gyümölcshúsa sokkal értékesebb, mint a magja, pedig utóbbi egy valóságos koncentrált tápanyagbomba, ezért népszerű a belőle készített olaj, esszencia, őrlemény és liszt. A szőlőmag köztudottan tele van antioxidánsokkal, s gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, de egyes nyomelemek, például a molibdén, a mangán, a vas, illetve a réz is vannak benne
A pisztácia egészségre gyakorolt hatásai
A pisztácia (Pistacia vera) a szömörcefélék családjába tartozó, lombhullató fa. Kétlaki, vagyis külön fán vannak a hím- és a nőnemű virágok.
Zöld tea fogyasztás hatásai
Kutatások igazolják, hogy akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, nem csak egészségesebbek, de gyorsabb az anyagcseréjük, és sportolás közben is több kalóriát égetnek el.
A spenót egészségügyi hatásai
A spenót, a tápanyagokat tekintve, valódi kincsesbánya. Energiával tölt fel, hozzájárul a mentális- és fizikai egészségünkhöz, számos betegség megelőzésére és kezelésére alkalmazható.
Használjunk vitaminokat, étrendkiegészítőket nyáron?
Valószínűleg nagyanyáink korában elintézték volna a témát annyival, hogy számtalan idénygyümölcs és zöldség, illetve természetes napfény és friss levegő áll rendelkezésre, minek a sok szintetikus bogyó, ám azért ez a mai világban sajnos nem állja meg a helyét.
Az almaecet egészségre gyakorolt hatásai
Az almaecetet biológiai úton állítják elő, amelynek során az erjesztett almalevet (almabor) fahordókban ecetesen fermentálják. A jó minőségben biztosak lehetünk, ha az ecetből kiérezzük az alma illatát és aromáját, valamint ha egy kissé zavaros, kevésbé tiszta és áttetsző az almaecet.
Mikortól válik betegséggé az egészséges élet?
Lépten-nyomon azt láthatjuk ma, hogy az egészséges életmód címén sokféle áldozatot hoznak emberek, ám sokszor önsanyargatásba torkollik az igyekezet és az odafigyelés. Mikortól számít kórosnak az egészséges életmódra törekvés?
Antioxidánsok – mik ezek?
Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú alkotóelemei. Bizonyos részükhöz csak növényi táplálékon keresztül lehet hozzájutni, más részüket pedig csak állati eredetű ételek tartalmazzák.
A tiszta juharszirup jótékony hatásai
A juharszirupot az amerikai indiánok csak’’édesvíznek’’ nevezték. Manapság már leginkább a mézhez hasonlítjuk. Édes íze ne tévesszen meg senkit, ugyanis egészséges és nem terheli meg annyira a szervezetet sem. Az emberi szervezetre számtalan jótékony hatást képes kifejteni!
Fekete tea jótékony hatásai
Tartózkodsz a kávétól, de eleged van belőle, hogy reggelente zombiként botorkálsz? A fekete tea a barátod! Ízletes, egészséges és még élénkítő hatású is. Már csak az okozhat némi fejtörést, hogy melyiket válaszd.
Vitamin helyett
Egyszerű megoldás bekapkodni reggel pár vitamint és azzal letudni a vitamin – és ásványianyagbevitelt. Nem azt akarom mondani, hogy a multivitaminkészítmények nem jók, de az tény, hogy ha élelmiszer formájában viszed be a vitaminokat és ásványi anyagokat, azzal sokkal jobban jársz! Hogy is kell ezt pontosan? Mondom
Tökéletes nasik bármikor
Az olajos magvak, csonthéjasok olyan „szuperélelmiszerek”, melyeket nyugodt szívvel beilleszthetünk az egészséges étrendbe.
Érdekességek a cékláról
A cékla az egyik legegészségesebb zöldség. Tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, sok vasat, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, bővelkedik vitaminokban. Sokan csak savanyúság formájában fogyasztják, de kiváló grillezve húsok mellé köretnek, vagy salátába nyersen lereszelve, a frissen facsart céklalé pedig egyenesen kincset ér.
A zabpehely diétára gyakorolt hatásai
A legmegfelelőbb és legértékesebbnek tekinthető, a sok vitamin és ásványi anyag összetétele, magas tápértéke miatt. Ebben a cikkben az egészséges zabkása szerelmeseinek alapvető kérdéseire fogunk választ adni, amelyek közül az egyik legfontosabb: valóban segít-e megszabadulni túlsúly? És ha igen, hogyan?
Ha kell egy kis energia…
Napi energiaszintünk nagymértékben növelhető, ha bizonyos ételeket fogyasztunk. Nincs szükség három-öt presszókávéra délelőtt és energiaitalokra, drága étrend-kiegészítőkre, elég, ha kipróbáljuk a következő tíz szuperételt!
Étrend-kiegészítők
Ha egy kicsit komolyabban elkezd sportolni valaki, felmerül a kérdés, vajon szükség van-e a táplálék-kiegészítőkre, étrend-kiegészítő szerekre.
Olívaolaj kiváló gyógyhatásai
Az olívaolaj rengeteg zsírsavat és fontos vitamint tartalmaz, vagyis egy nagyon hasznos termék az egészségünkre nézve. Napjainkban Olaszországban és Spanyolországban termesztik a legtöbb olajbogyót. Az olívaolaj az olajfa csonthéjas terméséből előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű folyadék, mely nagyon egészséges.
Csíráztassunk. Mit, hogyan, miért?
Miért kellene csírákat ennünk? Mert a csírák enzimbombák. Magas a vitamintartalmuk mellett jelentős az aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványi anyag tartalmuk is, ezáltal fontos, értékes tápanyagforrást jelentenek. Megér egy próbát!
A túró szuperegészséges hatásai
A túró számos vitaminban, ásványi anyagban bővelkedik, diétát is felpörgeti. Továbbá probiotikus élelmiszer, amely fokozza a szervezet védekezőképességét, csillapítja a lázat és a bélflórára is pozitív hatást gyakorol.
Memóriajavító táplálékaink nyomában
Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.
E-számok. Mi micsoda és mennyit eszünk belőlük?
Vannak, akik elszörnyedve pásztázzák végig a termékeken lévő adalék-listát. Mások rá se hederítenek. Jelenleg több mint háromszáz adalékanyagot használnak az élelmiszeriparban. Vajon mennyit fogyasztunk ezekből?
A kávé és minden, amit érdemes róla tudni
Sok olyan termék van, amit naponta fogyasztunk, és nagyon keveset, vagy semmit sem tudunk róla. Honnan származik? Mi minden van benne? Milyen hatással bír? A kávé is egy ezek közül. A benne lévő koffein élénkítő hatásán kívül, kevés egyéb dolog van, amit fontosnak tartunk tudni róla.
A zöld tea hatásai
A tea szerelmeseinek a zöld tea csak egy a sok közül, amelyet fogyaszthatnak többféleképpen. De, aki eddig nem fogyasztotta, annak is érdemes néha napján meginni egy csészével.
3 bevált házi megoldás napallergiára
A nyári napsugarak megérkezésének sajnos nem mindenki tud egyformán örülni. Az aki napallergiától szenved, és a meleg megérkezésével azonnal pöttyök jelennek meg a bőrén is, biztos, hogy kicsit kevésbé várta a jó időt. Szerencsére vannak olyan módszerek, amikkel a napallergia tünetei enyhíthetőek, így a napallergiások is élvezhetik a nyarat.
Az öregedés – 2. rész
Legtöbbünk, talán legnagyobb félelme: az öregedés. Kinek a szépség elmúlása, kinek a halál közeledése miatt, de egy biztos, senki sem szeretne megöregedni.
Bőrszépítő ételek
Az örök fiatalságot ígérő, borsos árú fiatalító krémek helyett nem ártana olyan ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, amik támogatják külsőnk felé irányuló fáradhatatlan törekvéseinket. Életmódunk nemcsak formánkra és immunrendszerünkre hat, hanem bőrünk állapotát is nagymértékben befolyásolja. Fogyasszunk bőrszépítő ételeket!
Napi 15 perc arcgimnasztika a feszes arcbőrért
Ha a testedzés az izmok tónusát növelve feszesebb testet eredményez, miért ne lehetne ez igaz az arcnál is? Talán már hallottál az arctorna áldásos hatásáról. A következőkben áttekintünk néhány „ráncfelvarró” gyakorlatot.
A tél rubinvörös csodája - Ezért együnk gránátalmát!
Sokan szeretik ezt a fanyar-édes gyümölcsöt, lássuk egészségünkre gyakorolt hatását!
Kávé - inni, vagy nem inni, az itt a kérdés!
A kávéfogyasztás egészségességéről szóló viták bizonyos időközönként újra és újra fellángolnak. Tartották már az impotencia és az elmebaj okának éppúgy, mint mennyből kapott gyógyszernek. Lássuk, mi szól mellette és mi ellene!
Ezt kell tudnod az ősz emblematikus gyümölcséről, a szőlőről!
Az ősz egyet jelent a szüreti időszakkal. Sokak kedvenc gyümölcse a szőlő, lássuk, mit mindent érdemes tudni róla, s milyen jótékony hatásai vannak!
Ezért egyél almát!
A friss gyümölcskínálat nyár után már jóval kisebb, mint néhány hónappal ezelőtt. Kétségtelenül a hazai télálló alma a legnépszerűbb ebben az időszakban. Mit tudunk róla, miért érdemes fogyasztani?
Harc a károsító szabadgyökök ellen
Oxigén, oxidáció - ezt, mintha már hallottuk volna kémia órán... De ki emlékszik arra már?! Azt viszont tudjuk, hogy az antioxidáns jó nekünk. Mindegy, hogy étel vagy arckrém, ha antioxidáns van benne, akkor az valami nagyon klassz dolog lehet. Tisztázzuk, hogy pontosan mi is ez az antioxidáns-dolog.
Ribizli – előnyök és egy könnyű, nyári édességrecept
Gyerekkorom egyik emlékezetes gyümölcse volt a ribizli. A nagyszüleim kertjében lévő két-három bokor képe még mindig tisztán él a fejemben. De mégis mire jó a ribizli vagy másik nevén vörös ribiszke?
Mindent, amit a rozmaringról tudni érdemes
Mindannyian használjuk a rozmaringot, tudjuk milyen alakot ölt a természetben, és hogy hol vegyük le a polcról az üzletben. De vajon ismerjük-e minden jótékony hatását?
Nyersen, sütve és főzve
Tele van antioxidánsokkal, egészséges, télen is könnyű hozzájutni, ráadásul a kisgyermekeknek is adható. Mi az?
Nem elég a mozgás, kell hozzá energia is
Teljesen mindegy, hogy mi sportolásunk célja, a megfelelő táplálkozást mindenképpen párosítanunk kell az alkalmazott mozgásformával, így lesz teljes az új életmód.
Egészséges folyadékpótlás dinnyével
A dinnye az egyik legközkedveltebb gyümölcs kis hazánkban. Nem véletlenül, hiszen nagyon egészséges, és arra is kiválóan alkalmas, hogy a nyári melegben növekvő folyadékigényünket pótoljuk vele.
Rágcsáljon goji bogyót a kicsattanó egészségért
Hallott már a goji bogyóról? A világ egyik legegészségesebb gyümölcse az aktuális kedvencünk, ugyanis hihetetlenül széles körű egészségjavító és fiatalító hatással rendelkezik.
Érdemes figyelni az ételek és a vitaminok ORAC értékét
Az O.R.A.C. érték egy ’97-ben elfogadott szabványrendszer, ami azt jelzi, hogy az adott élelmiszer, vagy vitaminkészítmény milyen mértékű antioxidáns hatással rendelkezik. Ennek az értéknek is érdemes utánanézni, ha sejtmegújító hatású ételeket, vagy táplálékkiegészítőket keresünk.
Süssünk céklával egészséges és finom sütiket!
A cékla mint olyan eléggé megosztó „személyiségű” zöldség: általában vagy nagyon szeretik az emberek, vagy egyáltalán nem. Süteménybe keverve a megfelelő arányban azonban csakis az előnyeit élvezhetjük a jellegzetes ízhatás nélkül: puha, lágy, kissé krémes-szaftos állagú finomságot kaphatunk, amely ráadásul nagyon egészséges is.
Szőlőmag-szerelem
Manapság a szőlővel kapcsolatosan leginkább arról hallhatunk, hogy az egyik legmagasabb kalóriatartalmú gyümölcs, és értékeit tekintve cukorbetegeknek nem javasolt a fogyasztása.
Fogyassza az élet italát, a matéteát!
Sokak számára nehezen fogyasztható a zöldtea, túlzottan természetes, „fű-szerű” íze miatt. A maté még nekik is ajánlott, ugyanis az átlagos zöldteákhoz képest kellemesebb az íze, bár sokan kesernyésnek mondják, és nagyon egészséges. Nyáron lehűtve kiváló frissítő, ráadásul a reggeli kávét is kiválthatja
Az aztékok is algát használtak
Sok szó esett már az oldalon a szuperélelmiszerekről. Bármilyen furcsa, gyakorlatilag az alga is ide tartozik, a szupertáplálékok közé. Bár előbb jut róla eszünkbe az akvárium, vagy a kerti tó tisztításának fontossága, a gyógyító hatása nem elhanyagolható.
Az értékes alma
Ilyenkor, tél derekán a különböző déligyümölcsöknek van szezonja, és az olyan táplálékok, mint az alma kissé háttérbe szorulnak. Méltatlanul, mert az almafogyasztás több szempontból is előnyös.
Egészséges ételek – vagy csak reklám az egész? A sportitalok és a müzli szelet
Előző cikkeinkben már foglalkoztunk a gyümölcslevekkel és a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült ételekkel, Megpróbáltuk felfedni mit is tartalmaznak. Ám ezeken kívül még számos egészségesnek kikiáltott élelmiszer pontosan az ellenkezője annak, amit a reklámokkal teletűzdelt élelmiszeripar állít, köszönhetően ezeknek a rendkívül sikeres hirdetési kampányoknak.